Probleme digestive din cauza dinților? Da, este posibil! E important să avem dinți sănătoși pentru că ei joacă un rol important în sănătatea noastră generală, inclusiv cea digestivă.
“Știați că sănătatea orală și dentară sunt în strânsă legătură cu sănătatea sistemului digestiv? Ei bine, acest lucru este și logic dacă ne gândim mai bine, având în vedere că procesul digestiei începe la nivelul cavității orale”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
“Procesul de digestie este mediat, pentru început, de către glandele salivare și enzimele din salivă. Ele au un rol foarte important în prepararea bolului alimentar, hidratarea acestuia și metabolizarea proteinelor, carbohidraților și celorlalte elemente pe care le ingerăm“, spune medicul.
Dacă avem dinți lipsă, carii dentare sau dinți afectați parodontal, masticația va fi deficitară!
“Procesul de masticație este un alt aspect esențial. În lipsa dinților, va fi dificil spre imposibil de efectuat. Dacă avem carii dentare sau dinți afectați parodontal, pe care îi evităm în masticație, ne vor rămâne mai puține unități dentare eficiente cu care să mestecăm. Astfel, avem o preparare inferioară a bolului alimentar și, implicit, vom da mai mult de lucru stomacului”, mai spune medicul stomatolog.
Citeste si: Cum scăpați de insomnia cronică! Sfaturile specialiștilor
Dacă mestecăm mereu cu aceiași dinți, durata lor de viață scade
“Cu cât lipsesc mai mulți dinți sau evităm utilizarea mai multor dinți, cu atât cei rămași vor fi suprasolicitați și durata lor de viață va scădea. Apoi, prin ineficiența procesului de masticație, nutrienții nu vor mai fi corect asimilați. În plus, masticația relaxează anumite zone ale stomacului. Asistată de prezența salivei, ea facilitează procesul de trecere a bolului alimentar prin diverse zone ale tractului digestiv”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce facem când avem aciditate mare în cavitatea orală
Un alt aspect important ține de aciditatea din cavitatea orală. Ea are un impact negativ asupra smalțului dentar deoarece provoacă eroziuni și sensibilitate. Acest pH acid poate proveni fie din mediul extern (consumăm multe alimente sau băuturi cu pH acid – citrice, băuturi carbogazoase cu sau fără zahăr, etc.), fie din stomac.
În funcție de sursă, încercăm să remediem problema și să aducem pH-ul într-o zonă neutră sau chiar alcalină.
Putem face acest lucru consumând cât mai multe legume, limităm consumul de zaharuri și produse de panificație/patiserie, evităm îndulcitorii artificiali, alcoolul, cofeina, fumatul, băuturile acidulate. E indicat să urmăm diete alcaline, să consumăm apă alcalină și produse care stimulează în mod natural secreția salivară (menta, scorțișoara, guma de mestecat cu xilitol, etc.).
Citește și: S-a deschis testamentul lui Matthew Perry. Cine îi moștenește averea
Totodată, e recomandat ca glandele salivare să aibă un flux constant. Fluxul salivar scăzut poate fi cauzat de mici calculi care blochează canalele glandelor salivare. În funcție de mărimea lor, aceștia se pot îndepărta ori prin stimularea mecanică a glandei salivare, ori prin intervenție la cabinet.
În plus, să nu uităm că bacteriile de la nivelul cavității orale ajung, împreună cu bolul alimentar, să fie înghițite și să treacă în stomac.