Interesul românilor pentru locuințe a scăzut, potrivit specialiștilor de pe piața imobiliară. Unii dintre români au decis să amâne cumpărarea unei locuințe, iar unele agenții au raportat scăderi chiar și de 50% a interesului pentru achiziționarea unei case.
Cei care au semnat deja precontracte se grăbesc să încheie tranzacția până la finalul anului pentru a evita eventuale noi taxe. Dacă se va prelungi criza politică, la începutul lui 2025 ar putea să crească dobânzile.
„S-au înjumătățit apelurile de genul: „Vreau să vând și eu o locuință”, și s-au dus aproape spre zero apelurile de genul „Sunt investitor, vreau să cumpăr pentru investiții o locuință, o clădire, un spațiu comercial.” Deci, practic, s-au speriat investitorii, pentru că e nesiguranță”, a spus un agent imobiliar pentru Știrile Pro TV.
O cerere mai mică de locuințe
„Nu avem bugetul pe anul viitor. Nu avem încă un guvern. Toată instabilitatea aceasta se va răsfrânge și va însemna probabil dobânzi mai mari în perioada următoare. Faptul că avem instabilitate economică înseamnă că oamenii nu o să mai fie atât de siguri pe salariile lor și pe joburile lor, până la urmă. Ceea ce înseamnă că atât pe piața imobiliară o să vedem scăderi de prețuri și o cerere mai mică, dar chiar și o dorință mai mică a firmelor să își vândă proprietățile”, a declarat analistul imobiliar Dragoș Cabat, pentru aceeași sursă.
Persoanele care au început procesul pentru cumpărarea unei locuințe – în această perioadă plină de incertitudini – vor să accelereze finalizarea achiziției. Și asta de teamă că taxele impuse de stat, dar și prețurile apartamentelor sau ale caselor vor crește începând cu anul viitor.
În 10 luni din acest an, românii au împrumutat de la bănci 40 de miliarde de lei, dublul față de anul 2023, potrivit Băncii Naționale a României. Cei mai mulți au apelat la credite datorită ofertelor cu dobândă fixă. Însă, pe fondul crizei politice, dobânzile ar putea crește semnificativ în viitorul apropiat, conform sursei.
Citiți și: Piața imobiliară: Cum au evoluat prețurile locuințelor în România