De ce a murit Helmut Duckadam, la doar 65 de ani, care a fost cauza morții “eroului de la Sevilla” – se întreabă astăzi toți cei care au auzit cel puțin o dată în viață numele marelui sportiv. Se știa că Helmut Duckadam are probleme de sănătate de câțiva ani, însă nimeni nu s-a gândit o secundă că l-am putea pierde atât de repede.
De ce a murit Helmut Duckadam, la doar 65 de ani. Cauza morții
Vestea morții “eroului de la Sevilla” a picat, astăzi, ca un trăsnet pentru toți românii, indiferent că sunt sau nu microbiști. Helmut Duckadam a fost și rămâne “un bun național”, o comoară a noastră, a tuturor și suntem datori să nu-i uităm niciodată numele.
Informațiile despre cauza morții lui Helmut Duckadam sunt diverse și sunt vehiculate, momentan, mai multe motive pentru care marele campion a închis definitiv ochii, la doar două săptămâni de când a fost în vacanță cu familia. Nu avea să știe că a fost ultima…
Gsp.ro scrie că Helmut Duckadam s-a simțit rău joi seară, când a acuzat dureri mari de spate. A chemat ambulanța și a ajuns la Spitalul Militar din București, unde a fost internat la secția de Cardiologie. Azi, în jurul orei 11:00, inima marelui portar a cedat, potrivit surselor GSP. Diagnosticul ar fi fost de endocardită, aceasta fiind potrivit sursei citate cauza morții marelui Duckadam.
Endocardita este o afecțiune rară, potențial fatală, a endocardului – țesutul care căptușește cavitățile inimii. Boala este provocată de infecția cu bacterii, fungi sau alte microorganisme care ajung la nivelul inimii, iar în lipsa unui tratament de urgență, valvele cardiace pot fi distruse.
Adrian Bumbescu susține că Duckadam ar fi făcut septicemie
Adrian Bumbescu, fost coleg cu Helmut Duckadam la Steaua, a vorbit, printre lacrimi, despre tragicul eveniment și a vorbit despre septicemie, drept cauza morții campionului.
“Ce pot să mai zic?! (n.r. plânge) Acum o lună jumate am fost internat și eu, și el. El la Universitar și eu la Spitalul Militar. Ne sunam zilnic. Și zic: ‘Ia uite, bă, de la Hanu’ lui Manuc, unde beam un șpriț, ne sunăm din spitale acum’. Eu am avut o tumoare la picior. El zicea că e bine. Spunea să ne vedem la o ‘cafă’, cum zicea el, să ne întâlnim mai des. Îmi pare nespus de rău. E ceva incredibil! Se pare că septicemie ar fi făcut. Marcel Pușcaș mi-a spus. Chiar acum vorbeam cu Pițurcă, nici el nu știa nimic”, a spus Adrian Bumbescu, pentru ProSport.
Pe de altă parte, Digi Sport citează un cadru medical de la Spitalul Militar, care a spus că Duckadam ar fi suferit un accident vascular cerebral hemoragic. Deocamdată, nu se știe sigur care a fost cauza morții lui Helmut Duckadam.
Ce boală rară a avut Helmut Duckadam
În anul 1986, pe când avea doar 27 de ani, Helmut Duckadam a fost diagnosticat cu o boală rară de sânge. Atunci, el se afla la Arad și a alunecat pe iarbă la un foc de tabără cu prietenii. S-a sprijinit pe braţul drept, a simţit o durere mare, iar mâna i s-a învineţit rapid.
A fost dus de urgenţă la un spital în Arad, unde primea un diagnostic crunt: un cheag de sânge îi bloca circulaţia în braţ. A fost dus la Bucureşti, unde a fost operat de urgență la Spitalul Militar de către dr. Vasile Cândea.
„Vreo șase operații am avut doar la brațul drept. Prima, atunci, în 1986, apoi încă cinci…Mai am o proteză la picior, mai altele…Mă mai joc cu cățelul, că de dat cu piciorul în minge nu mai merge. (…) Dând la o parte aceste probleme de sănătate, am avut o viață frumoasă. Am făcut fotbal, ce mi-a plăcut, am lucrat peste 7 ani în cadrul Poliției de Frontieră. Chiar am făcut în viață tot ce mi-a plăcut”, mărturisea Helmut Duckadam.
Helmut Duckadam a suferit 8 operații importante
Helmut Duckadam a suferit 8 operații importante, ultima în acest an, în toamnă. Pe 19 septembrie, Helmuth Duckadam a fost operat pe cord deschis la Spitalul Universitar din Capitală, de doctorul Cătălin Badiu pentru aortă dilatată și înlocuire valvă, operatie pe cord deschis programată de mai multă vreme și reușită. Helmut Duckadam a mai avut diverse probleme cardiovasculare, atât de-a lungul carierei de jucător, cât și după.
În anul 1986, doctorul care îl operase l-a avertizat de faptul că după circa 10 ani va avea nevoie de o nouă intervenție chirurgicală la braţ. A fost operat din nou la mână după 12 ani. În 2004 a suportat o operație la genunchi, la cel stâng, unde a acumulat lichid și a fost nevoit să ajungă la bisturiu.
În anul 2009 a fost supus la cea de-a treia intervenţie la braţ. În luna septembrie 2012, episodul din 1986 s-a repetat, un alt cheag de sânge i s-a deplasat și îi bloca circulația brațului, pe când se afla la Constanța. A fost dus la spital și a fost operat.
La doar câteva zile distanță, după un set de analize complex, a aflat că va fi nevoie de o nouă operație. Această intervenție urma să fie cea mai complexă operație a sa. A durat 9 ore. Ultima operație a lui Duckadam a avut loc în acest an, pe 16 septembrie, la Spitalul Universitar.
“Eu, de 40 de ani încoace, iau 18-22 de pastile pe zi. Am 4 operaţii pe artere, iar ultima a fost pe cord deschis. A fost decontată de Casa de Asigurări”, spunea Helmut Duckadam.
Helmut Duckadam a murit luni dimineaţa, 2 decembrie, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 65 de ani.