David Popovici a câștigat luni medalia de aur a probei de 200 de metri liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. Campionul are o viață ca un film de Hollywood și urmărind parcursul său în sport putem concluziona că la baza succesului său stau multă muncă și sacrificii, dar și protecție de Sus.
După ce a explodat la recentele Europene de juniori de la Roma, unde a obținut timpi uluitori la 100 m liber, David Popovici a intrat pe radarul internațional. Astăzi, la aproape 20 de ani (pe care îi va împlini pe 15 septembrie), David Popovici a obținut primul titlu olimpic din carieră. Chiar de Ziua Imnului el reușește performanța supremă și aduce pentru România medalia olimpică de aur. Este prima distincție pentru delegația României la Paris.
Povestea de viață a lui David Popovici
O scolioză diagnosticată la patru ani, recomandarea de a merge la bazin și dragostea la prima vedere între David și viteza din apă. La „Lia Manoliu”, inițierea cu Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi întâlnirea cu antrenorul Adrian Rădulescu. Acestea au fost elementele cheie ale debutului lui David Popovici în lumea înotului.
Până să fie legitimat de Clubul Sportiv Dinamo, în 2021, David era la CS Steaua. Antrenorul Adrian Rădulescu a rememorat cum era copilul David Popovici, când s-a apucat de înot sub comanda sa:
“Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă şi un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiţia. Antrenamente, întreceri, ştafete, la toate se cupla total.
La 10 ani, a bătut primul record naţional, deşi nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Şi-a pus în cap un scop şi a ajuns acolo. De aici am pornit. La 14 ani, la Campionatele Naţionale de cadeţi, a luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint şi două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiţie, trebuie să fii chiar foarte bun”, rememora Adrian Rădulescu la Tokyo rădăcinile colaborării cu Popovici, citat de gsp.ro.
Citește și: David Popovici obține MEDALIA DE AUR la JO 2024! „Dacă eu am putut, puteți și voi”
Cum l-a influențat Kobe Bryant pe David Popovici
Într-un mai vechi interviu acordat Euronews România, David Popovici a povestit că a învățat un lucru foarte important de la regretatul Kobe Bryant, și anume că totul pleacă de la cap, iar diferența se face la nivel mental.
„De la Kobe Bryant am învățat un lucru simplu: de la căpuţ pleacă totul. Despre încrederea în sine, mentalitate, putere mentală am auzit pe masură ce am crescut și am observat ce înseamnă privind în jur. Nu suntem toți la fel – noi, oamenii – și e normal să fim diferiți: ne dezvoltăm diferit, creștem în medii diferite, întâlnim oameni diferiți.
În sport este important să fii puternic mental, să îți controlezi emoțiile, să nu iei în seama presiunea. Asa sunt eu, nu știu să fi descoperit cândva, în vreun moment. Am puțin timp pentru citit, dar domnu’ Adi (Adrian Rădulescu, antrenorul său, n. red.) a știut cum să mă provoace și mi-a plăcut filosofia aceasta din care am invatat că pot controla doar ceea ce este în puterea mea să controlez și să învăț din fiecare experiență, bună sau mai puțin bună”, a declarat David Popovici.
Lui David Popovici i-ar fi plăcut să devină călugăr Shaolin, când era mic
David Popovici a povestit și că, pe când avea 7-8 ani, i-ar fi plăcut să devină călugăr Shaolin, dar, ca în cazul celor mai mulți dintre copii, preferințele sale au oscilat.
„Nu știu ce aș fi ales, ca orice copil am avut faze în care voiam să fiu…ceva: călugăr Shaolin pe la 7-8 ani, magician (am făcut și meditații pentru a deveni magician), pe urma am mers la teatru în trupa Brainstorming, unde am cunoscut niște oameni foarte tari dar nu știu dacă as fi devenit actor. Nu știu ce as fi ales eu dar cred ca m-ar fi ales altceva pe mine dacă nu mă alegea apa”, mai spune David Popovici.
„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant”, povestea campionul acum ceva timp.
Medaliile au început să curgă pentru David Popovici de la vârsta de 10 ani
Dar momentul care a aprins cu adevărat beculețul spre performanță s-a întâmplat când David Popovici avea 10 ani.
„Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit”, explică Rădulescu.
Iar etapa următoare s-a produs la 14 ani, la Campionatele Naționale de cadeți: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun”.
La juniori, campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber. Medaliile au început să curgă înlănțuite într-o avalanșă amețitoare care crea, puțin câte puțin, racheta futuristă. Apoi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Baku, cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv la 14 ani în proba de 100 m liber: 49,82 secunde.
Citeste si: JO 2024: David Popovici, în finală la 200 de metri liber! Românul s-a calificat cu cel mai bun timp
Mama lui David Popovici a făcut cursuri de ofițer antidoping
Mama lui David Popovici, care a lucrat în zona asistenței sociale, a ținut să urmeze cursuri de ofițer antidoping pentru a înțelege exact prin ce mecanisme va trece fiul său în procedurile în domeniu. Tatăl, cu job în zona vânzărilor, se ocupă foarte atent de monitorizarea și verificarea pe diferite canale a tuturor rețetelor medicale și suplimentelor care intră în uzul lui David.
Părinții au o convenție cu sportivul să evite aparițiile publice, lucru transmis în sistem piramidal și către cei care au mai lucrat de-a lungul vremii cu puștiul. Regula internă e că numai David și antrenorul său discută diferite teme în media, orice alte voci trebuie să treacă prin filtrul celor doi înainte de a povesti orice subiecte legate de înotătorul-revelație.
„Folosim numai suplimente avizate sau cu factor de calitate gen ISO. Sunt substanțe controlate de laboratoare anonime, urmărim atent să fie respectate condițiile de calitate. Mulți cad în capcana comodității, spun că X le-a recomandat produsul Y, fără să se asigure că totul e în regulă, deși e responsabilitatea fiecărui sportiv, viața și cariera lui, să fie clar ceea ce folosește. Ar fi important ca toată lumea să facă aceste lucruri. Orice supliment trebuie luat cu cea mai mare circumspecție, primul pas e verificarea la ANAD, apoi soliciți de la producător garanțiile de calitate. Dacă ți le pune la dispoziție, e OK, dacă nu, îți asumi o decizie”, declara Adrian Rădulescu în trecut.