David Popovici și-a donat medalia de aur cucerită în proba de 200 m liber la Campionatele Mondiale de anul trecut de la Budapesta.
În acest fel, campionul român a putut să le ofere unor copii care au câștigat lupta cu cancerul fundițe aurii confecționate din aceasta. Acțiunea caritabilă face parte din programul de testare genetică intitulat „Speranţa nu moare de cancer”, lansat de MedLife.
David Popovici și-a donat medalia de aur la 200 m liber cucerită la CM 2022
Luni, 18 decembrie, s-a împlinit un an de la lansarea primului și singurului program gratuit de testare genetică pentru copiii cu cancer cu acoperire națională din România. Momentul a fost marcat printr-un eveniment special care a avut loc la Institutul Clinic Fundeni, potrivit Medlife.
În cadrul acestui eveniment, înotătorul David Popovici a oferit primele 20 de fundițe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului pediatric, copiilor care au învins această boală cruntă. Aceștia au devenit, astfel, Campioni ai Speranței. Cu același prilej, multiplul campion european și mondial la natație a dezvelit un panou cu 100 de fundiţe aurii, care a fost expus în cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Susţinător al proiectului încă de la lansarea sa acum un an, David Popovici şi-a donat în urmă cu câteva luni medalia câştigată în proba de 200 m liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta în semn de speranţă pentru copiii bolnavi de cancer.
Campionul mondial i-a vizitat pe copiii bolnavi de cancer internaţi la Institutul Clinic Fundeni şi a oferit primele 20 de fundiţe celor care au supravieţuit luptei cu această boală. Alte 80 de fundițe vor merge către alți copii puternici.
Ce a spus David Popovici?
David Popovici le-a zâmbit și le-a oferit copiilor câte o fundiță pe care este scris „Speranța nu moare de cancer”. „Eu sunt un campion, dar doar pentru că am reuşit să ating peretele bazinului mai rapid decât alţii. Eu doar înot rapid. Dar, consider că responsabilitatea mea şi a tuturor, datoria noastră este să îi ajutăm pe ceilalţi atunci când putem. Mă simt onorat să fiu alături de atât de mulţi învingători. Nu e corect ce li se întâmplă şi trebuie să îi ajutăm. Iar, eu mă pot alătura acestui program de testare genetică, unul care ajută şi aduce tratamente personalizate.
Trebuie să ajutăm atunci când putem, asta e motivaţia mea. Această medalie este una dintre cele două cele mai importante câştigate de mine, titlurile mondiale. Dar ştiu că pentru alţii, această medalie poate însemna mult mai mult decât pentru mine. Important este mesajul, şi anume că speranţa nu moare de cancer. Medalia este aici şi ajunge la mulţi, mulţi copii, care au nevoie de ea mai mult decât mine, dacă aş ţine-o undeva într-un dulap ca să ştiu că o am. Este doar o medalie”, a spus Popovici.
Campionul român a mai spus că îi admiră foarte mult pe aceşti copii și că i-a fost foarte greu să intre în saloane, dar şi să iasă de acolo. „Ei trec prin ceva… adică noi când spunem că avem probleme, nu, nu avem. Nu am dreptul să mă plâng că e greu… pentru că ei duc adevăratul greu. Am simţit admiraţie şi respect faţă de ei, mă bucur că mulţi au reuşit să învingă această boală nemiloasă”, a mai spus David.
În ce constă programul „Speranţa nu moare de cancer”
Testele genetice costă aproximativ 3.000 de euro, însă ele sunt oferite gratuit copiilor prin intermediul acestui program. David Popovici a mai declarat că şi statul ar trebui să fie un sponsor major în astfel de proiecte.
„Cu siguranţă e nevoie de cât mai mulţi bani pentru că e nevoie de cât mai multă finanţare, de cât mai multă susţinere din partea entităţilor private, dar şi din partea statului. Şi statul ar trebui să aibă un rol major în asemenea proiecte, să fie un sponsor major”, a spus el.
#SperanțaNuMoareDeCancer este un program gratuit, susținut integral cu fonduri proprii MedLife, în cadrul căruia pacienții pediatrici recent diagnosticați cu cancer pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi vor putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient, în funcție de profilul mutațional al tumorii.
MedLife a marcat prin evenimentul de luni un an de când a dezvoltat primul şi singurul program gratuit de testare genetică, cu acoperire naţională, pentru îmbunătăţirea succesului terapeutic în cazul copiilor recent diagnosticaţi cu cancer. Peste 250 de copii recent diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice au fost înscrişi în acest program, reprezentând peste jumătate din totalul celor diagnosticaţi anual în România.
Copiii recent diagnosticați cu cancer pot fi în continuare înscriși în programul #SperanțaNuMoareDeCancer de către unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant prin completarea unui formular și prin încărcarea dosarului medical pe pagina: https://www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer.