Infrastructura energetică din Ucraina a fost ținta atacurilor la scară largă ale Rusiei în luna martie, iar daunele sunt mai mari decât cele consemnate în 2022-2023.
Informația a fost făcută publică de Andrii Cherniak, purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, pentru Financial Times (FT). Acesta a precizat că forțele ruse au folosit rachete proaspăt fabricate. Vorbim despre peste 400 de rachete și 600 de drone de tip Shahed.
Ucraina se așteaptă la noi atacuri majore în următoarea perioadă
Rusia a folosit dronele ca arme mai ieftine pentru a lovi alte părți ale sistemului energetic, cum ar fi transformatoarele, a spus Cherniak. El a estimat că Moscova are suficiente rachete pentru a mai efectua unul sau două „atacuri mari în următoarele săptămâni”.
„Ne așteptam la atacuri la începutul iernii, dar acum vedem că acestea continuă, iar rachetele pe care le-au folosit sunt proaspăt produse”, a spus el pentru FT.
Oficialii ucraineni au spus că daunele aduse infrastructurii energetice cauzate de Rusia sunt mai grave decât în iarna 2022-2023, deși sunt mai localizate.
În martie, atacurile rusești au deteriorat sau au distrus complet 80% din capacitatea de generare termică a DTEK , cea mai mare companie privată de energie din Ucraina. Maksym Timchenko, directorul executiv al DTEK, a declarat pentru FT că scopul companiei este să restabilească „cât mai mult posibil din capacitate până în octombrie”.
Între 22 și 29 martie, forțele ruse au vizat șapte centrale termice, a informat FT. Raidul Rusiei din 22 martie a distrus Centrala Termoelectrică Zmiiv , care este printre cele mai mari din regiunea Harkov, potrivit companiei de stat de energie Centrenergo.
Atacurile recente au deteriorat, de asemenea, toate unitățile electrice ale termocentralei Burshtyn din regiunea Ivano-Frankivsk și cele ale centralei termice Ladyzhyn din regiunea Vinnytsia, a declarat directorul executiv al DTEK, Dmytro Sakharuk .
Printre celelalte ținte ale Moscovei în martie au fost hidrocentrala Kaniv din regiunea Cerkași, hidrocentrala Nister din regiunea Cernăuți și hidrocentrala Dnipro din Zaporizhzhia. .