Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a început anul acesta cu datorii de peste 3,37 miliarde de lei pentru plata concediilor medicale și indemnizațiilor către angajați și angajatori.
În 2023, cheltuielile totale ale CNAS în acest scop s-au ridicat la 7,07 miliarde de lei, iar o mare parte din această sumă a rămas neacoperită, transferând astfel datorii semnificative în noul an. Toate datele au fost furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și analizate de Economica.net.
Sursa fondurilor CNAS pentru concedii și indemnizații include contribuțiile provenite din Contribuția Asiguratorie pentru Muncă (CAM) de 2,25%, dar și sume importante din bugetul de stat. Astfel, în 2023, CNAS a beneficiat de aproximativ 2,26 miliarde de lei din CAM și de 1,42 miliarde de lei de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar dedicat concediilor și indemnizațiilor.
În condițiile actuale, sursele de finanțare rămân insuficiente pentru a acoperi toate datoriile acumulate, ceea ce pune presiune asupra sistemului de asigurări de sănătate și ridică întrebări privind sustenabilitatea pe termen lung a acestor fonduri în România.
Costurile totale suportate efectiv în 2023 de CNAS
Reducerea numărului de certificate medicale reprezintă un alt aspect. În 2023, medicii au emis 3,38 milioane de certificate medicale, o scădere abruptă de aproape 60% față de anul precedent, când s-au eliberat 8,36 milioane de certificate. Dintre acestea, în 2023, majoritatea, aproximativ 57% (sau 1,92 milioane), au fost emise pentru afecțiuni obișnuite, în timp ce în 2022, un procent mult mai mare, 84%, a fost destinat concediilor pentru incapacitate temporară de muncă.
Costurile totale suportate efectiv în 2023 de CNAS pentru concediile și indemnizațiile medicale au fost de 3,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o reducere de peste 37% față de plățile realizate în 2022. Dar chiar și cu această scădere semnificativă a cheltuielilor, CNAS se confruntă cu un deficit semnificativ, potrivit TVR.
„Mi-aş dori să pot să spun că da, am bani pentru tot până la sfârşitul anului. Dar nu am suficienţi bani. Am bani foarte drămuiţi. Dar asta nu înseamnă că nu avem promisiunea că vom fi susţinuţi şi că vom putea merge înainte”, spunea în această vară Valeria Herdea, președintele CNAS, în cadrul unei conferințe de presă.
Multe categorii scutite, dar nu toate sunt apanajul CNAS
Președintele CNAS mai adăuga că țara noastră are 16.764.725 de persoane asigurate la sistemul public de sănătate, însă dintre acestea, 6.238.119 sunt plătitori de asigurare, iar 10.526.606 sunt neplătitori. „Există și foarte multe categorii scutite, dar nu toate sunt apanajul CNAS”, arată Valeria Herdea.
„Nu am avut probleme în a nu fi înțeleasă nevoia de alocare de bani pentru sănătate, dar am avut probleme în a se aloca efectiv fonduri, pentru că, dacă nu sunt încasări, FNUASS este mult redus. În acest moment (n.r.- iulie 2024), aceste fonduri sunt colectate de Ministerul Finanțelor și de ANAF, nu de CNAS”, mai spune șefa CNAS.
Herdea mai adăuga că „România are o alocare de doar 6,5% din PIB pentru sănătate, în timp ce alte țări din Europa alocă 12% – 14%”.
Citiți și: Cine primește gratuit vaccinul antigripal în 2024? Noile reguli au fost publicate de CNAS