Printre cei care au exprimat critici dure în legătură cu piesa “Proorocul Ilie”, care se joacă pe scena TNB, se numără și realizatorul de radio Daniel Buzdugan. Acesta a condamnat în termeni categorici regia semnată de Botond Nagy, considerând spectacolul o blasfemie la adresa credinței creștine și a Mântuitorului Iisus Hristos.
Daniel Buzdugan a răbufnit în legătură cu piesa “Proorocul Ilie”
Daniel Buzdugan face un apel la trezirea conștiinței publice și atrage atenția asupra faptului că orice acțiune de subminare a valorilor creștine implică consecințe inevitabile, atât din perspectivă spirituală, cât și morală.
„Blasfemie în Postul Paștelui la adresa creștinismului și mai ales a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, într-o piesă de teatru, la Teatrul Național București.
Regizorul spectacolului (Botond Nagy) a declarat: „Proorocul Ilie este poate cel mai virulent proiect artistic al meu prin care doresc să pun în lumină problemele sistemice ale unei mentalități profund înrădăcinate într-o țară pe care, recunosc, mi-a trecut serios prin minte să o părăsesc.”
Oare domnul regizor a vrut cumva să spună că a fi creștin în România este o mentalitate ce trebuie rapid dezrădăcinată? Oare cumva ar trebui să tăcem, să nu mai credem în nimic, decât în ceea ce ni se comunică pe surse oficiale? Este un act de mare umilință, trist și dureros, mai ales când vezi că toată lumea creștină din jur a luat la cunoștință de imaginile grotești, dar tace și ridică din umeri de rușine sau de frică!”, a scris Daniel Buzdugan. Și a continuat:
„Cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 10, 33)
Dumnezeu să-i ierte și să-i lumineze pe cei care au participat la acest păcat al blasfemiei, atât pe cei din sală care au asistat până la capătul spectacolului, urmărind imaginile grotești, cât și pe cei de pe scenă împreună cu regizorul care a montat piesa… Totul are o plată mai devreme sau mai târziu, dragi artiști: nu vă mai vindeți sufletele diavolului, jertfindu-vă pe un altar care de fapt vă schimonosește sufletul!
„Orice cuvânt deșert pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept și din cuvintele tale vei fi osândit.” (Matei 12, 30 – 37)
Hristos primește pe om ori de câte ori se căiește, căci se poate curăța de păcate prin baia Sfintei Spovedanii. Domnul este îndurător, mult-milostiv numai acum, nu și după moarte. Atunci va fi neîndurător, pentru că „după moarte nu este pocăință”. Nu trebuie să ne apropiem de Dumnezeu pentru amenințarea cu iadul după moarte, ci pentru iubirea Lui.”, a scris Daniel Buzdugan pe Facebook.
Citeste si: „Blasfemie și mizerie”, pe scena TNB. Reacția Patriarhiei după piesa „Proorocul Ilie”, interzisă minorilor
Ce spune Patriarhia despre piesa „Proorocul Ilie”, de la TNB
„Respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale.
Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, a transmis Patriarhia Română.

Mădălin Voicu, retrogradat după scandalul “Proorocul Ilie”
Mădălin Voicu a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii, după scandalul „Proorocul Ilie”, de la TNB. Natalia Intotero, ministrul Culturii, a anunțat ieri că Demeter Andras Istvan este repus în funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii, iar Mădălin Voicu a trecut pe o poziție de subsecretar de stat.
„Am avut o discuţie ieri cu domnul director de la Teatrul Naţional. I-am solicitat să iasă public, ceea ce s-a şi întâmplat printr-un comunicat de presă, să explice, dânsul, alături de echipa sa de colegi, de conducere, au prezentat explicaţiile într-un comunicat de presă. Eu cred că domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine, mai ales în aceste vremuri de încercare pentru români.
Sunt vremuri în care cetăţenii au opinii diferite, de aceea cred că, în următoarea perioadă, colegii care au atribuţii în domeniu trebuie să fie mai implicaţi. În cursul după-amiezii de ieri, au apărut în Monitorul Oficial modificări în cadrul structurii guvernamentale. La Ministerul Culturii a fost schimbat un secretar de stat, avem un nou coleg secretar de stat de astăzi, care va prelua aceste atribuţii de la domnul Voicu, respectiv domnul Demeter Andras, iar domnul Mădălin Voicu va trece pe o poziţie de subsecretar de stat.
Am avut de dimineaţă discuţii cu domnul Demeter Andras, n-am putut să îi dau atribuţiile încă în scris, pentru că ieri seară s-a publicat această decizie, luni va prelua atribuţiile şi se va implica în soluţionarea nefericitului incident de la Teatrul Naţional”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, Natalia Intotero.

Despre ce e vorba în spectacolul „Proorocul Ilie”
„Proorocul Ilie”, de Tadeusz Słobodzianek, se bazează pe informaţiile publicate de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog şi cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya în studiul său din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Białystok, în anii ’30 – ’40.
Un reportaj despre sfârşitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxă grecească şi au încercat să-şi construiască propria lume într-un mic sat părăsit de Dumnezeu.
Nerecomandată tinerilor sub 18 ani – din motive cunoscute (limbaj licenţios şi scene cu conotaţie sexuală), „piesa lui Tadeusz Słobodzianek în lectura scenică semnată de unul dintre cei mai incitanţi regizori ai tinerei generaţii din România vine într-un moment de adâncă criză spirituală şi morală cu care se confruntă societăţile contemporane”, se arată îm prezentarea de pe site-ul TNB.
În distribuţie sunt: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Ţilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă – nume bine-cunoscute ale scenei TNB, cărora li s-au alăturat foarte tinerii Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.