Daniel Apostol, președintele Federației Patronale a Energiei (FPE), a declarat la Maratonul Profit.ro TV – Securitatea Energetică a României – că România are potențialul de a deveni un furnizor de securitate energetică în această regiune a Europei. Însă, există riscul ca țara noastră să rămână doar un jucător minor într-un context marcat de interese mai mari, fără a-și valorifica pe deplin avantajele – resursele naturale și oportunitățile evidente – dacă nu va începe să dezvolte măsuri solide pentru asigurarea securității energetice.
“Primul pas esenţial în acest sens este stabilirea unui cadrul legislativ clar şi previzibil care să încurajeze investiţiile în economia naţională, dar mai ales în sectorul energetic, care să faciliteze utilizarea resurselor naturale”, a spus Apostol.
Potrivit acestuia, viitorul energetic al României se bazează pe trei factori esențiali: resursele existente, oportunitățile evidente și contextul actual, care este foarte complex și generează îngrijorări semnificative, în timp ce factorul timp devine tot mai presant.
De ce are nevoie România în acest context?
“România are nevoie de decizii inteligente astfel încât atribuitele enumerate anterior să fie puse într-o ecuaţie câştigătoare pentru ţara noastră. Vremurile sunt tulburi şi este păcat dacă le tulburăm şi mai mult, şi aici mă refer la o supraimpozitare, la regimul fiscal foarte împovărător pentru sectorul energetic, unul dintre cele mai impozitate sectoare ale economiei naţionale. Supraimpozitarea aduce mai multă negură pentru acest sector al economiei naţionale, în loc să fie construit de statul român către un orizont clar şi luminos”, a completat preşedintele FPE.
Taxa pe stâlp
Referitor la impozitul pe construcții speciale, denumit și taxa pe stâlp, Apostol a menționat că „suntem în discuții” cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Energiei.
“În cadrul acestor discuţii am adus argumente privind inadecvarea acestei taxe la contextul economic actual. Ţine un pic şi de istoricul nefericit al acestui impozit, care a mai fost odată atacat în instanţă şi statul român a pierdut”, a menţionat reprezentantul federaţiei.
El afirmă că, pentru un proiect semnificativ de investiții în fotovoltaice, care presupune o sumă de cel puțin 100 de milioane de euro, taxa pe stâlp, de 1% din valoarea investiției, ar însemna un milion de euro pe an, sumă pe care investitorii ar trebui să o plătească pe o perioadă de 15-20 de ani, durata de viață a proiectului, fără a lua în calcul alte taxe și impozite aplicabile sectorului energetic
“În acest context, nimeni nu şi-ar mai permite punerea în practică a unei astfel de investiţii. Astfel, România pierde dezvoltare de unităţi de producţie de energie, dar pierde şi venituri la bugetul de stat pe termen mediu şi lung. O investiţie blocată nu mai aduce nimic nimănui”, a menționat Apostol.

Este România pregătită să își asume rolul de lider energetic regional?
Potrivit reprezentantului FPE, întrebarea crucială pentru România este dacă este pregătită să își asume rolul de lider energetic regional, devenind astfel un exportator de securitate energetică.
“Potenţial în teren există, dar este nevoie de un cadru de reglementare care să facă din toate atributele menţionate anterior o realitate în teren. Este evident că nu putem ignora contextul geopolitic în care ne regăsim. În acest context, România se străduieşte să genereze creştere economică şi nu există creştere economică fără sector energetic, fără dezvoltarea acestuia. Europa vrea să-şi relanseze producţia industrială, dar acest lucru nu se poate face fără energie electrică europeană”, a mai spus Apostol.