Dan Podaru, fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), alături de Nicușor Dan, dezvăluie, într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul online Oficiul de Știri, cum actualul primar general al Capitalei, candidat la alegerile prezidențiale, s-a schimbat radical, trecând, printre altele, de la declarații publice anti-LGBT și anti-Ocident, la o campanie menită să atragă votanții care doresc o societate românească fără restricții și pro-UE. Dan Podaru expune și motivele pentru care Nicușor Dan a fost părăsit de colaboratorii care l-au promovat în politică.

Laurențiu Mușoiu/Oficiul de Știri: Ați fost cofondator USB alături de Nicușor Dan, ați pus bazele a ceea ce urma să devină USR. Ce v-a determinat ulterior să întrerupeți radical colaborarea cu Nicușor Dan și mai mult, să deveniți în spațiul public un critic al actualului primar general?
Dan Podaru: Sunt două lucruri total diferite. Pentru momentul 2015, când am fondat USB-ul, pe data de 1iulie 2015, răspunsul este foarte simplu. Într-o perioadă scurtă de timp, până la începutul anului 2016, Nicușor Dan a adus în cadrul partidului o serie de persoane care nu fuseseră alături de noi de la început. Spre exemplu, Roxana Wring. La acel moment l-am întrebat ce este cu această persoană, pentru că nu o cunosc și m-a asigurat că este de mare încredere. L-am informat că am găsit câteva fotografii cu soțul acestei doamne în compania lui Adrian Năstase, care era ceva bancher sau ceva de genul acesta în străinătate, pentru ca ulterior, după anul 2020, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să o declare colaborator al securității. Deci iată, că persoanele care au venit în preajma lui Nicușor Dan imediat după fondarea USB nu aveau nicio legătură cu idealurile și cu ideile de la care am pornit. Acelea de a ne rupe de un trecut corupt, invaziv și plin de persoane dubioase. Mai mult decât atât, la nivelul ședințelor care au avut loc atunci, chiar la început, în primele câteva luni, au apărut alte persoane dubioase, ciudate, care păreau desprinse din filmul inițial de la care plecasem. Un exemplu a fost sociologul, care de altfel este un profesionist desăvârșit, Mircea Chivu. Ulterior, tot prin anul 2020, tot CNSAS a descoperit și a anunțat că este colaborator al securității. Deci într-o oarecare măsură, mediul colegial și resursele umane ale USB, la acel moment se alteraseră. De altfel, dacă vă uitați în lista celor cinci fondatori ai USB – alături de Nicușor Dan, de mine, de Argentina Traicu, mai era și un arhitect și încă un bun prieten al lui Nicușor încă din copilărie, Răzvan Bănică – în acest moment, la conducerea USR și alături de Nicușor Dan, nu a mai rămas nimeni. Alexandru Pânișoară este un alt om care a fost alături de Nicușor Dan, dar acum luptă împotriva abuzurilor primarului general prin Asociația pentru Dreptul la Urbanism.

Tot în acea perioadă și unul dintre motivele pentru care ne-am retras a fost și apariția lui Matei Păun și a altor persoane de genul acesta, finanțatori, persoane al căror trecut era mâlos, neclar și din informațiile pe care le aveam de la mass-media în principal, ne-am dat seama că USB-ul anterior, USR-ului era invadat de persoane care nu aveau nicio legătură cu mișcarea inițială. De altfel, în momentul rupturii, în momentul demisiei mele și a colegei noastre Argentina Traicu, i-am și transmis lui Nicușor Dan: Acum, în acest moment plec eu, dar într-un an de zile vei fi tu dat afară. După un an de zile, nu foarte mult după plecarea mea, a urmat referendumul de modificare a articolului 48 din Constituția României, pentru redefinirea familiei și Nicușor Dan a demisionat, nefiind de acord cu votul USR din acel moment, care a votat împotriva familiei tradiționale. Deci iată, ceea ce i-am spus – că nu va mai putea să rămână în acest partid pe care nu-l mai coordona – s-a și întâmplat. De altfel, vă pun la dispoziție un articol publicat în Dilema Veche în anul 2000, în care Nicușor Dan se poziționează împotriva relațiilor homosexuale în public, pentru că sunt împotriva tradiției românești. Deci când este Nicușor Dan sincer? Astăzi, când ne vorbește despre diversitate sau în anul 2010, când se promova ca fiind un exponent al unui anumit tip de mișcare națională care se poziționa împotriva homosexualilor?

LM.: Este Nicușor Dan un om care își schimbă radical opiniile politice?
D.P.: Alături de Nicușor Dan, există un om politic care activează și în prezent, Antonio Andrușceac, care a fost alături de el și l-a susținut în campania din 2012. Antonio Andrușceac nu a fost păstrat și nu a rămas alături de Nicușor Dan, fiind eliminat din cadrul USR. Oamenii care l-au consiliat la nivelul campaniei din anul 2016, firma de comunicare și mai apoi în anul 2020, care i-au fost alături și care l-au ajutat să câștige primăria București în 2020, în prezent nu se mai află în relații cu Nicușor Dan. Eu și cealaltă fondatoare a USB, Argentina Traicu, în acest moment nu ne mai aflăm în relații cu Nicușor Dan. În consecință, toți oamenii de caracter care au un anumit tip de principii sănătoase și un mod de viață și un anumit tip de educație pozitivă, sănătoasă nu pot rămâne în preajma lui Nicușor Dan, care este un tip speculativ, nu-și vede decât propriul interes. Și vă mai spun ceva din perioda în care am construit USB-ul împreună, anul 2013-2014 – când au fost primele întâlniri în zona cartierului Cotroceni – și până în 2016, când am plecat din mișcarea pe care am construit-o alături de el. Discutând cu Nicușor, acesta mi-a spus că o să reformeze primăria, dacă va ajunge la primărie va schimba toți directorii, va renova toate clădirile de patrimoniu din București, va salva spațiile verzi și va dărâma Turnul Cathedral Plaza. Eu vă întreb acum : Nicușor Dan intră în al cincilea, al șaselea an de mandat. A devenit primarul Bucureștiului. Din lucrurile pe care vi le-am enumerat eu acum, ați văzut că a făcut ceva?
Și mai mult decât atât! În perioada cât am fost consilier la primăria Sectorului 1, în anul 2020, acest sector a cedat către Primăria Capitalei pentru renovare, Cinematograful Patria. Ne aflăm în anul 2025 și nici măcar proiectul și studiile de fezabilitate nu au început. Era termen dedicat acestor renovări, restructurarea clădirii și redarea ei în circuitul cinematografic, o perioadă de doi ani. OK, nu se putea rezolva în doi ani un asemenea proiect. Dar în cinci ani se putea renova. Câte alte clădiri de patrimoniu importante din centrul Bucureștiului a renovat Nicușor Dan? Niciuna! Deci acest lucru îmi demonstrează faptul că a abandonat inclusiv idealurile/ principiile pe care le apăra anterior, atunci când reprezenta Asociația Salvați Bucureștiul. Mai mult decât atât, la Piața Gării de Nord – să vă dau alt exemplu, ca cititorii să înțeleagă – se află așa-cunoscutul Bloc Sora, care se află în paragină, pe colțul de vizavi de Gara de Nord. Cândva, în anul 2021/2022, Nicușor Dan a cerut și Consiliul Local a început acțiunea de expropriere a acelei clădiri, iar la sfârșitul anului 2023, începutul anului 2024, Nicușor Dan și Consiliul Local au anulat actul emis chiar de ei cu un an-doi anterior, anulând exproprierea acelei clădiri. Deci în ceea ce privește toate aceste lucruri, lumea, populația de acasă nu poate vedea întregul. Însă oamenii care au aceste informații le pot spune și în momentul în care ne informăm, putem vedea, putem înțelege foarte clar că Nicușor Dan în niciun caz nu este un primar vizionar, un om care vrea să facă lucruri utile și care să-și respecte cuvântul dat bucureștenilor: acela de a moderniza, restructura Bucureștiul și de a salva clădirile de patrimoniu, pentru că toate aceste exemple pe care vi le-am dat vă demonstrează acest lucru.
L.M.: Ați fost consilier la Sectorul 1. Când/ Cum considerați că a intervenit această ruptură în relațiile Nicușor Dan – Clotilde Armand? Înainte ei au fost mereu împreună. Totuși, la primărie am văzut o lipsă de colaborare.
D.P.: Eu cred a fost o ruptură de la început. În momentul în care eu și Nicușor Dan am făcut lista celor cinci fondatori ai USB – Ioan Miloș, Alina Vermon, Dan Podaru și Argentina Traicu – pe lista inițială care a fost depusă la tribunal, eu am vrut să o trec pe Clotilde Armand. Nicușor Dan a spus nu, în niciun caz, pe listă o vei pune pe colega ta, pe care ai adus-o în partid, Argentina Traicu. Deci, iată cum din primăvara anului 2015 sau poate chiar sfârșitul anului 2014, când a început fondarea acestui partid în instanță, Nicușor Dan s-a opus ca Clotilde Armand să fie membră fondatoare a acestui partid. Mai mult decât atât, îmi aduc aminte că la sfârșitul anului 2015, printr-o gafă a unei persoane apropiate de Ambasada Franței – și în acest context este important de spus acest lucru – am aflat că Clotilde Armand discutase cu Nicușor Dan și că urma să fie propusă ca primar al primăriei Sectorului 1. Acesta este un alt motiv pentru care eu și colega mea Argentina Traicu am plecat la începutul anului 2016 din USB, pentru că într-un partid discuțiile și deciziile se poartă și se iau într-o manieră transparentă, neascunzându-se partenerilor de dialog și de construcție politică lucruri de acest gen. Nicușor Dan a decis ca Clotilde Armand să fie candidatul USB, mai apoi USR, la primăria Sectorului1. În consecință este vinovat cel puțin moral de dezastrul pe care Clotilde Armad l-a generat la nivelul Sectorului 1, în cei patru ani în care a condus această primărie.
L.M.: Ați menționat numele unei țări: Franța. Este Nicușor Dan proeuropean, a fost dintotdeauna sau vorbim din nou de o schimbare de opțiune?
D.P.: Dacă vedeți articolul pe care l-am găsit în presă, dar pe care nimeni nu l-a prezentat clar, sub formă de facsimil până în prezent, trebuie să cițiți finalul articolului și veți înțelege exact cum comportamentul lui Nicușor Dan este unul cameleonic. În anul 2010, în Dilema veche, Nicușor Dan preciza: Când vorbesc despe incompatibilitatea mea la contractualismul occidental, vorbesc dintr-o experiență de șase ani la Paris. În consecință, nu era de acord cu valorile occidentale, iar astăzi ca un mic cameleon, iată că este susținut și susține tocmai Franța pe care o dezavua prin această declarație pe care o găsiți în articol. Iată cum în trecut dezavua și se delimita de mișcarea LGBT din România și iată cum astăzi el susține diversitatea. Deci pentru toți cititorii dumneavoastră este clar că avem de-a face cu un nou personaj care se înscrie în acest rol al oamenilor politici din România care promit și nu se țin niciodată de cuvânt.
L.M: Revenind la relația cu Matei Păun. Informațiile noastre sunt că acum Matei Păun plătește campanii, inclusiv în media, pentru Nicușor Dan/ oamenii lui Păun. Aveți cunoștință despre aceste lucruri? Era această practică și la început, când Matei Păun l-a susținut pe Nicușor Dan?
D.P.: Am precizat anterior că unul dintre motivele pentru care noi am părăsit USB-ul din poziția de fondatori a fost tocmai apariția unor relații cu persoane de tipul lui Matei Păun. Nu-l cunosc personal, însă pot să vă spun un singur lucru. Dacă în cazul altor competitori donatorii/ voluntarii sunt verificați și sumele trebuie să fie prezentate transparent, și Nicușor Dan, care a primit peste 800-900.000 de euro conform declarațiilor lui din mass-media, și oamenii din campanie sa trebuie să pună la dispoziție clar, care sunt donatorii acestei sume pe care Nicușor Dan a utilizat-o în precampanie. Dacă există o regulă, această regulă trebuie să fie valabilă pentru toți competitorii din cadrul unei competiții. Nu poate să fie valabilă pentru Călin Georgescu și pentru George Simion și pentru domnul Nicușor Dan să nu fie valabilă.
L.M: Care este adevărata relație între George Simion și Nicușor Dan? Ne amintim, că în 2016 se aflau la masa negocierilor, unde era și Clotilde Armand. O imagine încă mai există. Acum Nicușor Dan spune că George Simion și Victor Ponta reprezintă cel mai mare pericol pentru România. Care este adevărata poziționare ?
D.P.: Sunt mai multe elemente neclare și necunoscute în CV-ul și în evoluția lui Nicușor Dan. Poate că este și acesta, referitoare la George Simion. Însă, aducând în discuție acest aspect eu vă atrag atenția că anul trecut în mass-media în urma altor informații apărute tot în mass-media o serie de instituții, ONG-uri și persoane au depus către CNSAS cereri prin care solicitau acestei instituții să specifice dacă Nicușor Dan s-a aflat în legătură/ a fost informator al vreunui serviciu secret. Până în prezent răpunsurile CNSAS sunt evazive. Nu a venit niciun răspuns clar care să confirme apartenența/ să infirme apartenența lui Nicușor Dan la un serviviu secret. Se făceau legături tocmai în acea perioadă și în articolele apărute în presă că el ar fi putut să fie racolat de unul dintre serviciile secrete ale statului comunist înainte de 89, în momentul în care acesta participa și a fost plecat din țară la competiții olimpice în alte țări comuniste: Cuba și Rusia.
L.M.: O ultimă întrebare. Aș face referire și la sondajele pe care le-a prezentat și în campania pentru Primăria Capitalei Nicușor Dan și ce ne prezintă acum. Atunci ne-a fost desemnat ca un pericol pentru bucureșteni Cristian Popescu Piedone, dat cu 40%, acum parcă asistăm la același scenariu cu Victor Ponta, în turul 2. Cum vă explicați?
D.P.: E foarte bună întrebarea. Nicușor Dan a câștigat alegerile în anul 2024, și cu voturile PNL și PSD, care au dorit ca o persoană incompetentă să rămână strategic, și-au dorit ca o persoană incompetentă să rămână în fruntea primăriei Bucureștiului, pentru ca ei, care dețin majoritatea în Consiliul General al Municipiulul București să poată în continuare să-și facă jocurile. La nivelul primăriei și al direcțiilor de specialitate Nicușor Dan nu a reușit în cinci ani de zile să restructureze absolut nimic. Foarte mulți dintre directori/ șefii de departamente sunt oameni cu o vechime istorică. Cei cu care a lucrat și Firea sau și Sorin Oprescu. În consecință, la nivelul primăriei este un blocaj. Există o autorizație de construire, de urbanism neemise de ani de zile. Așa cum se știe, Nicușor Dan acum cinci ani de zile a blocat și a anulat toate PUZ-urile din București, iar recent după mai bine de cinci ani, el a fost învins la nivelul procesului pe care îl avea cu un ONG, referitor la PUZ-ul Sectorului 2. În consecință, iată că ceea ce și-a dorit Nicușor nu este legal.
LM.: Există posibilitatea, așa cum ați spus, că Nicușor Dan a fost susținut de PNL și PSD, din umbră?
D.P.: Mai mult decât atât având informații din cadrul PNL, candidatul PNL Sebastian Burduja a fost sabotat din interior de propriul său partid care l-a susținut pe Nicușor Dan. Vă aduc aminte că Burduja a luat la nivelul Bucureștiului doar 7%, mult mai puțin decât scorul partidului la nivelul Bucureștiului. Deci iată, există o serie de trădări și de interese și de aceea Nicușor Dan a și apărut alături de Ciucă, cu toate că a apărut în afișe, alături de USR în timpul campaniei parlamentatere și prezidențiale, pentru că avea această obligație față de PNL, de a-i spijini. În niciun caz Nicușor Dan nu este un independent. E doar o fațadă, o spoială, el fiind susținut atât de PNL, cât și de PSD. Asta trebuie să înțeleagă votanții foarte clar.
L.M.: Se poate trezi Crin Antonescu în ipostzele în care s-au aflat Cătălin Cârstoiu și Sebastian Burduja?
D.P.: Bineînțeles! Mai mult ca sigur, candidatul alianței PNL-PSD va ieși și pe locul 4, pentru că nu va fi votat nici la nivelul Bucureștiului și nici la nivel național, nici măcar de membrii PNL și nici de membrii PSD. Este o capcană foarte mare în care domnul Crin Antonescu a intrat, iar revenirea sa în politică după zece ani, va reprezenta un mare eșec.
adevarul trebuie sa primeze in acest an 2025 ,nenorocire este ca nu toti se informeaza despre calitatile ,caracterul ,dar mai ales cine sunt PAPUSARI DIN SPATELE CANDIDATILOR .