Experiență neobișnuită pentru un grup de studenți la drept din Dâmbovița. Ei au trăit o zi în penitenciar, fără a putea să intre în contact cu tehnologia.
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Penitenciarul Găești, au organizat o activitate interactivă intitulată “O zi în penitenciar …departe de tehnologie…”.
Acțiunea a fost dedicată tinerilor, scopul fiind prevenirea consumului de substanțe interzise.
Un grup de studenți de la Facultatea de Drept și Științe Administrative Valahia au experimentat ce înseamnă viața privată de libertate pentru o zi. Pentru ca experiența să fie cât mai realistă pentru tineri, înainte de a ajunge la penitenciar, a fost realizată cu sprijinul polițiștilor de la Serviciul Pregătire Profesională, o simulare a ceea ce reprezintă depistarea unor persoane care achiziționau substanțe interzise. Acestea au fost filate, identificate, imobilizate și conduse la Penitenciarul Găești.
Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, după terminarea exercițiului, polițiștii au discutat cu tinerii studenți.
Au fost dezbătute teme privind traficul și consumul de droguri, precum și efectele nocive ale acestor substanțe. Pentru a conștientiza cu adevărat cât costă o alegere greșită, mai multe persoane private de libertate au discutat cu studenții despre experiența lor de viață, încurajându-i să fie corecți și să evite anturajele nepotrivite, a mai transmis IPJ Dâmbovița.
Disponibilitatea și diversitatea pe piață a drogurilor au atins cote ridicate și sunt printre cele mai importante provocări ale prezentului, atrage atenția raportul pe anul 2023 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA).
Consumul devine o problemă la vârste din ce în ce mai fragede. Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, în medie, 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au consumat canabis, 2,3% au consumat cocaină și 1,3% amfetamine. Potrivit acestor date, în România, 6% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani au declarat că au consumat canabis în ultimul an. Cel mai mare procent îl înregistrează Italia, 20,9%.