Dalai Lama, liderul spiritual al budiștilor tibetani, susține în noua sa carte, publicată marți, că succesorul său nu se va naște în China, ci „în lumea liberă”, pentru a putea continua misiunea tradițională a Dalai Lamei.
„Pentru că scopul unei reîncarnări este să continue opera predecesorului, noul Dalai Lama se va naște în lumea liberă, pentru ca misiunea tradițională a lui Dalai Lama (…) să continue”, scrie Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, citat de AFP.
Announcing the release of the new book Voice for the Voiceless: Decades of Struggle with China for My Land and My People will be available on March 11. “In my role as the Dalai Lama, there is no issue more important than what I describe in these pages. My hope is that the book… pic.twitter.com/XMPhYqGI0a
— Dalai Lama (@DalaiLama) January 24, 2025
Exilat în India de peste șase decenii
Dalai Lama trăiește în exil în India din 1959, după ce armata chineză a reprimat violent o revoltă populară din Tibet. În 2011, el a renunțat la funcția sa de lider politic și a transmis puterea seculară unui guvern ales democratic de aproximativ 190.000 de tibetani din întreaga lume.
Dalai Lama: „Dreptul poporului tibetan nu poate fi refuzat la nesfârșit”
În noua sa carte, intitulată „O voce a celor fără voce”, Dalai Lama vorbește despre negocierile purtate cu liderii succesivi ai Chinei pentru viitorul Tibetului.
„De la tânărul de 19 ani care negocia cu un Mao la vârful puterii sale și până la recentele mele încercări de a comunica cu președintele (chinez) Xi Jinping, exprim în această carte sinceritatea eforturilor noastre”, precizează liderul spiritual tibetan.
El subliniază că tibetanii nu vor renunța la aspirația lor pentru libertate: „Speranța mea este ca această carte (…) să ofere un cadru al viitorului Tibetului după moartea mea (…), reflecții despre o posibilă cale de urmat. Dreptul poporului tibetan de a-și conduce pământul natal nu poate să-i fie refuzat la nesfârșit și nici aspirația la libertate reprimată pentru totdeauna”, scrie Dalai Lama.

China ar putea desemna un succesor controlat de regim
Negocierile dintre Beijing și liderii tibetani sunt blocate din 2010, iar mulți tibetani exilați se tem că Partidul Comunist Chinez va încerca să numească un succesor controlat de regim după moartea actualului Dalai Lama.
Conform tradiției budiste tibetane, Dalai Lama este reîncarnarea liderului spiritual de acum aproximativ șase secole, fiind ales de călugări după semne specifice.
Însă China, care consideră Tibetul o parte integrantă a teritoriului său din 1950, dorește să își impună propriul Dalai Lama.
Dalai Lama: „Niciun regim totalitar nu poate dura etern”
Dalai Lama pledează pentru un dialog deschis între Tibet și China: „Doar creând o atmosferă în care cele două părți pot discuta și negocia liber este posibilă o pace durabilă”, afirmă liderul spiritual.
În final, el transmite un mesaj clar către Beijing: „Un lucru este sigur: niciun regim totalitar, indiferent că este condus de un individ sau de un partid, nu poate dura etern”, avertizează Dalai Lama.