Franța va fi prima țară care va implementa noi condiții pentru accesarea subvențiilor pentru achiziționarea de vehicule electrice, ceea ce va afecta modelul Dacia Spring, informează Electrive.
Astfel, guvernul francez va acorda aceste beneficii doar în cazul modelelor cu emisii zero produse în Europa.
Ce subvenții acordă Franța pentru mașinile electrice
În urmă cu o săptămână, președintele francez Emmanuel Macron și guvernul său au prezentat planul „Industriei Verzi”. Acesta urmărește decarbonizarea economiei, reindustrializând fiecare dintre sectoarele industriale din teritorii.
„Vom fi prima țară europeană care va reforma criteriile de alocare a bonusului auto. Este o mică revoluție pe care vrem să o aducem la nivel european”, a declarat Macron.
Franța vizează și China, care are măsuri similare în vigoare. Circa 40% dintre stimulentele plătite în Franța în primul trimestru din 2023 au fost pentru vehiculele electrice fabricate în această țară asiatică. Scopul este acela de a acorda subvenții într-un mod „mai direcționat” pentru a consolida producția de baterii și de mașini electrice în Europa. În prezent, producătorii de vehicule electrice din SUA și din China beneficiază și de stimulente franceze.
În clipa de față, statul francez subvenționează achiziția unei mașini 100% electrice cu 5.000 de euro. Acest sprijin se acordă doar pentru vehiculele care costă sub 47.000 de euro. Până acum, în Franța nu conta marca și nici țara din care provine mașina electrică subvenționată.
Ce se va întâmpla cu modelul Dacia Spring?
Dacia Spring este, cum spuneam, cel mai bine vândut model electric de pe piața franceză. Principalul atu al modelului ce poartă sigla producătorului de la Mioveni îl reprezintă prețul foarte accesibil.
În situația în care modelul produs în China nu va mai beneficia de subvenția acordată de statul francez, avantajul financiar ar fi eliminat. În acest fel, vânzările Spring-ului pe piața auto din Franța vor fi afectate odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri.
De altfel, site-ul Auto-Infos.fr vorbește deja despre lovitura pe care ar primi-o compania-mamă Renault în urma pierderii bonusului ecologic. Spring are acum un preț de pornire în Franța de 20.800 de euro. Acesta scade până la 15.800 de euro după deducerea bonusului de 5.000 de euro.
Jumătate dintre gospodării, sub 14.090 de euro de venit impozabil pe unitate, au chiar și un bonus de 5.616 euro. Bonusul este plafonat la 27% din prețul mașinii. Sfârșitul bonusului ar putea, așadar, să perturbe cariera Spring-ului și să complice accesul la mașinile electrice.
Ciar și fără bonus, Spring va rămâne una dintre cele mai ieftine mașini electrice de pe piața franceză. Twingo electric începe de la 25.250 de euro (20.250 de euro cu bonus). Fără bonusuri, Volkswagen e-Up! pornește de la 27.945 de euro, în timp ce Fiat 500 depășește 30.000 de euro!
Desigur, beneficiile nu sunt aceleași. Cu prețul de bază, Spring are un motor de 44 CP, o autonomie de 230 km în ciclu WLTP și echipamente de bază. Totuși, succesul comercial arată că acest lucru este suficient pentru șoferi.
Ce se va întâmpla cu producția electricului Spring?

Spring, cel mai bine vândut model electric de pe piața franceză este produs în prezent la uzina Renault-Dongfeng din orașul Shiyan, provincia Hubei (China). În contextul în care subvenția de la statul francez nu ar mai fi acordată, Dacia ar putea lua decizia să mute producția lui Spring din China în Maroc sau chiar în România.
Totuși, potrivit site-ului Automobile Propre, producția electricului Dacia Spring ar putea fi mutată în Maroc sau chiar mai aproape de România. Mai exact, în Slovenia, la uzina de la Novo Mesto, acolo unde este asamblat Twingo.
Relocarea producției modelului Spring ar putea avea loc cu ocazia facelift-ului major, care este planificat pentru 2024. Operația de restilizare va veni cu modificări importante, estetice, dar mai ales tehnice. Asta pentru a respecta viitoarele reglementări europene privind poluarea.
Dacă va ajunge să fie fabricat în Europa, Dacia Spring ar putea să fie mai scump, însă și-ar economisi bonusul, ceea ce ar echilibra balanța.