Dacă nu mănânci tot din farfurie, plătești în plus. Într-o strategie neobișnuită menită să reducă risipa alimentară, administratorul unui restaurant din Viena a implementat o regulă prin care clienții care nu consumă întreaga porție de mâncare comandată plătesc o taxă. Această inițiativă a fost adoptată și de un bar din Baden, Elveția.
Dacă nu mănânci tot din farfurie, plătești în plus
Restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, care se află în cartierul Floridsdorf din Viena și funcționează pe principiul „All you can eat” (mănânci cât poți), a stabilit că acei clienți care-și vor umple farfuriile în exces și nu reușesc să mănânce tot vor fi taxați cu 2 euro pentru fiecare farfurie neterminată.
Această practică a fost preluată și de un bar din Baden, Elveția, conform informațiilor furnizate de Blick.
Ce scrie în meniu
Regula este adusă în atenția clienților și prin intermediul meniului restaurantului din Austria: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.
Deși inițiativa poate părea drastică, conducerea restaurantului subliniază că este menită să combată risipa alimentară și să încurajeze clienții să-și aleagă porțiile în mod responsabil. „Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a explicat un reprezentant al restaurantului. De asemenea, a precizat că această abordare nu este menită să fie o formă de hărțuire.
„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”
În Elveția, un alt proprietar, Salman Ghauri, care a crescut în India, a implementat și el o astfel de taxă în barul său. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu reușesc să consume întreaga porție de mâncare pe care au comandat-o.
„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci! Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a explicat Ghauri, citat de Blick.