Pe actuala piață a muncii a fi remarcat din mulțimea de solicitanți poate fi uneori dificil. De aceea, unii dintre cei care se află în căutarea unui job apelează la inteligența artificială, din dorința de a realiza un CV cât mai eficient.
CV-urile asistate de inteligență artificială au devenit o „modă” în ultima vreme. Deși pot oferi unele avantaje, ele vin și cu propriul set de riscuri și provocări de care trebuie să fie conștienți atât cei care caută un loc de muncă, cât și angajatorii.
Să „descompunem” problema în termeni simpli. Atunci când te bazezi exclusiv pe AI pentru a-ți crea CV-ul, s-ar putea să pierzi acel ceva personal care te face unic. Algoritmii AI nu vă pot surprinde personalitatea sau pasiunile, așa cum le puteți exprima singur.
Disturbirea algoritmului: algoritmii AI sunt la fel de buni ca datele pe care sunt antrenați. Dacă datele folosite pentru a antrena AI au părtiniri, acele părtiniri pot pătrunde în CV-ul tău. De exemplu, dacă AI este părtinitoare față de anumite categorii demografice, s-ar putea să vă discrimineze din neatenție.
Accentuarea excesivă a cuvintelor cheie: AI scanează adesea CV-urile pentru cuvinte cheie care se potrivesc cu descrierile postului. Deși includerea cuvintelor cheie relevante este importantă, a te baza prea mult pe ele poate duce la o lipsă de conținut autentic. CV-ul tău ar putea ajunge să sune robotic și generic.

Inteligența artificială ar putea interpreta greșit informațiile
Interpretarea greșită a informațiilor: AI poate să nu înțeleagă întotdeauna contextul experiențelor sau realizărilor tale. S-ar putea să interpreteze greșit informații sau să rateze detalii importante pe care un om le-ar suprinde. Acest lucru ar putea duce la un rezultat nedorit: CV să nu reflecte cu exactitate abilitățile și calificările.
Lipsa creativității: AI tinde să urmeze tipare și formate stabilite, care pot limita creativitatea în CV-uri. CV-ul tău ar putea ajunge să semene cu nenumărate altele, ceea ce vă va face mai greu să vă evidențiați din mulțime.
Preocupări privind securitatea și confidențialitatea: Atunci când utilizați instrumente AI pentru a vă crea CV-ul, introduceți informații personale sensibile acestor sisteme. Există întotdeauna un risc de încălcare a datelor sau de utilizare abuzivă a datelor dvs. personale, care ar putea avea consecințe grave asupra confidențialității și securității dvs.
Nu vă bazați pe inteligența artificială
Deși AI poate fi un instrument util, nu te baza în totalitate pe el. Fă-ți timp pentru a-ți crea singur CV-ul, asigurându-te că reflectă personalitatea, realizările și aspirațiile tale.
Verificați și editați: Indiferent dacă utilizați sau nu AI, corectați și editați întotdeauna CV-ul pentru a vă asigura de acuratețe și claritate. Supravegherea umană este crucială pentru a detecta erorile și pentru a vă asigura că CV-ul comunică în mod eficient calificările.
Rămâneți informați: Fiți la curent cu cele mai recente evoluții ale AI și cu modul în care acestea afectează piața muncii. Înțelegerea limitărilor și riscurilor CV-urilor asistate de AI vă poate ajuta să luați decizii mai informate despre când și cum să utilizați aceste instrumente.
În concluzie, în timp ce CV-urile asistate de inteligență artificială pot fi un instrument util în arsenalul tău de căutare de locuri de muncă, ele vin și cu riscuri care trebuie luate în considerare, cu atenție. Fiind proactiv, menținându-te informat și menținând un echilibru între tehnologie și contribuția umană. Astfel poți maximiza eficiența CV-ului dvs., minimizând în același timp potențialele dezavantaje.
„Să fim sinceri: nu toți suntem scriitori profesioniști”
„Inteligența artificială revoluționează lumea și oamenii o folosesc pentru orice, așa că este de înțeles că vrei să o folosești și pentru a te ajuta. La urma urmei, dacă toată lumea îl folosește și tu nu, unii ar putea spune că rămâi în urmă. Să fim sinceri: nu toți suntem scriitori profesioniști. Poate fi greu să obții un interviu atunci când scrisoarea ta de intenție este plină de greșeli de scriere și propoziții repetate. Doar pentru că scrisul nu este punctul tău forte, nu înseamnă că nu ar trebui să ai acces la aceleași oportunități ca și alți solicitanți de locuri de muncă”, este de părere Anderson Trucking Service (ATS) pe LinkedIn.
Financial Times relatează că volumul înscrierilor pentru multe site-uri de locuri de muncă s-a dublat, deoarece candidații folosesc scrierea AI pentru a redacta CV-uri și scrisori, dar recrutorii penalizează acum orice lucru perceput ca având calitatea „fadă” a scrierii generice a AI. LinkedIn, rețeaua socială axată mai ales pe profesioniștii din piața joburilor și HR, oferă un instrument de inteligență artificială care evaluează aptitudinea utilizatorilor pentru locuri de muncă, pe baza aptitudinilor și experienței, ajută la redactarea unei scrisori de intenție și oferă feedback cu privire la CV-uri.
„Deși aceste rezultate indică o creștere a creativității individuale, există riscul de a pierde noutatea colectivă”, spun specialiștii.
Citiți și: Cum poate fura inteligența artificială ceea ce scriu oamenii