Consumi mult conţinut online considerat a fi trivial sau lipsit de provocare? Atunci este vorba despre brain rot – desemnat cuvântul Oxford 2024, care înseamnă putregai cerebral și definește „presupusa deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane”.
„Brain Rot se referă la unul dintre pericolele percepute ale vieţii virtuale şi la modul în care ne folosim timpul liber. Se simte ca un capitol următor îndreptăţit în conversaţia culturală despre umanitate şi tehnologie. Nu este surprinzător faptul că atât de mulţi votanţi au îmbrăţişat termenul, aprobându-l ca fiind alegerea noastră din acest an”, a declarat Casper Grathwohl, preşedintele Oxford Languages.
„După ce a săpat prin baza sa enormă de date, a ales „putregaiul creierului” – în special, genul cauzat de supraîncărcarea digitală – drept Cuvântul anului 2024”, notează The New York Times despre alegerea Oxford. A fost o călătorie destul de mare pentru „putregaiul creierului”, care a triumfat asupra unei liste scurte de concurenți, incluzând „lore,” „demure,” „romantasy,” „dynamic pricing” și „slop”, scrie NYT.
Pe larg, printre cele cinci cuvinte nereuşite de pe lista scurtă s-au numărat „demure”, care a devenit proeminent în urma unei tendinţe în social media în timpul verii, care se referă la un comportament rezervat sau responsabil; „dynamic pricing”, în care preţul unui produs sau serviciu variază pentru a reflecta cererea; „lore”, un ansamblu de fapte şi informaţii de fond legate de cineva sau ceva; „romantasy”, un gen de ficţiune care combină romantismul şi fantezia; şi „slop”, conţinut online de calitate scăzută generat cu ajutorul inteligenţei artificiale.
„Potrivit Oxford, cea mai veche apariție cunoscută a fost în 1854, în „Walden”, relatarea clasică a lui Henry David Thoreau despre mutarea singur într-o cabană în pădure”, mai notează NYT. „În timp ce Anglia se străduiește să vindece putregaiul cartofilor”, s-a plâns Thoreau, „nu se va strădui vreunul să vindece putregaiul creierului, care predomină cu atât mai mult și mai fatal?”
Cuvântul Oxford brain rot – un fenomen al tinerilor
Răspunsul, se pare, este nu. În zilele noastre, potrivit Oxford, cuvântul este adesea invocat de tineri pe rețelele de socializare pentru a descrie „presupusa deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane”, care decurge în special din consumul excesiv de conținut online banal.
Această utilizare a crescut cu aproximativ 230 la sută în ultimul an. Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, divizia de dicționar a companiei, a declarat că creșterea termenului reflectă viteza vertiginoasă a schimbării lingvistice determinate de social media.
„Este un fenomen al tinerilor care încurcă tendințele lingvistice pe TikTok, aproape exact după ce ei înșiși au elaborat acea limbă”, a spus el.
Anul trecut, după ce Oxford a ales „rizz” (argoul Gen Z sau Gen Alpha pentru „stil, farmec sau atractivitate”, probabil derivat din „charisma”), un val de știri a făcut ca utilizarea să crească cu peste 1500 la sută. Utilizarea actuală rămâne de două ori mai mare decât era imediat înainte de anunțul din toamna trecută, potrivit datelor Oxford. „A fost un succes uriaș”, a spus Grathwohl. „Are stăpânire, energie reală și a fost doar flama de care oamenii aveau nevoie în acel moment – chiar dacă pentru tinerii care au condus utilizarea sa, era deja depășită.”
„Putregaiul cerebral”, „partea de jos a agitației lingvistice”
Apropo de celelalte cuvinte care au fost pe listă cu „brain rot”, spre exemplu „lore”, care datează de aproape 1.000 de ani, este un alt cuvânt vechi care a fost remodelat de tinerii utilizatori ai rețelelor sociale, pentru a se referi la fapte sau convingeri în jurul unei celebrități sau unui personaj fictiv, sau chiar la propria istorie personală.
„Slop” a suferit o actualizare similară. S-a înregistrat o creștere de peste 300 la sută în ultimul an în referințele nu la hrana porcilor, ci la „conținut generat folosind inteligența artificială, partajat și distribuit online într-un mod nediscriminatoriu sau intruziv și caracterizat ca fiind de calitate scăzută, neautentic sau inexact”, potrivit Oxford.
La fel ca „putregaiul creierului”, „reprezintă partea de jos a agitației lingvistice de astăzi”, a spus Grathwohl. „Există senzația că ne înecăm în experiențe mediocre, pe măsură ce viețile digitale se înfundă.”
Oxford, trebuie remarcat, nu este singurul care alege cuvinte ale anului. În ultimele săptămâni, au existat, de asemenea, anunțuri de la Cambridge University Press („manifest”) și Dictionary.com (dreptate pentru „demure”!).
Citiți și: La frontierele minții: Cum a ajuns un termen folosit de Generația Z cuvântul anului