Cursul valutar BNR este prezentat în fiecare zi la ora 13:00 de Banca Națională a României. Așa cum v-am obișnuit, echipa Oficiul de Știri vă aduce cotațiile principalelor monede importante de pe piața internă.
Până să aflăm cotațiile BNR de astăzi pentru principalele monede străine de pe piața internă, haideți să aruncăm o privire asupra celor întâmplate pe 3 ianuarie pe piața de schimb valutar.
Moneda Euro (EUR)
Ieri, moneda unică europeană a raportat un minus de 0.0011 unități în fața leului românesc, fiind cotat la o valoare de 4.9738 lei. Cu toate că euro a mai pierdut puțin teren pe cursul valutar, rămâne aproape de maximul istoric de 4.9783 lei înregistrat pe 19 mai 2023. Specialiștii sunt atenți la evoluția următoarelor zile, dat fiind faptul că euro se apropie din nou de pragul psihologic de 5 lei.
Dolarul American (USD)
Dolarul american a înregistrat ieri un minus de 0.0156 lei, fiind cotat la 4.8217 lei, un nivel oarecum considerabil sub cel al euro. Această valoare este mai mică decât maximul de 4.8 lei înregistrat la sfârșitul anului 2023, ceea ce sugerează o tendință de slăbire a dolarului în fața leului. Astfel, specialiștii nu anticipează o revenire peste pragul de 5 lei, nivel depășit sporadic la sfârșitul anului 2022.
Francul Elvețian (CHF)
Francul elvețian a înregistrat un minus de 0.0323 lei pe cursul valutar de ieri, ajungând la o cotație de 5.2862 lei. Francul rămâne o monedă puternică, preferată de investitori în perioade de incertitudine economică. Francul a trecut astfel de pragul de 5.3 lei, pe care l-a depășit prima dată în octombrie 2023. Deși fluctuațiile francului indică o posibilă trecere peste un nou nivel de 5.5 lei, predicțiile sunt rezervate în ceea ce privește evoluția sa pe termen scurt.
Lira Sterlină (GBP)
Lira sterlină a înregistrat, de asemenea, un plus de 0.0045 lei, fiind cotată ieri la 6.0012 lei. Deși a mai suferit deprecieri, lira rămâne stabilă, fără fluctuații majore în ultima perioadă, menținându-se în apropierea pragului de 6 lei. Deși existau speculații că lira ar putea depăși acest nivel în 2024, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă, scenariul părea puțin probabil până în urmă cu câteva zile.
Gramul de Aur (XAU)
Gramul de aur a avut parte ieri de o scadere pe cursul valutar, înregistrând un minus de 1.5449 lei, ajungând astfel la 411.4200 lei. Aurul rămâne un activ de refugiu pentru investitori, iar prețul său reflectă instabilitatea economică globală. Anterior, maximul istoric al aurului în România a fost de 415.3204 lei, atins pe 25 noiembrie 2024.
Vă reamintim că BNR publică cursul valutar în fiecare zi bancară, cu excepția zilelor de weekend și a sărbătorilor legale. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare. Vom reveni cu noutăți imediat ce cursul valutar pentru data de 9 ianuarie 2025 devine disponibil.