Luna iulie, a doua lună de vară și a șaptea din an, este așteptată cu nerăbdare de cei mai mulți dintre noi pentru că marchează perioada concediilor, iar pentru cei mici este bucuria vacanței de vară. În popor, iulie mai este cunoscută sub denumirea de „Luna lui Cuptor” din cauza temperaturilor ridicate, dar și a tradițiilor legate de seceriș. Această lună are 31 de zile, cu zile lungi de 14 ore și nopți de 10 ore.
Tradiții și superstiții
În iulie, există o credință populară că temperatura caldă din această lună prevesteste cât de rece va fi în februarie. Prima săptămână a lunii este dedicată muncilor agricole, în special secerișului grâului.
De asemenea, în această lună este sărbătorit Sfântul Ilie, zeul focului și al soarelui, care se spune că leagă și dezleagă ploile, tună și fulgeră.
De unde vine numele și de ce i se mai spune și „Luna lui Cuptor”
Numele lunii iulie provine de la împăratul roman Gaius Iulius Cezar, care s-a născut în această lună. În latină, „iulius” înseamnă „tânăr”.
Este cea mai fierbinte lună din emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică iulie este cea mai rece lună a anului, fiind a doua lună de iarnă.
Evenimente notabile în luna iulie
- 5 iulie 1946: Primii bikini din lume au fost prezentați la faimoasa Piscine Molitor din Paris, fiind creația lui Micheline Bernardini.
- Săptămânile din iulie: Tradiția populară românească denumește cele patru săptămâni ale lunii astfel: „Săptămâna secerișului”, „Săptămâna Pânteliilor”, „Săptămâna lui Sântilie” și „Săptămâna Verii”.
- 7 iulie: Ziua Mondială a Ciocolatei, un prilej pentru iubitorii de ciocolată să celebreze cu delicii.
- 29 iulie: Ziua Imnului Național al României, proclamată pe 26 mai 1998, fiind marcată de evenimente speciale.
- 30 iulie: Ziua Internațională a Prieteniei, o ocazie de a ne arăta prețuirea pentru cei dragi.
- 26 iulie 1956: România devine membru UNESCO.
- 20 iulie 1927: Prințul Mihai devine rege al României la vârsta de doar 6 ani, după moartea regelui Ferdinand I. Mihai I a fost rege între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, și din nou între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.
- 11 iulie 1917: În Primul Război Mondial, armata română învinge forțele germane în bătălia de la Mărăști.
Luna iulie este plină de evenimente istorice, tradiții și curiozități care îi conferă un caracter unic și important în calendarul anului.