Cupa Mondială de rugby are loc în acest an în Franţa, în perioada 8 septembrie-28 octombrie. La startul turneului final au fost prezente 20 de echipe, între care şi România.
„Stejarii” au făcut parte din grupa B și au părăsit turneul cu înfrângeri pe linie în duelurile cu Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga. Sâmbătă și duminică s-au disputat sferturile de finală.
UPDATE: Sud-africanii, primire triumfală
La trei zile după victoria din finala Cupei Mondiale în faţa Noii Zeelande (12-11), Springboks a avut parte de o primire triumfală la aeroport. Într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare ale cvadruplei campioane mondiale, căpitanul Siya Kolisi, cu drapelul Africii de Sud pe umeri, iese în plină viteză pe porţile aeroportului pentru a ridica trofeul în faţa unei mulţimi uriaşe.
The #Springboks are back in South Africa 🥳🇿🇦🏆#StrongerTogether pic.twitter.com/IBYKzlXxfn
— Springboks (@Springboks) October 31, 2023
————————————————————————————–
UPDATE: „Springboks” au cucerit a patra lor Cupă Mondială
Reprezentativa Africii de Sud a câștigat pentru a patra oară în istorie Cupă Mondială la rugby, după ce a învins selecționata Noii Zeelande, scor 12-11 (12-6), în finala disputată, sâmbătă seară, pe „Stade de France” din Saint-Denis. Astfel, „Springboks” şi-au păstrat titlul mondial cucerit în urmă cu patru ani în Japonia, devenind doar a doua echipă care reușește această performamanță, după Noua Zeelandă. De asemenea, Africa de Sud a devenit prima formație care câștigă de patru ori trofeul „Webb Ellis” (1995, 2007, 2019, 2023). În finală, sud-africanii au avut avantaj numeric mai bine de jumătate de meci, după ce căpitanul neo-zeelandez, Sam Cane, a primit cartonaşul roşu în minutul 35, devenind primul jucător care este eliminat în ultimul act al competiţiei. Africa de Sud nu a pierdut niciodată o finală de Cupă Mondială, iar în 1995 a învins tot Noua Zeelandă, scor 15-12, după prelungiri. Jordie Barrett a avut şansa de a aduce trofeul Noii Zeelande, însă a ratat o lovitură de pedeapsă cu şapte minute înainte de sfârșitul partidei. Astfel, selecţionata „All Blacks” rămâne cu trei titluri mondiale (1987, 2011, 2015).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Anglia, victorie dramatică în fața Argentinei în finala mică
Echipa Angliei a cucerit bronzul mondial după ce a învins reprezentativa Argentinei cu scorul de 26-23 (16-10), vineri seara, în finala mică a Cupei Mondiale, disputată pe stadionul „Stade de France” din Saint-Denis (Paris). Finalul a fost unul dramatic, sud-americanii ratând prin Nicolas Sanchez o lovitură de pedeapsă (75), care ar fi putut duce meciul în prelungiri. Cele două echipe se mai întâlnise şi în grupă, pe 9 septembrie, englezii câştigând şi atunci, scor 27-10.
Congratulations @EnglandRugby 👏#ARGvENG | #RWC2023 pic.twitter.com/d43WFsywBi
— Rugby World Cup (@rugbyworldcup) October 27, 2023
După finala pierdută în fața Africii de Sud la ediția precedentă, găzduită în 2019 de Japonia, selecționata „trandafirului” se clasează, așadar, din nou pe podium, cucerind în premieră medaliile de bronz. Anglia are în palmares un trofeu, în 2003, şi alte două finale (1991 și 2007). În 1995, englezii au pierdut finala mică şi s-au clasat pe locul 4, în timp ce Argentina a ratat şansa de a-și egala cea mai bună performanţă din istorie: locul 3 (2007).
Finala mare, Noua Zeelandă-Africa de Sud, se va disputa sâmbătă, tot pe Stade de France. Finalistele au în palmares câte trei trofee: Noua Zeelandă a câștigat în 1987, 2011 şi 2015), iar Africa de Sud în 1995, 2007, 2019.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: „Springboks” câștigă dramatic în fața Angliei în ultimele minute
Reprezentativa Africii de Sud, deţinătoarea trofeului, s-a calificat dramatic în finala Cupei Mondiale de rugby, după ce a învins Anglia cu scorul de 16-15 (6-12), sâmbătă seara, pe „Stade de France” din Paris, în cea de-a doua semifinală. Deși a condus aproape tot meciul, selecţionata „Trandafirului” s-a văzut în cele din urmă învinsă de campionii mondiali, ratând șansa să-şi ia revanşa după finala pierdută în 2019 (12-32). Handre Pollard, cel care a fost convocat de urgenţă după startul turneului final ca urmare a accidentării lui Malcolm Marx, a adus victoria „Springboks” transformând o lovitură de pedeapsă de la 49 de metri în min. 78. Astfel, Africa de Sud va întâlni în finala de sâmbătă, 28 octombrie, Noua Zeelandă, care câștigase, vineri, prima semifinală, 44-6 cu Argentina. O zi mai devreme va avea loc finală mică între Anglia și Argentina.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Will Jordan îi duce pe „All Blacks” în cea de-a cincea finală
Echipa Noii Zeelande s-a calificat fără emoţii în finala Cupei Mondiale, după ce a învins clar naționala Argentinei, cu scorul de 44-6 (20-6), vineri seară, pe „Stade de France” din Paris, în prima semifinală a competiţiei. Tripla campioană a lumii (1987, 2011, 2015) se află la cea de-a cincea sa prezență în ultimul act al competiției.
Will Jordan a fost cel mai bun jucător al echipei selecționatei „All Blacks”, marcând trei eseuri (11, 62, 73). Jucătorul neo-zeelandez este liderul acestei ediţii a Cupei Mondiale în ceea ce privește numărul de eseuri reușite (8), egalând, astfel, recordul deţinut de compatrioţii săi Jonah Lomu şi Julian Savea şi de sud-africanul Bryan Habana.
Cea de-a doua semifinală se va disputa, sâmbătă, tot pe arena pariziană (ora 22:00) și va opune reprezentativele Angliei şi Africii de Sud – deținătoarea trofeului. Va fi, în fapt, o reeditare a finalei ediţiei din 2019, disputată în Japonia, în care „Springboks” au câștigat cu scorul de 32-12.
Finala va avea loc pe 28 octombrie, iar finala mică e programată pe 27 octombrie, ambele pe Stade de France (22:00).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Campioana en-titre continuă cursa pentru apărarea titlului
Deținătoarea trofeului Africa de Sud a mai făcut un pas către apărarea titlului cucerit în 2019, în Japonia. Naționala „Springboks” a învins dramatic țara-gazdă Franța într-un adevărat „thriller” din sferturile de finală ale Cupei Mondiale, cu scorul de 29-28, după ce la pauză francezii conduceau cu 22-19. A fost cea de-a zecea partidă directă între cele două formații, sud-africanii trecându-și în cont cel de-al nouălea succes. Astfel, Africa de Sud se califică în penultimul act al competiției pentru a șasea oară în istorie, unde va da piept cu Anglia într-o reeditare a finalei de acum patru ani. De partea cealaltă, Franța este eliminată pentru a patra oară în „sferturi” după edițiile din 1991, 2015 și 2019.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Anglia învinge Fiji și visează la al doilea titlu din istorie
Anglia este cea de-a treia echipă calificată în semifinalele Cupei Mondiale după ce a învins cu scorul de 30-24 (21-10) selecționata Insulelor Fiji, la capătul unui meci în care britanicii au avut mari emoții pe final de meci, când naționala din Oceania a forțat eseul câștigător. Astfel, finalista de la precedenta ediție a competiției s-a calificat în penultimul act și visează la al doilea trofeu suprem din istorie, după cel cucerit în 2015.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: „All Blacks” bat liderul mondial și vor juca în a noua lor semifinală
Reprezentativa Noii Zeelande s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale, după ce a câștigat duelul epic cu Irlanda, scor 28-24, în cel de-al doilea „sfert” disputat, sâmbătă, pe Stade de France din Paris. Astfel, tripla câștigătoare a titlului ajunge pentru a noua oară în semifinalele competiției, în timp ce liderul clasamentului Rugby World nu au izbutit să rupă blestemul de a depăși faza sferturilor de finală. Această partidă a marchat sfârșitul carierei recordmanului de puncte al Irlandei, Johnny Sexton, care își anunțase retragerea din națională după Cupa Mondială. Reprezentativa „All Blacks” va juca pentru un loc în marea finală împotriva Argentinei, semifinala urmând a avea loc pe 20 octombrie. Cealaltă semifinală va fi stabilită duminică, în urma disputării celorlalte două sferturi de finală: Anglia – Fiji (ora 18:00) și Franța – Africa de Sud (ora 22:00).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Argentina, prima semifinalistă la Cupa Mondială
Selecţionata Argentinei s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale, după ce a reuşit să învingă cu scorul de 29-17 naţionala Ţării Galilor, în primul meci din sferturile de finală ale competiţiei, disputat sâmbătă la Marsilia, în faţa a 67.000 de spectatori. „Pumele” au reușit o revenire de senzație, după ce galezii au condus cu 10-6 la pauză şi apoi cu 17-12, până în minutul 68. Eseul decisiv a fost reușit cu circa trei minute înainte de final de Nicolas Sanchez, care a pecetluit, astfel, calificarea sud-americanilor pentru a treia oară în istorie în penultimul act al Cupei Mondiale. Argentina a mai reuşit această performanţă în 2007 şi 2015.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Cum arată „tabloul” sferturilor de finală
Cupa Mondială de rugby din Franța şi-a stabilit sferturile de finală după ultimele partide disputate duminică în faza grupelor. Meciurile din faza următoare vor avea loc după următorul program:
Sâmbătă, 14 octombrie:
- Ţara Galilor – Argentina
- Irlanda – Noua Zeelandă.
Duminică, 15 octombrie
- Anglia – Fiji
- Franţa – Africa de Sud.
Semifinalele sunt programate la 20 şi 21 octombrie, finala mică pe 27 octombrie, în timp ce marea finală este programată pe 28 octombrie.
UPDATE: România pierde cu Tonga în ultimul meci al lui Surugiu la națională
Echipa României a pierdut și ultimul său meci de la actuala ediție a Cupei Mondiale, fiind învinsă de Tonga cu scorul de 45-24 (21-17), duminică, la Lille, în Grupa B. „Stejarii” au făcut cel mai bun joc al lor la acest turneu final, însă au comis multe erori, de care au profitat adversarii, care au reuşit şapte eseuri și, implicit, punctul bonus ofensiv, transmite Agerpres. Naționala antrenată de Eugen Apjok a marcat trei eseuri, prin Cristi Boboc (30), Florin Surugiu (36), aflat la ultimul său meci în echipa naţională, şi Marius Simionescu (55), toate fiind transformate de Alin Conache (32, 37, 57), care a fructificat şi o lovitură de pedeapsă (19). În primele trei partide, România pierduse la scoruri-fluviu, 8-82 cu Irlanda, liderul la zi în ierarhia World Rugby, 0-76 cu Africa de Sud, campioana mondială en-titre, şi 0-84 cu Scoţia. În clasamentul final al grupei, pe primul loc a terminat Irlanda, cu 19 puncte, urmată de Africa de Sud, 15 puncte, Scoţia, 10 puncte, Tonga, 5 puncte, România, 0 puncte.
UPDATE: Fiji s-a calificat în „sferturi” deși a pierdut cu Portugalia
Reprezentativa Fiji s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, deşi a fost învinsă de Portugalia cu scorul de 24-23 (3-3), duminică, la Toulouse, în ultimul său meci din Grupa C. Naționala statului din Pacificul de Sud a obţinut calificarea grație punctului bonus defensiv de care avea nevoie pentru a se clasa în grupă înaintea Australiei, care, astfel, pleacă acasă după faza grupelor pentru prima dată de la înființarea competiției, în 1987. Pentru rugbyștii lusitani a fost o victorie istorică, fiind prima la o Cupă Mondială în cele două participări. Fiji a reuşit a treia sa calificare în „sferturi”, după cele de la ediţiile din 1987 şi 2007. Jucătorii antrenaţi de Simon Raiwalui vor înfrunta Anglia, duminica viitoare, la Marsilia.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Argentina câștigă și ajung în „sferturi” după o pauză de 8 ani
Argentina a învins Japonia cu scorul de 39-27 (15-14), duminică, la Nantes, şi s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, unde va întâlni Ţara Galilor, sâmbăta viitoare, la Marsilia. Astfel, „pumele” ating această fază a competiției ceea ce nu i s-a întâmplat la ediția precedentă din 2019, în timp ce niponii nu au reușit să treacă de această dată de grupe spre deosebire de ediţia de acum patru ani pe care au găzduit-o. Argentina, care ocupă locul 9 în clasamentul mondial cu trei poziţii mai sus decât Japonia, a mai fost de patru ori în „sferturi” la Cupa Mondială, în 1999, 2007, 2011 şi 2015.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Irlanda elimină Scoția și va juca în „sferturi” cu Noua Zeelandă
Irlanda, ocupanta primului loc în ierarhia mondială, a câştigat Grupa B din care face parte și reprezentativa României. În ultimul său meci, naționala „frunzei de trifoi” a învins Scoţia cu scorul de 36-14 (26-0), sâmbătă seara, pe Stade de France din Saint-Denis, obţinând şi punctul bonus ofensiv graţie celor şase eseuri. În urma acestui rezultat, Scoția pelacă acasă, în timp ce Irlanda va juca în „sferturi” contra Noii Zeelande, în fața căreia reușea, în noiembrie 2016, prima victorie în întâlnirile directe. Totuși, nu trebuie uitat că, la ediția precedentă a Cupei Mondiale, naționala de la Antipozi câștigase categoric, scor 46-14, în aceeași fază a competiției. Echipa României va disputa, duminică, ultimul său meci la actuala ediție, urmând să întâlnească Tonga, pe Stade Pierre-Mauroy din Lille, de la ora 18:45. Partida va fi transmisă în direct pe Digi Sport 2 și Orange Sport 3.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Anglia învinge dramatic cu Samoa și câștigă Grupa D
Anglia a învins dramatic Samoa, cu scorul de 18-17 (8-14), sâmbătă seara, la Lille, în ultimul său meci din Grupa D. Eseul reuşit de Danny Care (73) şi transformat de Owen Farrell (74) a făcut ca reprezentativa „Trandafirului” să evite prima înfrângere la actuala ediție a competiției. Samoa a condus la un moment dat cu 17-8, dar a plătit scump pentru numeroasele lovituri de pedeapsă făcute cadou englezilor, care au reușit să revină pe tabelă. Anglia ar putea întâlni în „sferturi” selecționata Fiji în fața căreia pierduse, scor 22-30, într-un meci-test disputat înaintea Cupei Mondiale. Anglia a câştigat Grupa D, cu 18 puncte (4 j), urmată fiind de Argentina, 9 puncte (3 j), Japonia, 9 puncte (3 j), Samoa, 7 puncte (4 j) și Chile, 0 puncte (4 j).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Țara Galilor se califică în „sferturi” de pe primul loc al Grupei C
Ţara Galilor, deja calificată în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, a învins Georgia, sâmbătă, la Nantes, cu scorul de 43-19 (17-7), cu bonus ofensiv, şi a ocupat primul loc în clasamentul final al Grupei C, obținând 19 puncte din 20 posibile. Semifinaliști la precedenta ediție a Cupei Mondiale, desfășurată în Japonia, galezii vor întâlni în faza următoara a competiției Argentina sau Japonia, evitând astfel Anglia.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Franța merge în „sferturi” cu cea mai clară victorie în fața Italiei
Reprezentativa țării-gazdă, Franţa, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondială după ce a învins Italia cu un scor categoric, 60-7 (31-0), în ultimul meci din Grupa A disputat vineri seară, la Lyon. În urma acestui succes, „Les Tricolores” au obţinut și punctul bonus ofensiv astfel încât au terminat pe primul loc în grupă, cu 18 puncte, în dauna Noii Zeelande, cu 15 puncte. Pe locurile următoare s-au clasat Italia, 10 puncte, Uruguay, 5 puncte și Namibia, 0 puncte. Francezii au egalat cel mai mare scor reușit vreodată împotriva Italiei, care data din 1967. Potrivit agenției de presă AFP, citată de Agerpres, „dacă logica sportivă va fi respectată”, Franţa ar urma să înfrunte Africa de Sud, campioana mondială en-titre, în ultimul „sfert” programat weekend-ul viitor. Cel mai probabil, într-un alt meci din faza următoare a competiției, Noua Zeelandă ar urma să joace împotriva Irlandei.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Noua Zeelandă s-a calificat în sferturile de finală
Naționala Noii Zeelande s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale după o victorie categorică în fața Uruguayului, scor 73-0 (26-0), obținută joi seara, la Lyon, în ultimul său meci din Grupa A. „All Blacks”, care au reuşit nu mai puţin de 11 eseuri în această partidă, va trebui să aştepte întâlnirea de vineri dintre Franţa şi Italia pentru a şti dacă vor câştiga grupa sau vor termina pe locul secund. În acest moment, Noua Zeelandă este lider cu 15 puncte, urmată fiind de Franţa 13 puncte, Italia 10 puncte, Uruguay 5 puncte și Namibia 0 puncte.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Africa de Sud, încă un pas spre apărarea titlului mondial
Selecţionata Africii de Sud, campioana mondială en-titre, s-a apropiat la un singur pas de calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a învins cu scorul de 49-18 (21-8) naţionala Tonga, într-un meci disputat duminică, la Marsilia. În urma acestui succes, reeprezentantiva „Springboks” a preluat conducerea Grupei B, cu 15 puncte (4 jocuri), fiind urmată de Irlanda, 14 puncte (3 j), Scoţia 10 puncte (3 j), Tonga 0 puncte (3 j) şi România 0 puncte (3 j). Pentru a fi sigură de calificarea în „sferturi”, Africa de Sud trebuie să aştepte până sâmbătă, 7 octombrie, când se va disputa partida Irlanda-Scoţia, la Paris.
UPDATE: „Cangurii” câștigă, însă sunt ca și eliminați de la Cupa Mondială
Naţionala de rugby a Australiei a învins, duminică, reprezentativa Portugaliei cu scorul de 34-14 (24-7), în Grupa C, luând şi punctul bonus ofensiv, însă păstrează şanse infime de calificare în sferturile de finală. În urma acestui rezultat, „cangurii”, care şi-au încheiat meciurile din grupă, urcă provizoriu pe locul 2 în clasament, cu 11 puncte, în urma Țării Galilor, care are 14 puncte, şi speră la o minune, și anume ca Fiji, aflată pe locul 3 cu 10 puncte, să piardă în faţa portughezilor, pe 8 octombrie, lucru, însă, puţin probabil. Dacă nu se va califica în fazele eliminatorii, ar fi pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale de la crearea competiției, în 1987, când Australia pleacă acasă după faza grupelor.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Fiji învinge Georgia și este la un pas să trimită acasă Australia
Naţionala Fiji a învins, sâmbătă seară, cu scorul de 17-12 (0-9) reprezentativa Georgiei, în Grupa C, într-un meci disputat la Bordeaux, şi este cu un picior în sferturile de finală ale competiţiei. Insularii sunt pe locul 2 în grupă, după Ţara Galilor, cu 10 puncte, şi trebuie să învingă în ultima partidă Portugalia, ultima clasată, chiar şi fără punct bonus, pentru a accede în faza eliminatorie. O victorie a rugbyștilor din Fiji în ultimul lor meci ar trimite Australia acasă, ceea ce ar fi o premieră nedorită pentru „canguri” în istoria de 36 de ani a Cupei Mondiale.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Un nou eșec rușinos pentru România
Naţionala de rugby a României a fost zdrobită de Scoţia, sâmbătă seară, scor 84-0 (42-0), într-un meci din Grupa B, disputat pe Stade „Pierre-Mauroy” din Lille, acesta fiind cea mai drastică înfrângere de la actuala Cupă Mondială pentru „stejari”. Meciul a arătat încă odată, dacă mai era nevoie, prăpastia uriaşă care ne desparte de marile naţiuni din sportul cu balonul oval. Partida a fost dominată de o manieră categorică de „ciulinii”, care au marcat nu mai puţin de 12 eseuri, obţinând şi punctul bonus ofensiv. Singurele momente mai bune de joc ale tricolorilor au fost la jumătatea reprizei a doua, când au reuşit să aibă o prezenţă ceva mai consistentă în „22”-ul advers, însă fără nici un rezultat concret pe tabela de marcaj. În prima repriză, România a rămas la un moment dat cu doar 12 jucători pe teren, după cartonaşe galbene succesive primite din cauza indisciplinei în joc. România, care a pierdut la scoruri-fluviu primele două partide, 8-82 cu Irlanda, liderul la zi din ierarhia internaţională, şi 0-76 cu Africa de Sud, campioana mondială en-titre, va disputa ultimul meci contra Tonga, pe data de 8 octombrie, tot la Lille. Scoţia păstrează şanse de calificare în „sferturi”, dar este nevoită să învingă Irlanda, ocupanta primului loc în grupă, săptămâna viitoare.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Noua Zeelandă, 13 eseuri contra Italiei
Noua Zeelandă s-a impus la scor, 96-17, în fața Italiei, într-un meci în care a impresionat, reușind 13 eseuri. All Blacks sunt la egalitate de puncte cu Italia în Grupa A, în care lider este Franța. Cele trei formații se luptă pentru cele două locuri care asigură calificarea în sferturi. În ultima etapă, Franța întâlnește Italia, iar Noua Zeelandă va juca împotriva Uruguayului.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Japonia, victorie cu Samoa
Japonia a obținut a doua victorie de la Campionatul Mondial de Rugby 2023. Niponii au învins în a treia etapă pe Samoa, scor 28-22 și au urcat pe locul 2 în clasamentul Grupei D, cu 9 puncte în 3 meciuri.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Uruguay învinge Namibia și bifează primul succes
Selecţionata Uruguayului a obţinut prima sa victorie la actuala ediţie a Cupei Mondiale, câștigând cu scorul de 36-26 (12-20) în faţa Namibiei, într-o partidă disputată în Grupa A, la Lyon. Timp de aproape o oră, rugbyștii africani au crezut că pot obţine primul succes din istoria lor la Cupa Mondială de rugby. Rugbyștii sud-americani păstrează șanse, cel puţin din punct de vedere matematic, la o calificare în sferturile de finală ale competiţiei, însă va avea o misiune extrem de dificilă pe 5 octombrie, în jocul contra selecţionatei Noii Zeelande, care se va disputa tot la Lyon. În clasamentul Grupei A, Franţa este lider cu 13 puncte (3 jocuri), urmată de Italia 10 puncte (2 jocuri), Noua Zeelandă 5 puncte (2 jocuri), Uruguay 5 puncte (3 jocuri) şi Namibia 0 puncte (4 jocuri).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Scoția învinge clar Tonga. Urmează duelul cu România
Selecţionata Scoţiei a învins cu scorul de 45-17 (24-10) echipa Tonga, într-o partidă din Grupa B a Cupei Mondiale de rugby, din care face parte şi naţionala României, disputată, duminică seară, la Nisa. Cu 5 puncte acumulate în două meciuri, Scoţia ocupă poziţia a treia în clasament, după favoritele Irlanda (14 puncte) şi Africa de Sud (10 puncte), ambele cu câte trei partide disputate. Tonga se află pe locul al patrulea, fără nici un punct după două jocuri, la fel ca România (locul 5). Scoţia păstrează în continuare şanse de calificare în „sferturi” și urmează să întâlnească România în următorul său meci, programat pe 30 septembrie, la Lille. „Stejarii”, învinşi de Irlanda (82-8) şi de Africa de Sud (76-0) în primele două meciuri, îşi vor încheia participarea la actuala ediţie a Cupei Mondiale pe 8 octombrie, când vor înfrunta Tonga, la Lille.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Țara Galilor a obținut biletele pentru „sferturi”, Australia în pericol
Naționala Ţării Galilor a obţinut biletele pentru sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a obținut o victorie categorică, scor 40-6 (16-6), în faţa Australiei, duminică seară, la Lyon, în faţa a 55.296 de spectatori, într-o partidă din Grupa C a competiţiei. În urma acestui eşec umilitor, dubla campioană mondială (1991 și 1999) este în pericol de eliminare încă din faza grupelor, lucru care nu s-a mai întâmplat de la crearea Cupei Mondiale, în 1987. Aflaţi pe locul al treilea în grupă, la egalitate de puncte cu Fiji (6), australienii mai un singur meci de jucat, pe 30 septembrie împotriva Georgiei. În schimb, Fiji mai are de disputat încă două partide, cu Georgia (30 octombrie) şi Portugalia (8 octombrie).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Irlanda a învins Africa de Sud, campioana mondială en-titre
Selecţionata Irlandei a învins cu scorul de 13-8 (7-3) naţionala Africii de Sud, nimeni alta decât deţinătoarea titlului de campioană a lumii, într-o partidă din Grupa B a Cupei Mondiale din Franța, disputată, sâmbătă seară, pe Stade de France, în faţa a 78.542 de spectatori. Irlanda, câştigătoarea ediţiei din acest an a Turneului celor Şase Naţiuni şi ocupanta primului loc în ierarhia „World Rugby”, a obţinut cu această ocazie a 16-a victorie consecutivă, rămânând neînvinsă din vara anului 2022.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Argentina, victorie importantă cu Samoa
Argentina s-a impus împotriva naționalei din Samoa, scor 19-10. Sud-americanii au trecut peste înfrângerea din etapa precedentă împotriva Angliei, scor 10-27. De cealaltă parte, Samoa nu a confirmat triumful răsunător cu Chile, scor 43-10.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Franța înscrie 14 eseuri și obține cea mai clară victorie din istorie
Selecţionata Franţei a obţinut cea mai categorică victorie din istoria sa, câștigând cu scorul de 96-0 (54-0) în faţa echipei Namibiei într-o partidă din Grupa A a Cupei Mondiale, disputată, joi seară, pe Stade Velodrome din Marsilia, în care gazdele au marcat 14 eseuri. Cel mai categoric succes din palmaresul „cocoșilor galici” de până joi se înregistrase la ediția din 2007 a Cupei Mondiale, tot într-un meci împotriva Namibiei (87-10). Pentru Namibia, acesta nu este cel mai usturător eşec într-o partidă oficială. În 2003, a fost învinsă cu 142-0 de către Australia, într-un meci în care naționala „Wallabies” reușiseră 22 de eseuri. Franţa va disputa ultimul său meci din grupă pe 6 octombrie, la Lyon, împotriva Italiei.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Italia câștigă și urcă pe prima poziția în Grupa A
Selecţionata Italiei a învins cu scorul de 38-17 echipa Uruguayului, miercuri, la Nisa, într-o partidă din cadrul Grupei A a Cupei Mondiale de rugby din Franţa. Aceasta este a doua victorie consecutivă cu bonus ofensiv obţinută de Italia de la debutul competiţiei, după cea din partida cu Namibia (52-8). Graţie acestui nou succes, “La Nazionale” a urcat provizoriu pe prima poziţie în clasamentul Grupei A, cu 10 puncte, devansând Franţa (8 puncte), care va înfrunta joi Namibia la Marsilia.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Anglia, la un pas de „sferturi”
Selecţionata Angliei a învins cu scorul de 34-12 (13-9) reprezentativa Japoniei într-un meci disputat la Nisa, în faţa a 30.500 de spectatori, făcând un pas decisiv spre calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de rugby din Franţa. Aceasta este a doua victorie obţinută de XV-le Trandafirului de la debutul competiţiei, după cea înregistrată în faţa Argentinei (27-10), în meciul de debut.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Șoc la Cupa Mondială – Fiji învinge Australia
Surpriză mare la Campionatul Mondial de Rugby, acolo unde Fiji a învins Australia cu 22-15. Este prima victorie a celor din Fiji în fața adversarei după 69 de ani de secetă. Australienii au obţinut punctul bonus defensiv, asta în condiţiile în care Lomani a ratat o lovitură de pedeapsă în ultimul minut. Fijienii au ratat în urmă cu o săptămână victoria în faţa Ţării Galilor la ultima fază, când au scăpat balonul înainte la o fază clară de eseu.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: ”Stejarii”, un nou meci de coșmar
România a avut un start de coşmar la Cupa Mondială de Rugby. După înfrângerea cu 8-82 împotriva liderului mondial, Irlanda, “Stejarii” au cedat clar şi în faţa campioanei mondiale en-titre, 0-76 cu Africa de Sud.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Sexton scrie istorie
Irlanda a câştigat la cea mai mare diferenţă înregistrată vreodată în meciurile cu Tonga. Europenii s-au impus cu 59-16, continuând forma excelentă de la Mondiale, după victoria de săptămâna trecută împotriva României.
Johnny Sexton scrie istorie în tricoul “trifoiului” şi a devenit în acest meci cel mai bun marcator din istoria Irlandei, cu 1090 de puncte, depăşindu-l pe Ronan O’Gara, care a înscris 1083.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Țara Galilor, punct bonus la ultima acțiune
Portugalia era la prima apariție la Cupa Mondială în ultimii 16 ani, dar a dat o replică extrem de curajoasă în fața galezilor. Aceștia au reușit să se impună, 28-8, dar au obținut punctul bonus la ultima acțiune.
https://www.youtube.com/watch?v=3j90dKpz46g
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Samoa, debut cu dreptul
Samoa a deschis campania la Cupa Mondială de rugby cu o victorie cu 43-10 în fața Chile, în grupa D desfășurată pe Stade de Bordeaux. În ciuda faptului că Ulupano Junior Seuteni a primit un cartonaș galben, iar Matias Dittus a marcat o încercare, Samoa a condus cu 19-10 la pauză, grație celor patru lovituri de pedeapsă izbutite de australianul naturalizat Christian Leali’ifano și aunei încercări prin fundașul lateral. Duncan Paia’aua. După pauză, Samoa s-a desprins fără probleme.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Noua Zeelandă, show ofensiv
Noua Zeelandă a surclasat reprezentativa Namibiei în al doilea meci. “All Blacks” s-au impus cu 71-3, într-un meci fără istoric. Omul meciului a fost McKenzie, care a reușit două eseuri și a transformat 8 din cele 11 lovituri de pedeapsă pe care le-a executat.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Franța nu convinge, dar învinge
Franța a debutat cu o victorie în fața Noii Zeelande la actuala ediție a Cupei Mondiale. Însă una obținută și cu sprijinul arbitrului. Iar faptul că gazdele nu-s tocmai în forma care să le permită să viseze la trofeu a demonstrat-o și partida cu Uruguay. Este adevărat, au făcut mai multe schimbări, dar acest lucru nu a schimbat impresia că s-au impus fără a convinge.
Pentru ”Les Bleus”, care s-au arătat ”aproximativi şi indisciplinaţi”, potrivit AFP, au marcat eseuri Antoine Hastoy (11), Peato Mauvaka (55) şi Louis Bielle-Biarrey (73), toate transformate de Melvyn Jaminet (13, 56, 74), care fructificat şi două lovituri de pedeapsă (4, 16).
”Los Teros” au reuşit două încercări, prin Nicolas Freitas (6) şi Baltazar Amaya (53), a doua transformată de Felipe Etcheverry (54).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Țara Galilor trece de Fiji după un meci spectaculos
Opt încercări și un Fiji care a revenit spectaculos pe final, făcându-i pe galezi să tremure. Aceasta a fost, în rezumat, întâlnirea care a pus capăt programului de duminică. S-a terminat în cele din urmă 32-26 pentru europeni, dar adversarii au toate motivele să fie triști că au ratat șansa uui rezultat istoric în cea mai frumoasă și strânsă confruntare din startul Cupei Mondiale.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Campioana en-titre, start cu victorie
Campioana en-titre, Africa de Sud, a debutat cu victorie la Cupa Mondială de Rugby. Sud-africanii au învins Scoția, 18-3. Meciul s-a disputat în Grupa B, cea din care face parte și România.
Sud-africanii au punctat doar de două ori în prima repriză, prin Libbok, care a transformat două lovituri de pedeapsă. După pauză au venit și două eseuri, prin Pieter-Steph du Toit și Kurt-Lee Arendse, care au rezolvat partida.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Japonia se impune contra chilienilor
Chile este prima debutantă la Cupa Mondială după Rusia, în 2011. În aceste condiții, evident, niponii porneau mari favoriți. Și și-au trecut în cont victoria, 42-12, dar și 6 eseuri, astfel că beneficiază și de bonus.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Start cu dreptul pentru Anglia
Anglia a trecut cu bine de testul numit Argentina și s-a impus cu 27-10. Și aceasta chiar dacă s-a văzut condusă cu 6-0 după un eseu reușit de Boffelli și a rămas în 14. Englezii au echilibrat tabela, iar apois s-au desprins grație loviturilor de pedeapsă și a drop-goal-urilor.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Australia, victorie de control
Selecţionata Australiei, una dintre pretendentele la trofeu, a învins echipa Georgiei cu scorul de 35-15 (21-3), beneficiind și de bonusul ofensiv. Wallabies nu au convins, totuşi, în acest meci, chiar dacă au marcat patru eseuri, prin Jordan Petaia (2), Mark Nawaqanitawase (9) şi Ben Donaldson (56, 69). Donaldson a transformat trei dintre încercări (7, 57, 70), marcând şi din trei lovituri de pedeapsă (14, 21, 31).
Repriza secundă a fost mai echilibrată, georgienii reuşind două eseuri, prin Luka Ivanişvili (47) şi prin Tenghiz Zamtaradze (80), transformat de Tedo Abjandadze (80). Luka Matkava adusese primele puncte ale Lelos, printr-o lovitură de penalitate (6).
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: România suferă cea mai dură înfrângere din istorie în fața Irlandei
România a debutat la Cupa Mondială în fața echipei care a câștigat ultima ediție din Turneul celor 6 Națiuni și ocupă prima poziție în clasamentul mondial. ”Tricolorii” au început curajos, iar Rupanu a marcat primul și singurul eseu al ”Stejarilor” în partida de la Bordeaux. Apoi însă, cu legendarul Johnny Sexton în zi mare, inclusiv două eseuri reușite, irlandezii au obținut bonusul ofensiv încă din prima parte. Și aveau să termine meciul cu nu mai puțin de 12 eseuri înscrise.
Victoria contra ”Tricolorilor” este a doua în topul celor mai categorice victorii ale irlandezilor. Prima este 83-3 împotriva Statelor Unite ale Americii. Iar pentru noi este cea mai drastică înfrângere din istorie în fața Irlandei.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Italia face scor cu Namibia, 52-8
Namibia a deschis scorul pe Stade de Geoffroy-Guichard, dar surpriza nu s-a produs. De altfel, o poveste similară am consemnat și în 2019, când Namibia a deschis scorul, dar a cedat cu 22-47. Acum scorul a avut proporții și mai mari, italienii impunându-se cu 52-8.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Franța câștigă meciul de deschidere cu Noua Zeelandă
A fost o ceremonie grandioasă la deschiderea Cupei Mondiale de Rugby. Pe celebrul Stade de France, preşedintele Emmanuel Macron a fost însă fluierat.
🏉🇫🇷 FLASH – Emmanuel #Macron a été massivement sifflé et hué au Stade de France au moment de prendre la parole à la cérémonie d’ouverture de la Coupe du monde de rugby. (BFMTV) #RugbyWorldCup pic.twitter.com/yNVoSHCNOs
— Mediavenir (@Mediavenir) September 8, 2023
Iar apoi am avut parte de primul duel. Echipa națională de rugby a Franței a început cu dreptul Campionatul Mondial și a învins Noua Zeelandă în cadrul meciului de deschidere, scor 27-13. Oaspeții au început perfect, cu eseu în primul minut, dar gazdele, sprijinite și de arbitrul Jaco Peyper aveau să se impună. Pentru ”All Blacks”, a fost pentru prima oară în istoria participărilor la Cupa Mondială când pierd un meci în faza grupelor.
Damian Penaud (55′) și Melvyn Jaminet (78′) au marcat eseurile pentru Franța, în timp ce Thomas Ramos a reușit o transformare și a marcat de alte cinci ori din lovituri de pedeapsă. De cealaltă parte, Mark Telea (2′, 43′) a marcat eseurile pentru ”All Blacks”, în timp ce Richie Mo’unga a înscris dintr-o lovitură de pedeapsă.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Echipa României pentru meciul de debut
Selecţionerul Eugen Apjok a anunţat, în cursul zilei de joi, echipa de start pe care se va baza la meciul cu Irlanda, partida de debut a „Stejarilor” de la Cupa Mondială de Rugby 2023. Echipa României la meciul cu Irlanda: Simionescu – Onutu, Tangimana, Tomane, Manumua – Vaovasa, Rupanu – Neculau, Chirică (căpitan), Roşu – Iancu, Motoc – Gordas, Cojocaru, Hartig. Rezerve: Bardasu, Savin, Gajion, Iftimiciuc, Ser, Conache, Boldor, Gontineac.
Duelul cu Irlanda face parte din Grupa B, va avea loc sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 16:30, și va fi în direct pe Digisport.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
Acestea vor fi împărţite în patru grupe. Meciul de deschidere Franța-Noua Zeelandă se va disputa vineri. Marile favorite la actuala ediție sunt Irlanda, Franța, Africa de Sud și Noua Zeelandă.
Cine este Eugen Apjok, selecționerul naționalei de rugby al României?
Susţinuţi de tehnicienii francezi Bernard Charrère, Philippe Sauton, Robert Antonin, Daniel Santamans, Serge Laïrle şi Thomas Lièvremont, „stejarii” pot conta acum pe experienţa internaţională a lui Vern Cotter.
Fost antrenor al echipei Clermont şi fost selecţioner al Scoţiei, Cotter conferă un plus de consistenţă tehnică şi îl sprijină pe antrenorul Eugen Apjok, relatează News.ro.
Acesta din urmă este o figură de prim-rang în rugby-ul românesc. El a fost desemnat mai bun antrenor al ţării în 2016. După ce a jucat pentru Baia Mare, club fondat în 1977, a devenit director tehnic al clubului. Din această postură Apjok a câştigat şapte titluri de campion, între 2009 şi 2021, şi trei Cupe ale României.
Numit antrenor secund al echipei naţionale pentru Cupa Mondială din 2015, Apjok a preluat conducerea reprezentativei României anul trecut, înlocuindu-l pe englezul Andy Robinson.
Când debutează România la Cupa Mondială de rugby?
Naţionala României este prezentă pentru a noua oară în istorie la Cupa Mondială. De la înfiinţarea competiţiei, „stejarii” au lipsit o singură dată de la turneul final, în 2019. La competiția din Hexagon, naționala țării noastre va evolua în grupa B alături de Irlanda, Africa de Sud, Scoţia şi Tonga.
România se aştepta să participe la turneul final de calificare după ce a terminat pe locul 3 în clasamentul combinat al turneelor B din 2021 şi 2022. Cu toate acestea, o problemă legată de eligibilitatea jucătorilor din echipa Spaniei, aflată pe locul al doilea, a făcut ca românii să se califice direct la Cupa Mondială din acest an.
A fost un rezultat ironic, având în vedere că, în mai 2018, România fusese sancţionată şi descalificată de World Rugby (n.n. – forul mondial) de la Cupa Mondială 2019 în favoarea Rusiei din cauza unui jucător selecţionat neeligibil pentru meciurile de calificare. Aceasta a fost singura ediţie a Cupei Mondiale la care „stejarii” nu au participat.
România va debuta la Cupa Mondială în 9 septembrie, la Bordeaux, împotriva Irlandei. În Grupa B, Stejarii vor mai juca pe 17 septembrie cu Africa de Sud (Bordeaux), pe 30 septembrie cu Scoţia şi pe 8 octombrie cu Tonga (ambele, la Lille).
România are în palmares şase victorii la Cupa Mondială: cu Zimbabwe (1987), Fiji (1991), SUA (1999), Namibia (2003), Portugalia (2007) şi Canada (2015).
Care este lotul României pentru Cupa Mondială de rugby din Franța
Marele absent din naționala României la această ediție de Cupă Mondială este Mihai Macovei. Cel mai experimentat rugbyst din lotul „stejarilor” (n.n. – 104 selecții), Macovei a suferit o ruptură musculară și va avea nevoie de trei săptămâni de recuperare.
De asemenea, Mihai Mureșan și Paul Popoaia au suferit și ei accidentări în ultima săptămână de pregătire, dar și la meciul-test cu Italia (scor 7-57). Cei trei au fost înlocuiți pentru Cupa Mondială din Franța cu Andre Gorin, Lama Sioeli și Taliauli Sikuea.
Iată cum se prezintă lotul României:
Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Thomas Creţu (Stade Francais), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), Costel Burţilă (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Iulian Harţig (RC Bassin d’Arcachon)
Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CSA Steaua)
Linia a II-a: Adrian Motoc (Biarritz Olympique), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare)
Linia a III-a: Cristi Chirică (CS Dinamo), Andrei Gorin (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Dragoş Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Damian Strătilă (CSA Steaua)
Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alin Conache (SCM USV Timişoara),
Mijlocaşi la deschidere: Gabriel Pop (CS Dinamo), Tudor Boldor (CS Dinamo)
Aripi: Nicolas Onuţu (CS Vienne), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Tangimana Fonovai (CSA Steaua)
Centri: Taylor Gontineac (Rouen Normandie), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tevita Manumua (SCM USV Timişoara), Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare)
Fundaşi: Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Sioeli Lama (CSA Steaua Bucureşti)
„Stejarii” au cântat „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”
Cantonată la Bordeaux, naţionala de rugby a României a participat la ceremonia de bun venit la Cupa Mondială de Rugby din Franţa, denumită și „Ceremonia Şepcuţelor”.
Evenimentul a avut loc la Libourne, un orăşel aflat la 25 de km de Bordeaux, la Cazarma Lamarque. Aceasta datează din secolul al XVII-lea, este declarată monument istoric și este sediul vechii şcoli de jandarmerie.
Jucătorii români au primit câte o şepcuţă şi o medalie de participare din partea World Rugby, care să le amintească că au evoluat la Cupa Mondială 2023. „Stejarii” au impresionat cântând unul dintre cântecele preferate ale echipei, „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”.
Curiozități despre Cupa Mondială de rugby 2023
Ediția din Franța va fi una specială, iar în continuare vă prezentăm o serie de informații interesante referitoare la competiția găzduită de Franța:
Africa de Sud – echipa cu cea mai ridicată medie de vârstă
Campionii mondiali în exerciţiu din Africa de Sud se bazează pe pilonii lor din 2019 pentru a completa „dubla”. Cu aceeaşi coloană vertebrală ca în Japonia, Jacques Nienaber a adunat o echipă experimentată, scrie News.ro. Cu o medie de vârstă de 29,8 ani pe jucător, Africa de Sud este cea mai în vârstă echipă din competiţie.
Australia – cea mai tânără echipă din competiţie
Australia este cea mai tănără echipă, cu o medie de vârstă de 25,8 ani. Un simbol al tinereţii echipei sale, fundaşul Waratahs Max Jorgensen este cel mai tânăr jucător de la Cupa Mondială. El a împlinit 19 ani cu doar şase zile înainte de începerea Cupei Mondiale, pe 2 septembrie.
Pieter Jan van Lill, în vârstă de 39 de ani, va participa la a patra sa Cupă Mondială cu Namibia. La această ediţie din 2023, el va fi cel mai în vârstă jucător din competiţie.
Cel mai greu jucător
Ben Tameifuna de la Tongu cântăreşte în jur de 148 kg, ceea ce îl face cel mai greu jucător de la Cupa Mondială. Rezerva sa, David Lolohea, cântăreşte, de asemenea, 138 kg. Al doilea cel mai greu jucător de pe cântar din întreaga competiţie, Uini Atonio, cântăreşte 145 kg.
Cifra competiţiei – 45
45 este numărul de centimetri diferenţă dintre cel mai înalt şi cel mai scund jucător de la această Cupă Mondială. Şi, prin norocul sorţii, s-ar putea foarte bine să se întâlnească. Ştefan Iancu, linia a doua a României, l-ar putea înfrunta pe mijlocaşul de grămadă al Irlandei, Craig Casey, în prima zi a Cupei Mondiale. Între cei doi jucători există o prăpastie. Numărul nouă de la Munster are o înălţime de doar 1,65 m, în timp ce impunătorul jucător de la CSM Baia Mare are peste 2,10 m.
Programul complet al Cupei Mondiale de rugby 2023
Iată care este programul complet al turneului final găzduit de Franța:
Grupa A de la Cupa Mondială de Rugby
Vineri 8 septembrie
Franţa – Noua Zeelandă (Stade de France – Saint-Denis, 22:15)
Sâmbătă 9 septembrie
Italia – Namibia (Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, 14:00)
Joi 14 septembrie
Franţa – Uruguay (Stade Pierre-Mauroy – Lille, 22:00)
Vineri 15 septembrie
Noua Zeelandă – Namibia (Stadium de Toulouse – Toulouse, 22:00)
Miercuri 20 septembrie
Italia – Uruguay (Stade de Nice – Nisa, 18:45)
Joi 21 septembrie
Franţa – Namibia (Stade de Marseille – Marsilia, 22:00)
Miercuri 27 septembrie
Uruguay – Namibia (OL Stadium – Lyon, 18:45)
Vineri 29 septembrie
Noua Zeelandă – Italia (OL Stadium – Lyon, 22:00)
Joi 5 octombrie
Noua Zeelandă – Uruguay (OL Stadium – Lyon, 22:00)
Vineri 6 octombrie
Franţa – Italia (OL Stadium – Lyon, 22:00)
Grupa B de la Cupa Mondială de Rugby
Sâmbătă 9 septembrie
Irlanda – România (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 16:30)
Duminică 10 septembrie
Africa de Sud – Scoţia (Stade de Marseille – Marsilia, 18:45)
Sâmbătă 16 septembrie
Irlanda – Tonga (Stade de la Beaujoire – Nantes, 22:00)
Duminică 17 septembrie
Africa de Sud – România (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 16:00)
Sâmbătă 23 septembrie
Africa de Sud – Irlanda (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Duminică 24 septembrie
Scoţia – Tonga (Stade de Nice – Nisa, 18:45)
Sâmbătă 30 septembrie
Scoţia – România (Stade Pierre-Mauroy – Lille, 22:00)
Duminică 1 octombrie
Africa de Sud – Tonga (Stade de Marseille – Marsilia, 22:00)
Sâmbătă 7 octombrie
Irlanda – Scoţia (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Duminică 8 octombrie
Tonga – România (Stade Pierre-Mauroy – Lille, 18:45)
Grupa C de la Cupa Mondială de Rugby
Sâmbătă 9 septembrie
Australia – Georgia (Stade de France – Saint-Denis, 19:00)
Duminică 10 septembrie
Ţara Galilor – Fiji (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 22:00)
Sâmbătă 16 septembrie
Ţara Galilor – Portugalia (Stade de Nice – Nisa, 18:45)
Duminică 17 septembrie
Australia – Fiji (Stade Geoffroy-Guichard – Saint-Étienne, 18:45)
Sâmbătă 23 septembrie
Georgia – Portugalia (Stadium de Toulouse – Toulouse, 15:00)
Duminică 24 septembrie
Ţara Galilor – Australia (OL Stadium – Lyon, 22:00)
Sâmbătă 30 septembrie
Fiji – Georgia (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 18:45)
Duminică 1 octombrie
Australia – Portugalia (Stade Geoffroy-Guichard – Saint-Étienne, 18:45)
Sâmbătă 7 octombrie
Ţara Galilor – Georgia (Stade de la Beaujoire – Nantes, 16:00)
Duminică 8 octombrie
Fiji – Portugalia (Stadium de Toulouse – Toulouse, 22:00)
Grupa D de la Cupa Mondială de Rugby
Sâmbătă 9 septembrie
Anglia – Argentina (Stade de Marseille – Marsilia, 22:00)
Duminică 10 septembrie
Japonia – Chile (Stadium de Toulouse – Toulouse, 14:00)
Sâmbătă 16 septembrie
Samoa – Chile (Stade de Bordeaux – Bordeaux, 16:00)
Duminică 17 septembrie
Anglia – Japonia (Stade de Nice – Nisa, 22:00)
Vineri 22 septembrie
Argentina – Samoa (Stade Geoffroy-Guichard – Saint-Étienne, 18:45)
Sâmbătă 23 septembrie
Anglia – Chile (Stade Pierre-Mauroy – Lille, 18:45)
Joi 28 septembrie
Japonia – Samoa (Stadium de Toulouse – Toulouse, 22:00)
Sâmbătă 30 septembrie
Argentina – Chile (Stade de la Beaujoire – Nantes, 16:00)
Sâmbătă 7 octombrie
Anglia – Samoa (Stade Pierre-Mauroy – Lille, 18:45)
Duminică 8 octombrie
Japonia – Argentina (Stade de la Beaujoire – Nantes, 14:00)
Sferturile de finală de la Cupa Mondială de Rugby
Sâmbătă 14 octombrie
Q1: Câştigătoarea Grupei C – A doua clasată în Grupa D (Stade de Marseille – Marsilia, 18:00)
Q2: Câştigătoarea Grupei B – A doua clasată în Grupa A (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Duminică 15 octombrie
Q3: Câştigătoarea Grupei D – A doua clasată în Grupa C (Stade de Marseille – Marsilia, 18:00)
Q4: Câştigătoarea Grupei A – A doua clasată în Grupa B (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Semifinalele de la Cupa Mondială de Rugby
Vineri 20 octombrie
Câştigătoarea sfertului 1 – Câştigătoarea sfertului 2 (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Sâmbătă 21 octombrie
Câştigătoarea sfertului 3 – Câştigătoarea sfertului 4 (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Finala mică
Vineri 27 octombrie
Învinsele din semifinale (Stade de France – Saint-Denis, 22:00)
Finala mare
Sâmbătă 28 octombrie
Câştigătoarele din semifinale (Stade de France – Saint-Denis, 22:00), transmite Agerpres.