Moș Nicolae (Sfântul Nicolae) este sărbătorit cu mic cu mare pe 6 decembrie, iar agitația pentru cadourile mult așteptate e în toi. Astfel că e e important să știți cum va fi vremea de Moș Nicolae.
Mulți români își vor sărbători și ziua onomastică, așa că se întrevăd drumuri, vizite ș.a. Fie un drum scurt la mall, o ieșire la restaurant sau o vizită la rude, e important să știți cum va fi vremea de Moș Nicolae.
Specialiștii ANM au transmis prognoza meteo pentru luna decembrie. Sunt anunțate ploi în mai multe zone ale țării, dar și ninsori abundente. Iată cum va fi vremea de Moș Nicolae.
În săptămâna 2 decembrie – 8 decembrie, valorile termice se vor încadra în limitele normale pentru acest interval al anului, răcirea nu va fi drastică, iar vremea va rămâne relativ stabilă în cea mai mare parte a țării. În București sunt așteptate precipitații ușoare în prima parte a zilei de 6 decembrie, iar vântul va sufla cu până la 15 km/ oră. Temperaturile maxime nu vor depăși 3 grade Celsius de Moș Nicolae. Noaptea, mercurul din termometre va coborî până la 1 grad Celsius.
Oricum, pe parcursul lunii decembrie sunt anunțate ploi slabe sau burniță în zonele joase de relief, inclusiv în Capitală.
„Aria precipitațiilor va cuprinde și cea mai mare parte a zonei montane, unde vor fi ploi, iar la altitudini mai mari de 1400 m și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul țării cerul va fi temporar noros, iar ploi slabe sau burniță se vor semnala pe arii restrânse.
În zonele joase de relief, în special din centru, sud și est, dimineața și noaptea, local se va semnala ceață”, a transmis ANM.
Probabilitatea apariției precipitațiilor de Moș Nicolae, în creştere
Potrivit ANM, în intervalul 5 – 8 decembrie, valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei, în primele două zile, apoi vor fi mai ridicate decât acestea.
Izolat, sunt anunțate precipitații de Moș Nicolae. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nordice, centrale și în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
În Banat, Crișana și Transilvania, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creştere după data de 6 decembrie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 – 4 grade Celsius pe timpul zilei, iar nopțile vor fi mai reci și se vor înregistra minime între -4 și 0 grade Celsius.
În Maramureș, Moldova și Dobrogea va fi lapoviță și ninsoare de Moș Nicolae, cu temperaturi de până la 2 grade Celsius pe timpul zilei și -1 grad noaptea. Vântul va sufla slab, cu maxim 10 km/h.
Vremea va fi instabilă și în Muntenia și Oltenia. Cerul va fi înnorat și sunt anunțate precipitații în unele zone. Ziua se vor înregistra temperaturi de până la 5 grade Celsius, iar noaptea 0 grade Celsius.
Așteptare plină de suspans a lui Moș Nicolae
Puține personaje de folclor românesc sunt atât de iubite precum Sfântul Nicolae. Promițând un mănunchi de cadouri copiilor care au fost cuminți și un băț din lemn celor care nu au fost cumionți, Sfântul Nicolae este cel transformă noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie într-o…așteptare plină de suspans! Chiar dacă în zilele noastre oamenii tind să se concentreze pe daruri – sau pe lipsa acestora – povestea Sfântului Nicolae din România este plină de ritualuri, mituri și tradiții.
De fapt, povestea actuală a Sfântului Nicolae are „multe lacune și puține certitudini”, după cum spun unii dintre istorici. Ceea ce știm cu siguranță este că a fost episcopul creștin al orașului Myra din Asia Mică în timpul Imperiului Roman. Sfântul a avut o viață evlavioasă și a murit pe 6 decembrie, motiv pentru care îl sărbătorim în această zi. Relicvele sale pot fi găsite în Bari, Italia.
În România, Sfântul este cunoscut sub numele de Sfântul Nicolae sau, în unele regiuni, drept Sfântul Nicoară. În timp ce diferiți români îl numesc cu diferite nume, toți își curăță ghetele și le aliniază pentru ajunul Sfântului Nicolae, pe 5 decembrie. Dimineața, românii, în special copiii, se vor trezi și își vor găsi pantofii pregătiți plini cu dulciuri, fructe și alte cadouri – dacă au fost drăguți și cuminți, desigur.
Sfântul Nicolae nu este o sărbătoare pe care ar trebui să o pregătiți doar cu o zi sau două înainte. De fapt, întregul an se rezumă pânăla ziua de 6 decembrie inclusiv, când se va vedea în…ghetuțe dacă mici și mari au acționat conform unor valori și norme comune sau s-au abătut de la calea cea bună.
În unele regiuni ale țării, oamenii își aduc crenguțe în case și le așează sub o icoană în speranța că vor înflori până în ziua de Anul Nou, invitând la noroc și prosperitate în anul care vine.
Moș Nicolae, prilej de colinde
Povestea Sfântului Nicolae din România îl arată pe un cal alb, anunțând venirea iernii. Galopând, se furișează în interiorul casei fiecărui român și știe cine a fost cuminte ori nu. Și un secret (bazat tot pe legende și tradiții) tot de poveste: copiii care vor să-l cucerească pe Moș încearcă un ultim truc și lasă morcovii la ușă pentru calul Sfântului.
De asemenea, românii din anumite zone ale țării repetă în ziua Sfântului Nicolae colindele de Crăciun. Această tradiție este urmată mai ales în satele în care tinerii se adună și desemnează o gospodărie care să-i găzduiască.
Moș Nicolae seamănă cu Moș Crăciun dintr-un motiv. Sfântul Nicolae este, de fapt, unul dintre motivele pentru care avem chiar și un Moș Crăciun. Să derulăm puțin povestea înapoi. În timpul vieții sale, Sfântul Nicolae a fost un apărător înverșunat al Bisericii și un ocrotitor al celor aflați în nevoie, dând naștere la mituri și legende, minuni și povești. Astfel, a devenit ulterior aducătorul absolut de cadouri. Cu toate acestea, după Reforma protestantă din anii 1500, Sfântul Nicolae a fost uitat. Dar oamenii și-au dorit cadouri! Ei, de aici vine altă poveste viitoare, de Crăciun.
Citiți și: Prognoza ANM pentru perioada următoare. Cum va fi vremea în decembrie