back to top
spot_img

Care sunt cele mai căutate domenii pentru angajare pe piața muncii din România

Într-o perioadă dominată tot mai mult de schimbările rapide și de evoluția tehnologică, piața muncii se pregătește să facă față unor transformări semnificative în următorul deceniu. Multe dintre acestea vor putea fi observate, bineînțeles, și pe piața muncii din țara noastră. 

Prognozele Uniunii Europene indică schimbări semnificative, cu impact asupra diverselor segmente ale populației active. Cu un accent major pe adaptabilitate și învățare continuă, următorul deceniu va aduce pentru cei mai mulți dintre noi atât provocări, cât și oportunități.

Spre exemplu, specialiștii în resurse umane iau în calcul înmulțirea persoanelor vârstnice care vor alege să muncească. O asemenea tendință va putea fi vizibilă și în România, populația țării noastre urmând să scadă cu până la 9% până în anul 2035. De asemenea, oficialii europeni estimează o scădere considerabilă a populației de 15 – 54 de ani, respectiv o creștere a segmentului de vârstă de peste 65 de ani.

Angajații de peste 65 de ani vor rămâne activi pe piața muncii

Potrivit prognozelor UE, una dintre tendințele notabile ce va putea fi observată pe piața muncii face referire la triplarea numărului angajaților de peste 65 de ani care vor alege să rămână activi în muncă. Oamenii sunt mai sănătoși și mai dornici să contribuie la bunul mers al societății, ceea ce deschide astfel noi orizonturi în privința experienței profesionale. Această tendință impune necesitatea adaptării strategiilor de recrutare și gestionare a resurselor umane, oferind oportunități egale pentru toate grupurile de vârstă.

În 2023, România a raportat un record fără precedent în ceea ce privește numărul contractelor de muncă înregistrate. Atât timp cât seniorii vor rămâne activi pe piața muncii și după vârsta de 65 de ani, este foarte probabil ca acest număr al contractelor de muncă înregistrate să nu scadă prea curând. „Partea bună este că populația ocupată e în creștere și se va mări cu circa 1% pe an, ceea ce înseamnă o creștere anuală peste media UE-27 ”, susține cercetătorul Cătălin Ghinăraru, potrivit EVZ.

Multe meserii vor dispărea de pe piața muncii

În același timp, accelerarea tehnologică va duce la dispariția multor meserii tradiționale. Robotizarea și automatizarea vor influența semnificativ domenii precum producția, agricultura și chiar serviciile. Cu astfel de schimbări, există necesitatea unei recalificări constante a forței de muncă, astfel încât aceasta să rămână relevantă și competitivă pe piața muncii.

O altă provocare importantă va fi reprezentată de numărul tot mai mare de absolvenți care se vor confrunta cu o piață a muncii în continuă schimbare. Înmulțirea facultăților și instituțiilor de învățământ superior poate aduce o supraproducție în anumite domenii, ceea ce va conduce la o cerere redusă pentru anumite specializări. Astfel, adaptabilitatea și dezvoltarea de competențe transversale devin esențiale pentru noii absolvenți, oferindu-le șanse mai mari de integrare și succes profesional.

30 ianuarie 2024 Multe meserii vor dispărea de pe piața muncii
Multe meserii vor dispărea de pe piața muncii Foto Pexels

Care vor fi cele mai căutate domenii pentru angajare

Cu toate aceste provocări, următorul deceniu va aduce și o serie de oportunități în anumite domenii. Tehnologia informației, energiile regenerabile, sănătatea și sectorul serviciilor sunt printre domeniile care vor cunoaște o creștere semnificativă. Profesioniștii din aceste industrii vor fi căutați și apreciați, iar investițiile în dezvoltarea acestor sectoare pot aduce beneficii durabile pentru economie și societate.

Totodată, specialiștii se așteaptă și la o dezvoltare a sectoarelor de real estate, cercetare și banking. În plus, numărul joburilor disponibile va crește și în vânzări, construcții, transporturi și administrație. Potrivit estimărilor actuale, o treime dintre aceste posturi vor fi alocate celor cu o calificare superioară.

Astfel, piața muncii se pregătește pentru o perioadă de schimbare și adaptare continuă. Îmbătrânirea forței de muncă, evoluția tehnologică și noile tendințe în educație reprezintă elemente cheie care vor modela viitorul profesional al societății noastre. Prin investiție în învățare continuă și adaptabilitate, indivizii și societatea în ansamblu pot transforma provocările în oportunități, construind astfel un mediu profesional mai flexibil și sustenabil pentru viitor.

Citește și: Grevă generală în administrație. Pregătirea alegerilor din 2024 ar putea fi în pericol

author avatar
Adrian Șomai

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...