Gata, se poate spune că a trecut vremea „drăgălășeniilor” pe Facebook, cu meme-uri de bună dimineața, flori, fete, filme, băieți și animale drăguțe. La modul serios, Meta este a doua după Tiktok care și -a anunțat planurile pentru alegerile europene.
Meta, compania – mamă a platformelor de socializare Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp, se va concentra pe combaterea dezinformării. Și a riscurilor prezentate de inteligența artificială în pregătirea pentru alegerile Parlamentului European din iunie 2024, după cum a anunțat compania.
Marco Pancini, șeful european al Meta, a spus, cu subiect și predicat, următoarele: „Conținutul care ar putea contribui la violență iminentă, la un pericol fizic sau care îndeamnă la neparticipare la vot” va fi eliminat de pe Facebook, Instagram și Threads.

Între 6 şi 9 iunie au loc alegerile pentru Parlamentul European, format din 720 de eurodeputaţi, responsabili de adoptarea de noi politici ale Uniunii Europene, aminteşte Reuters. „Odată cu apropierea alegerilor, vom activa un Centru de operaţiuni electorale pentru a identifica potenţiale ameninţări şi a le contracara în timp real”, a mai scris într-o postare pe blog Marco Pancini.

Explicațiile lui Pancini
Experţi ai Meta din departamentele de date, inginerie, cercetare, politici de conţinut şi juridic se vor concentra pe combaterea dezinformării. De asemenea, se vor ocupa de contracararea operaţiunilor de influenţare şi pe contracararea riscurilor legate de abuzul de IA generativă, a explicat acesta.
Meta, Microsoft, OpenAI şi alte 17 companii din sfera noilor tehnologii au convenit să coopereze, pentru a preveni influenţarea alegerilor care au loc în acest an pe glob cu ajutorul conţinuturilor „înşelătoare” generate de IA.
Meta va examina și evalua conținutul postărilor
Meta va înființa, de asemenea, un centru de operațiuni electorale pentru a identifica prompt potențialele amenințări și pentru a implementa strategii de atenuare în timp real.
La începutul acestei luni, Tiktok a promis că va lansa un centru electoral pentru fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE.
Pentru a se asigura că oamenii ”pot distinge cu ușurință faptele de ficțiune”. Platforma deținută de Bytedance, colaborează cu nouă organizații de verificare a faptelor din Europa. Și evaluează precizia conținutului în 18 limbi europene, astfel că va eticheta „orice afirmații care nu pot fi verificate”.

Începe „verificarea faptelor”
Compania înființată de Zuckerberg colaborează cu rețeaua europeană de standarde de verificare a faptelor (EFCSN) pentru a instrui europeni în identificarea conținutului mass-media generate de AI sau modificate digital.
În cazul Tiktok, conturile deținute de politicieni sau partide politice nu pot face reclamă sau genera venituri pe platformă, cei care încalcă regulile urmând a li se elimina postările. În ceea ce privește platforma de partajare video, dacă un politician sau un partid dezinformează sau subminează procesele electorale, Tiktok poate restricționa contul de la postarea conținutului până la 30 de zile și poate elimina conținutul.

Citiți și:
Ministrul Digitalizării: „Am cerut celor de la Meta să aibă sediu fizic în România”