Românii nu prea sunt obișnuiți să economisească, potrivit statisticilor și analizelor din ultima vreme. Având în vedere că avertismentele specialiștilor în ceea ce privește criza economică sunt tot mai dese, românii ar trebui să fie pregătiți din punct de vedere financiar.
La ce să ne aşteptăm în 2025? „Petrecerea s-a terminat!”, potrivit profesorului de economie Radu Crăciun. România se confruntă cu o situație economică dificilă: inflație ridicată, încetinire a creșterii economice și un deficit bugetar semnificativ.
„România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. România are cel mai mare defict bugetar din Uniunea Europeană. În UE inflaţia este undeva între 2% şi 3%. La noi a fost, anul trecut, de 5,1%. Pe de altă parte este un context dificil pentru România din perspectiva unei încetiniri economice. Economia României e o economie deschisă, care exportă foarte mult, care se află pe lanţuri de furnizare către companii situate în Germania, în Franţa…”, a spus profesorul pentru Radio România Cultural.
Potrivit sursei, în măsura în care aceste economii încetinesc, asta, fără doar şi poate, se va propaga ş în economia românească, care va încetini la rândul ei.
Profesorul Radu Crăciun este de părere că „nu cred că suntem încă în criză dar este un risc de a intra în criză. Pentru că, pe de-o parte avem această încetinire economică iar pe de altă parte avem acest deficit bugetar foarte mare, care se cere finanţat prin împrumuturi şi în paralel avem şi o inflaţie care scade mai lent decât se aştepta Banca Naţională, care prevedea o inflaţie de 4,9%”.
De asemenea, profesorul are o serie de recomandări, pentru ca românii să poată evita criza economică, deși recunoaște că, din păcate, românii nu sunt persoane care să economisească.
Criza economică. Banii albi pentru zile negre
„În primul rând ar trebui să punem de-o parte bani albi pentru zile negre, oricât de puţini”, recomandă profesorul. „Important este să-i punem constant, lună de lună. În al doilea rând, în funcţie de câţi bani punem de-o parte, să ne gândim cum îi investim. Sigur, toată lumea ştie de depozitele bancare.
Dar există şi fonduri de investiţii, care nu sunt neapărat riscante – cele care investesc, de exemplu, în titluri de stat sau într-un amestec de titluri de stat şi acţiuni. Unde nu sunt necesare sume mari. Ceea ce este necesar este să ai capacitatea de a accepta că aceste fonduri pot avea momente în care cresc şi altele în care scad. Pe termen lung ele cresc, dar pe termen scurt e posibil să aibă fluctuaţii şi trebuie să nu te sperii.
Din păcate, ceea ce fac mulţi astfel de investitori în fonduri, în momentul în care văd că ele scad, se sperie şi îşi retrag banii. Şi-atunci, o pierdere care iniţial era o pierdere pe hârtie, în momentul în care îşi retrag banii devine o pierdere în buzunarul lor”, conchide Radu Crăciun.
Citiți și: O nouă criză financiară majoră în 2025? Ce știu băncile centrale și vor să țină la secret