Plantele perene cu flori se numără printre principalele atracții ale unei grădini de flori. Acestea adaugă structură și frumusețe unei grădini și, pe măsură ce cresc în dimensiune, gradina devine mai bogată și mai primitoare.
Majoritatea plantelor perene se adaptează foarte ușor. Acestea pot fi împărțite și replantate, relocate pentru a crea un design diferit sau mutate într-o locație mai potrivită pentru a le crea mediul potrivit dezvoltării.
Spre deosebire de plantele anuale, care trăiesc doar un sezon, plantele perene trăiesc mai mult de doi ani. Numele lor latin înseamnă „de-a lungul anilor”. Copacii și arbuștii sunt plante perene, dar avem tendința de a ne referi la plante perene ca fiind plante cu viață lungă. Ele înfloresc mai ales primăvara, vara sau toamna și sunt împărțite în mai multe categorii: plantele perene erbacee și plantele perene veșnic verzi care își păstrează frunzele pe tot parcursul anului. Plantele perene rezistente tolerează temperaturile scăzute și pot fi plantate afară pe tot parcursul anului, în timp ce plantele perene fragede, cum ar fi daliile, trebuie scoase toamna din pământ și depozitate într-un loc ferit de îngheț.
Majoritatea sunt plante cu flori
Există plante perene care se potrivesc fiecărui tip de gradină, pentru orice aspect sau tip de sol, și variază ca mărime de la plante erbacee cu creștere redusă care se pot planta în partea din față a grădinii, la cele de dimensiuni medii pentru mijloc, la plante uriașe de câțiva metri înălțime, care se recomandă a fi plantate în partea din spate a grădinii.
Se stabilesc și cresc rapid, majoritatea ajungând la dimensiunea lor maximă în câteva sezoane de creștere. Majoritatea sunt plante cu flori ( foarte atractive pentru polenizatori), iar soiurile mai compacte sunt excelente pentru creșterea în ghivece.
Specialiștii în grădini și flori de la FamousRoses.eu au realizat un clasament cu cele mai căutate, dar și cele mai inspirate alegeri în ceea ce privește plantele perene, având în vedere rezistența, ușurința la întreținere, frumusețea, parfumul si atracția polenizatorilor.
„Alegerea plantelor perene pentru gradină nu este cea mai grea misiune așa cum s-ar crede! Pentru a avea succes în creșterea plantelor perene, trebuie să alegeți planta potrivită pentru locul potrivit. Primul și cel mai important pas este să vă evaluați gradina, inclusiv tipul de sol, câtă umiditate reține, ce cantitate de soare sau umbră primește zona și cât de expusă este la vânt. Există plante perene pentru absolut orice situație, iar potrivirea lor în gradină ar trebui să vă aducă bucurie mulți ani. Alegeți o selecție de plante care înfloresc în diferite perioade ale anului și combinați cu trandafiri, arbuști, ierburi ornamentale și plante anuale pentru o expunere de lungă durata. Desigur că fiecare avem gusturi diferite în ceea ce privește florile sau cum ne dorim să arate gradina noastră, dar v-am pregătit o listă cu câteva propuneri de plante perene, plus sfaturi despre cum să le cumpărați, să le creșteți și să le îngrijiți”, recomandă Viaceslav Buhna, owner FamousRoses.eu.
Astrantia major – o plantă perenă recent apărută
Astrantia major „Moulin Rouge” este o plantă perenă recent apărută, care vă aduce un strop de culoare și eleganță grădinii. Florile sale minunate de culoare roșu aprins, pufoase, se aseaza delicat pe tulpini subțiri, leganandu-se ușor deasupra ciorchinilor liberi de frunziș. Frunzele atractive de culoare verde lucios și tăiate adânc, adaugă textură schemelor de plantare. Acest soi este de talie mai mică decât celelalte, ceea ce îl face o alegere ideală pentru partea frontală a grădinii. O plantă perenă ideală pentru plantare în grădini sau în zone sălbatice. Se poate planta în zone de penumbră, înflorește în perioada iunie- septembrie, iar la maturitate planta înflorită poate atinge înălțimi de 40-50 cm.
Bujorii – plante deosebite cu flori gingașe
Un soi aparte de bujor este “Blushing Princess”, o plantă deosebită cu flori gingașe de culoare roz pal și un miros dulce și încântător. Această capodoperă a naturii simbolizează dragoste și pasiune. Chiar și forma florii este la fel de feminină pe cât poate fi o floare de o eleganță aparte.
Are o înflorire spectaculoasă la începutul sezonului, iar de vegetația plantei de culoare verde și foarte sănătoasă vă va bucura pe toată perioada sezonului. Florile uriașe sunt completate de un parfum dulce și suav care vă va cuceri de la prima înflorire.
„Există multe soiuri diferite de bujori fiecare cu caracteristicile sale. Parfumul lor greu și florile mari și strălucitoare fac din bujori planta favorită a grădinarilor. Nu le place să concureze pentru lumină sau apă, așa că evitați să îi plantați lângă copaci sau orice ar putea să îi umbrească. Florile lor mari devin atât de grele încât mișcarea poate fi de ajutor. În caz contrar, o ploaie abundentă face că aceste plante să se plece până la pământ. Datorită florilor mari și parfumului lor, bujorii arată spectaculos tăiați și puși în vază”, recomandă specialistul.
Hortensiile – cele care oferă grădina colorată
Hortensiile vă oferă o gradină colorată, datorită florilor masive care variază de la albastru la roz la alb. Înfloresc de obicei la sfârșitul primăverii sau începutul verii. “Marshmallow” este o hortensie arborescentă cu o dezvoltare compactă și foarte sănătoasă ce poate atinge la maturitate înălțimi și de până la 1 m. Vegetația este foarte sănătoasă cu frunze de culoare verde închis zimțate pe margini. Vara produce flori mari în nuanțe de roz-somon pal, ce sunt susținute de tije foarte zdravene.
Iubește zonele însorite sau de semi-umbră și pământul ușor umed însă bine drenat. Trebuie protejată de îngheț pe timpul iernii.
Delphinium Highlander : SAMBA
Delphinium Highlander “Samba” este o plantă cu adevărat remarcabilă! Una dintre cele mai spectaculoase, rezistente și florifere din gamă. Este o plantă perenă ce iubește zonele însorite. Ceea ce o face extraordinar de atractivă, este spectacolul înfloririi și abundența de flori gingașe pictate în nuanțe de alb pur. Florile sunt formate din petalele ușor ciufulite, iar centrul fiecărei flori cu volane strălucește într-o nuanță galben-verzuie. Forma și frumusețea florilor parcă rupte dintr-o poveste vor aduce un strop de magie în gradină. La maturitate planta poate atinge înălțimi de aprox. 90 cm în perioada maximă de înflorire. Este o plantă decorativă excepțională prin : frunze, flori și port, nepretențioasă, foarte ușor de cultivat, care nu necesită îngrijiri speciale.
Tricyrtis : EMPRESS
“Tricyrtis Empress” este o specie exotică , asemănătoare orhideelor, ce produce flori albe în formă de stea, puternic pătate de nuanțe de violet intens. Mugurii se formează pe tulpini ramificate arcuite grațioase care se deschid pentru o înflorire abundentă la sfârșitul sezonului. O plantă extraordinară ce preferă zonele de semiumbră sau chiar de umbră totală.
Aglomerațiile frumoase și elegante de frunziș verde sănătos oferă un fundal minunat pentru florile de sfârșit de sezon, care adoră umbra și un sol umed, bogat în humus. Perfectă pentru a fi plantată într-un spatiu umed lemnos, Tricyrtis înflorește atunci când mulți alți iubitori de umbră au terminat de mult spectacolul de înflorire. Putem spune că sunt florile care marchează începutul toamnei.
Irișii – alegerea perfectă!
Dacă vă doriți o pată de culoare în gradină, irișii sunt alegerea perfectă! Disponibili în mai multe nunate, aceștia fac din orice gradină, o oază de relaxare. Unul dintre cele mai elegante și impunătoare flori este “IRIS BLACK FORM”. De o frumusețe extremă cu flori catifelate și pictate în nuanțe de negru-violet, acest iris este un adevărat cuceritor de inimi atât în gradină cât și ca flori tăiate în vază sau aranjamente florale. Un “must have” ce nu ar trebui să lipsească din nicio gradină. La maturitate poate atinge înălțimi de 0.5 m. Poate fi plantat în zonele însorite sau de semi-umbră și iubește solul ușor umed și bine drenat.
„Indiferent de gusturi, spațiu sau zona în care se află gradina, există multe plante perene din care puteți selecta. De la flori strălucitoare până la frunze verzi lucioase, chenarul grădinii va atrage cu siguranță privirea oricărui oaspete”, mai adaugă Viaceslav Buhna.