Ficatul gras sau steatoza hepatică este o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni la momentul actual. Stilul de viață pe care îl avem mulți dintre noi, trebuie să recunoaștem, nu este unul tocmai sănătos. Astfel, se ajunge la o acumulare excesivă de grăsimi, trigliceride, în celula hepatică.
Cunoscut și sub numele de boala hepatică grasă non-alcoolică, ficatul gras este o afecțiune în care se acumulează grăsime în celulele hepatice. Această afecțiune poate fi împărțită în două forme: ficatul gras non-alcoolic, care este o formă benignă și ficatul gras non-alcoolic cu hepatită, care poate progresa către fibroză, ciroză și chiar cancer de ficat în unele cazuri.
Ficatul gras este adesea asociat cu persoanele supraponderale sau obeze, precum și cu cele care suferă de diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială și dislipidemie (niveluri crescute de grăsimi în sânge). Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea ficatului gras, dar este important să subliniem că ficatul gras poate apărea și la persoanele care nu consumă alcool.
Care sunt simptomele unui ficat gras
Simptomele ficatului gras pot varia, iar mulți pacienți pot să nu prezinte simptome deloc în stadiile incipiente. Cu toate acestea, unii pacienți pot prezenta oboseală, dureri abdominale, senzație de greutate în partea dreaptă a abdomenului și uneori ficatul mărit. Diagnosticul se stabilește de obicei pe baza istoricului medical, examenelor fizice, testelor de sânge și a imagisticii hepatice (ecografie, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică).
Tratamentul pentru ficatul gras implică adesea schimbări ale stilului de viață, precum adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, pierderea în greutate, exerciții fizice regulate și evitarea consumului de alcool. În cazurile mai avansate, în care există risc de progresie către un ficat gras non-alcoolic cu hepatită, pot fi necesare tratamente suplimentare, precum medicamentele pentru controlul diabetului și a nivelului de grăsimi din sânge, precum și monitorizarea atentă a stării de sănătate hepatice.
Prevenția este, de asemenea, esențială în gestionarea ficatului gras. Adoptarea unui stil de viață sănătos, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, limitarea consumului de alcool și monitorizarea regulată a stării de sănătate pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a acestei afecțiuni grave a ficatului.
Antidotul care îți curăță ficatul
Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea ficatului și a-ți întări imunitatea, poți apela la o băutură simplă și eficientă, preparată doar din două ingrediente: lămâie și zer. Zerul este o sursă bogată de acid lactic, enzime, proteine și o gamă variată de vitamine și minerale, inclusiv B6, B2, B12, K și C, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și aminoacizi esențiali. De-a lungul secolelor, zerul a fost utilizat ca remediu natural pentru îmbunătățirea digestiei și stimularea apetitului, potrivit Realitatea.
Studiile recente au demonstrat că consumul de zer poate contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale, reducând riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic, reglând nivelul de colesterol, crescând masa musculară, prevenind osteoporoza și întărind sistemul imunitar, oferind astfel beneficii semnificative pentru sănătate și reducând nivelul de stres.
Pentru a pregăti sucul care îți curăță ficatul, urmează acești pași simpli. Într-un vas, fierbe un litru de lapte și, când este încă fierbinte, adaugă sucul de la o lămâie. Lasă amestecul să se răcească. Vei observa că la suprafață se va forma un lichid verzui și transparent – acesta este zerul, pe care trebuie să îl bei.
Separă zerul și păstrează-l în frigider într-un recipient separat. La fiecare masă, amestecă o lingură de zer cu 200 de ml de apă și bea zeama obținută. Acest suc nu doar că îți va curăța ficatul, dar te va ajuta și să scapi de arsurile stomacale.
Lupta cu kilogramele în plus poate fi câștigată. Soluțiile nutriționistei Cori Grămescu