Profesorul universitar, Antonio Momoc, propune publicului interesat de starea democrației în cadrul societății românești, în statele membe UE și în USA, o serie de prelegeri intitulate Democrație și Populism – Cum ne protejăm de dezinformare?
Formatul prelegerilor este structurat în patru cursuri desfăşurate în zilele de miercuri în intervalul 19:00 la 21:00. Antonio Momoc susține un atelier pactic susținut de informații teoretice (din științele comunicării, științe politice și sociologie) și date statistice despre populism, democrație și dezinformae. La finalul cusurilor, participanții vor ști cum să distingă știrile false de informația verificată sau să identifice discursurile manipulatoare din campania electorală.
Democrație și Populism – Cum ne protejăm de dezinformare?
Cursul susținut de profesorul universitar abilitat în domeniul de dctorat științe ale comuncării, Antonio Momoc, analizează dintr-o perspectivă comparată cele mai recente evenimente politice din România. Anularea alegerilor prezidențiale din 2024, războiul din Ucraina și pandemia Covid-19 au șubrezit încrederea cetățenilor români în instituțiile care gestionează treburile publice și supraveghează la respectarea principiilor democratice.
Pornind de la întrebări precum „ce este populismul şi cum ameninţă democraţia? Ce este iliberalismul şi care e relaţia sa cu postadevărul? Este democraţia liberală în criză sub asaltul dezinformării şi al propagandei ?”, expertul în comunicare, Antonio Momoc, oferă cursanților posibilitatea de a înțelege legătura nocivă între populism și democrație, precum și rolul instituțiilor de presă în această ecuație referitoare la relația dintre manipulare și informare corectă.
Populism, ideologie sau un flagel al democrației
2024 a fost anul premierelor pentru sistemul politic românesc. Curtea Constituțională a României, garantul suprem al Constituției, a eliminat mai mulți candidați din cursa electorală. Totodată, judecătorii CCR au anulat rezultatul scrutinului din 24 noiembrie. Deciziile Curții Constituționale au avut implicații majore în societatea românească.
Implicații pe care profesorul universitar le ilustrează sub forma următoarei întrebări: „Trebuie democraţia înţeleasă de cetăţenii ei doar prin suveranitatea poporului, sufragiu universal şi alegeri libere?”. O întrebare care va fi analizată tot dintr-o perspectivă comparată și a cărui răspuns permite publicului să înțeleagă procesul decizional al Curții Constituționale.

Află cum te poți proteja de dezinformare în mediul digital
În cadrul prelegerilor Democrație și Populism – Cum ne protejăm de dezinformare? profesorul de comunicare, Antonio Momoc, va aborda și teme precum rolul jurnalismului şi al presei în democraţia contemporană. Este mass-media clasică în criză de încredere și de audiență într-o societate de consum digital care se informează tot mai mult de pe rețele de socializare, unde informațiile livrate nu sunt întotdeauna corecte sau verificate?
Drept urmare, Antonio Momoc, decan al Facultății de Jurnalism la Universitatea din București între 2020-2024, a inclus în cursurile sale modulul „Cum ne protejăm de dezinformare în mediul digital?”, la finalul căruia cursanții vor putea identifica știrile false. Așadar, cei intersați să cunoască mai multe despre Democrație și Populism și despre cum să ne protejăm în fața dezinformării se pot înscrie la cursuri pe pagina Fundației Calea Victoriei.

Antonio Momoc, un exemplu pentru premiile Teach for Romania
Antonio Momoc este licenţiat în ştiinţe politice și în științele comuncării şi conferenţiar universitar dr. la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, cercetător Fulbright la Ohio University, College of Communication, School of Journalism, doctor în sociologie, abilitat în domeniul de doctorat ştiinţele comunicării, specialist în comunicare politică cu o bursă FSE cu o mobilitate la Universitatea LUISS din Roma, School of Government.
Totodată, Antonio Momoc este autorul și coordonatorul mai multor titluri în domeniul științelor comunicării printre care și volumul „Media și Inteligența Artificială” premiată la Gala Tritonic Bestseller. Cartea este Bestseller în colecția Comunicare&Media, fiind cel mai bine vândut titlu din volumele publicate în acest domeniu în anul 2024.