Cum salvăm copiii României? – O întrebare extrem de pertinentă, rămasă însă, de ani buni, fără răspunsuri clare. O întrebare cu atât mai îndreptățită după cazul șocant petrecut la școala “Nicolae Titulescu” din București, acolo unde un elev a fost violat de două ori de colegii săi, chiar în baia școlii din centrul Capitalei. Părinții revoltați s-au adunat luni dimineață în curtea școlii, pentru a-i cere explicații directoarei în legătură cu acest caz cutremurător.
Autoritățile ridică neputincioase din umeri. De ce le mai plătim?
Inspectoratul Școlar București a precizat că a primit abia luni dimineață o sesizare oficială din partea școlii, iar Ministerul Educației a transmis că nu a fost informat de situație, nici în primul caz de viol, nici în cel de-al doilea.
În schimb, mama băiatului violat este disperată, acuzând conducerea școlii că nu a sesizat Poliția după primul caz de viol. Mai mult, femeia povestește că directoarea școlii a replicat – atunci când aceasta i-a povestit cele întâmplate în toaleta școlii cu copilul ei- că este vacanță, lăsând să se înțeleagă faptul că nu se poate face mare lucru.
Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educației, a declarat că Parchetul a decis clasarea privind unul dintre cazurile de abuz sexual petrecut în interiorul școlii, iar cea de-a doua acuzație formulată de părinții copilului agresat se află în cercetare în prezent.
Deși autoritățile ridică neputincioase din umeri, pasând responsabilitatea dintr-o parte în alta, realitatea din școlile românești și nu numai este una cruntă și fără soluții din partea celor care sunt plătiți să vegheze ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.
Sunt cele 10 minute de pauză, în care 1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullying-ului
În plus, în România, sub 20% din sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore au fost finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor.
Cercetările recente cu privire la problematica bullyingului arată că este dificil să considerăm că acest comportament apare doar din cauza unor caracterisitici individuale.
Mai exact, specialiștii consideră că bullyingul este un fenomen complex, de grup, care apare în funcție de istoria clasei, cultura, normele și modelele sociale care s-au dezvoltat în interiorul ei.
Gradul de înțelegere, practicile, modalitatea prin care este abordat un comportament de tip bullying poate contribui fie la susținerea lui, fie la descurajare și oprire.
- 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
- 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
- 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
- 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.
Reacție a școlii Nicolae Titulescu: “Am desfășurat, în egală măsură, anchete interne”
Primul caz de viol asupra elevului minor s-a produs în 2022, când s-a deschis și un dosar penal. Potrivit unor surse din poliție, copilul- care atunci avea 8 ani – a fost violat în baia școlii. El a fost dus la INML, iar o plângere a fost depusă la secția 4 de Poliție.
Dosarul s-a clasat atunci, deoarece elevul acuzat de viol ar fi fost mult prea mic pentru a fi tras la răspundere, el având 11 ani. Alt dosar penal a fost deschis în decembrie 2023, după ce aceeași victimă a fost violată, dar de alt elev, potrivit acelorași surse.
După ce Antena 3 a prezentat în exclusivitate informații despre acest caz șocant, școala “Nicolae Titulescu” a reacționat cu un comunicat în care spune că a pus la informația organelor abilitate toate informațiile necesare și a desfășurat anchete interne.
“Când ne-a fost sesizată posibilitatea comiterii de abuz asupra unui elev, de către un alt elev al școlii, am pus la dispoziția organelor abilitate, din prima clipă, absolut toate informațiile necesare clarificării situației. Din perspectiva instituției noastre si a prerogativelor legale ce ne revin, am desfășurat, în egală măsură, anchete interne, în spiritul unei maxime transparențe si dorinței sincere de a clarifica toate aspectele“, se precizează în informarea trimisă de Școala Gimnazială Nicolae Titulescu.
Părinții au fost chemați la școală pentru discuții. La școală sunt și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar București și ai Ministerului Educației.
Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educației și inspectorul general școlar al Bucureștiului au declarat în fața părinților că ei abia astăzi au aflat de situație, chiar dacă primul viol a fost în 2022.
“Nu a fost nicio sesizare până azi la 8.50. Cât timp școala nu a făcut o sesizare la poliție, ci părintele, părintele primește personal răspunsul. Vom face cercetări. Acum e un control în desfășurare. La școală s-au făcut toate inspecțiile tematice din planul de control”, a adăugat Sorin Ion.
Mama băiețelului violat își strigă durerea: “A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată!”
Zeci de părinți s-au adunat luni în fața școlii și mărturisesc că se tem să își mai lase copiii la ore. Ei acuză directoratul școlii că ar fi mușamalizat totul în exterior.
Victima violului ar fi devenit ținta bullying-ului, deoarece, la școală, toată lumea știa că el este băiețelul violat din toaletă. Așa a ajuns să fie violat a doua oară, spune mama, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune.
“A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori!Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero. Noi am aflat la sfârșitul clasei, într-o joi, iar vineri am fost la doamna directoare. S-a întâmplat în toaleta școlii, la parter. Copilul mi-a zis că la toaletă nu era zăvor”, a declarat mama copilului violat, pentru Antena 3 CNN.
Mama copilului violat de două ori de colegi la o școală din București a povestit luni cum a aflat de agresiune. Femeia a acuzat conducerea școlii că nu a sunat la Poliție și că, mai mult, i-a reproșat că de ce nu a sesizat violul imediat, ci abia în 10 iunie, când era vacanță.
“În anul 2022 copilul meu a fost abuzat în toaletă școlii. Noi am aflat prea târziu, într-o joi seară am văzut comportamentului copilului, am sunat-o pe psiholoaga copilului. Am aflat totul prin joacă, ne-a povestit cum băiatul s-a dus după școală, înainte de after school, la toaletă și a intrat peste el un băiețel, i-a zis să tacă din gură. Restul vă închipuiți ce s-a făcut.
A doua zi am venit la doamna directoare și i-am zis și dânsa a zis că e data de 10 iunie și că e vacanță și că de ce nu am venit imediat. Noi am aflat după 3 săptămâni după ce s-a întâmplat. M-am dus la Poliție. Doamna directoare nu a sunat poliția. Noi am sunat poliția de acasă. Doamna directoare când am venit în septembrie să cer o hârtie dacă s-a făcut o anchetă, dânsa mi-a zis că nu s-a făcut o anchetă. Agresorul e clasa a opta. Copilul meu e clasa a doua acum”, a declarat mama copilului agresat.
România, țara în care copiii sunt mult prea greu de apărat
Iar statisticile sunt concludente în acest sens. În România, sub 20% din sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore au fost finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor.
„În România, conform Consiliului Superior al Magistraturii (2020), în medie, 80% dintre cele 18.549 de sesizări cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore (1 februarie 2014-29 iulie 2020), mai puţin de 20% (3.496) au fost finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor, iar pentru două treimi (12.636) au fost adoptate soluţii de clasare”, potrivit ui studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în ianuarie 2024.
- În mediul online, conform analizei Salvaţi Copiii, 29% dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conţinut care înfăţişează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet şi 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau imagini video care să îi înfăţişeze nud sau într-o ipostază sexuală.
- Abuzul din partea părinţilor este un alt aspect scos în evidenţă, statisticile arătând că la nivel naţional, 46% dintre copii declară că părinţii lor recurg la pedeapsa corporală, procentul acestora fiind „mult mai mare decât cel al părinţilor care admit că folosesc astfel de pedepse”.
Organizaţia face publice statistici care arată nevoia unei intervenţii rapide, „prin programe solide de prevenţie şi limitare a riscurilor la care sunt expuşi cei mai tineri dintre cetăţenii României:
- 27,3% dintre adolescenţii români fumează produse din tutun
- 50,1% dintre ei consumă alcool şi 14% dintre copii au recunoscut că au practicat jocuri de noroc pe bani, dar impactul fenomenului este mult mai amplu
- 40% dintre ei menţionând că au prieteni implicaţi în astfel de activităţi.
Studiul arată că anual peste 7.000 de copii se nasc din mame minore
Deşi neajunse încă la vârsta majoratului, aproape 1.200 din aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naştere. Multe dintre ele nu au folosit niciodată metode contraceptive şi nici nu merg la medic pentru a monitoriza sarcina.
Salvaţi Copiii recomandă, printre alte măsuri:
- consolidarea serviciilor de asistenţă socială pentru identificarea precoce a situaţiilor de risc pentru copii, creşterea investiţiilor economice în comunităţile rurale;
- extinderea programului naţional „Masă sănătoasă în şcoli”, începând cu anul şcolar 2025-2026, pentru fiecare copil în creşele, grădiniţele şi şcolile din comunităţile vulnerabile economic, acoperirea, din surse bugetare centrale sau locale, a costurilor de transport spre oraşe la medicul specialist pentru gravidele vulnerabile din comunităţile dezavantajate;
- educaţie pentru sănătate începând cu perioada preşcolară şi pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii cât mai timpuriu (după modelul de intervenţie dezvoltat de Salvaţi Copiii).
În zece minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine
Specialiștii atenționează că, în zece minute, un copil poate să își piardă încrederea în sine și în ceilalți, iar consecințele pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și integrării sociale să fie extrem de grave.
La nivel european, România ocupă locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară și cu 23% în rândul celor de 13 și de 15.
Ultimele date de la Ministerul Educației indicau 18.783 de cazuri de violență în rândul elevilor, în anul școlar 2014-2015.
Potrivit unor date prezentate de Salvați Copiii, trei din zece copii sunt excluși din grupul de colegi și tot atâția sunt amenințați cu bătaia sau lovirea, în timp ce unu din patru elevi a fost umilit în fața colegilor.
Campania „Alege să te opui bullying-ului!”
În 2019, Salvați Copiii România a lansat campania „Alege să te opui bullying-ului!”, care urmărește să conștientizeze, să genereze o schimbare de atitudine și astfel să prevină și să combată comportamentele abuzive între copii.
În România, patru din 10 copii sunt afectați de izolare socială și educațională și lipsa condițiilor de trai decent, în timp de violența afectează un copil român din 2, iar abuzul sexual asupra copilului reprezintă cel mai subraportat fenomen social negativ, conform raportului realizat de organizația Salvați Copiii România.
Mai mult, 76.170 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate, din care 21.024 sunt complet lipsiți de îngrijirea părinților.
În 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional. Conform raportului, 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România.
CITIȚI ȘI: