Începutul fiecărui an este un prilej de setare a obiectivelor, însă, unii oameni nu reușesc să mențină entuziasmul pentru îndeplinirea acestora. În spațiul public se vorbește tot mai des despre conceptul de „manifestare”(n.r. materializarea dorințelor), însă, unii psihologi susțin că nu există o „rețetă” magică care să fie valabilă pentru toată lumea, ci doar câțiva pași ghidați pentru a „cultiva” o stare de bine” în interiorul nostru, „motorul” necesar pentru toate acțiunile noastre.
Consultată de oficiuldeștiri.ro, Alina Oprea, psiholog clinician, a oferit câteva recomandări pentru ca anul 2024 să debuteze cu o stare emoțională bună.
„Prima recomandare pe care o fac este să facem diferența dintre obiectiv și dorința. Obiectivul ține de noi, ca persoane, în proporție de 100% și vizează prezentul. Spre exemplu, obiectivul meu de astăzi este să termin toate sarcinile de lucru până la ora 18.00.
Dorința este starea la care vrem să ajungem și ține mai mult de viitor, însă, aici aș sublinia că suntem cocreatori. Deci, primul pas pentru îndeplinirea acesteia pornește de la noi și parcurge un set de etape, stabilește chiar relații, pentru ca aceasta să devină realitate. Spre exemplu, dorința mea este să câștig mai mulți bani. Se diferențiază de obiectiv prin faptul că sunt mai mulți pași și nu într-un timp determinat în care pot veni banii. Diferența dintre obiectiv și dorință este necesară pentru a nu interveni frustrarea, starea de nemulțumire, spune psihologul Alina Oprea.
Cum se menține entuziasmul pentru îndeplinirea dorințelor
Potrivit specialistului citat, starea de bine poate fi cultivată pe termen lung.
„Sunt câțiva pași la îndemâna oricui, trebuie doar să ne antrenăm voința. Aș începe cu recunoștința față de ce este deja, față de ce avem. Putem să mulțumim pentru ce avem lui Dumnezeu sau Universului, oricum ați dori să numiți puterea devină. Apoi, să țineți un jurnal în care să vă setați și să vă diferențiați clar obiectivele de dorințe, să scrieți pașii pe care îi faceți pentru îndeplinirea acestora. Pentru fiecare pas îndeplinit, oricât de mărunt, să vă recompensați: cu o plimbare, cu un desert, cu o pauză, cu orice vă face plăcere. În urma mulțumirii de sine, se declanșează starea de bine, entuziasmul, care va conduce la alți pași spre succes.
De ce nu este recomandat să ne comparăm cu alte persoane și să nu ne raportăm la postările de pe rețelele sociale
Mediul online nu poate fi evitat în totalitate, mai ales în unele domenii de activitate, însă, pishologul Alina Oprea recomandă să „nu ne comparăm cu alți oameni” și „să nu ne raportăm doar la momentele fericite pe care aceștia le postează pe rețelele sociale.
„Este foarte important să nu ne comparăm cu alți oameni, mai ales cei care au publicate „n” fotografii care îi înfățisează în diferite ipostaze fericite. În egală măsură, să nu-i invidiem. Ci, să ne conștientizăm starea actuală, punctele forte pentru a le folosi cât mai mult în favoarea noastră și setul de valori pe care îl avem. Dacă pentru un om este importantă autenticitatea în tot ce face și acest lucru este setat drept valoare, va ști să facă diferența dintre aparență și esență”, a subliniat psihologul clinician Alina Oprea.