Iată că a venit momentul să aflați și cum să te ferești de impozitarea cu 70% a tranzacțiilor între rude. Impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată a fost introdusă prin Legea nr. 296/2023, aplicabilă începând cu 1 iulie 2024. Această măsură vizează veniturile nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Conform noilor prevederi, dacă în urma verificărilor fiscale se constată existența unor sume cu sursă neidentificată, acestea vor fi impozitate cu 70%. Pe lângă această cotă ridicată de impozitare, contribuabilii riscă și dobânzi și penalități de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere. Acestea vor fi calculate până la data plății debitelor principale, dar valoarea penalităților de nedeclarare se poate reduce cu 75% în cazul plății sau compensării debitelor până la termenul lor de plată sau în cazul finalizării cu succes a unei eșalonări la plată.
Orice document care atestă sursa veniturilor pentru cel împrumutat este luat în considerație. Cel mai simplu este ca între părți să se facă un contract de împrumut și ca lucrurile să fie și mai clare se poate pune o scadență de returnare împrumutului peste 10 sau 15 ani. Asta oferă o marjă ideală pentru beneficiarul împrumutului în cazul unui control al ANAF. Nu va sta nimeni să contabilizeze peste 10 ani dacă X a returnat împrumutul sau nu. Împrumuturile între rudele de gradul întâi nu sunt impozitate până la limita sumei de 100.000 de lei. Asta înseamnă că un copil poate trimite părinților bani, sau invers. La fel se întâmplă și cu relația dintre frate și soră, sau frate și frate. Ei se pot împrumuta în interiorul acestei limite, fără nici un fel de problemă. În cazul în care este vorba de rude de gradul 2 (verișori, bunici și așa mai departe) peste această sumă se aplică un impozit mic.

”La art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile. Transferurile/sumele date/încasate de la rude se subscriu operațiunilor de donație/dar manual și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile. În ceea ce privește sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile” a precizat ANAF.
Deci, ceea ce vă salvează de la impozitarea sumelor este un contract, sau mai multe în cazul unor sume foarte mari. Totuși inspectorii ANAF vă pot impozita dacă ei consideră că fluxul sumelor este foarte mare, sau că vorbim de o sumă ce nu poate fi justificată. Pentru siguranța voastră, un contract de mână în care să fie precizată suma și perioada în care ea trebuie să fie achitată poate deveni salvator, mai ales că nu există obligativitatea înregistrării la organele fiscale dacă suma este mai mică de 250.000 lei adică 50.000 € Cum în România se pot face tranzacții cu numerar în limita sumei de 10.000 de euro, părțile pot tranzacționa cash orice sumă în această limită. Este de dorit ca pentru fiecare sumă tranzacționată, care se constituie ca venit să fie eliberată o chitanță, care să ateste primirea sumei în numerar. Obligatoriu. Analiza cheltuielilor celui împrumutat este una de bun simț. Dacă ți-ai cumpărat Rolls Royce, sau vilă în Băneasa și tu ești pensionar cu pensia minimă pe economie, normal ca apar suspiciuni. În limită normale nu ar trebui să fie niciun fel de problemă, pentru că există și alte modalități prin care puteți să scăpați de eventualitatea impozitării cu 70% a sumelor primite. Cel mai bine este să consulți un avocat, care vă poate preciza exact, în funcție de cazul în speță, ce soluții personalizate sunt. Dacă nu te descurci, dă un mail pe adresa redacției și îți dăm noi avocați buni și cu prețul rezonabile. Hakuna matata!