Sezonul sărbătorilor oferă adesea mai multe calorii decât consumăm în mod normal, datorită cinelor în familie, petrecerilor și întâlnirilor. De aceea nutriționiștii recomandă să facem o pauză la mâncare de Sărbători.
Experții în sănătate sugerează să renunțăm la planurile de slăbire în timpul sărbătorilor și să ne concentrăm pe menținerea greutății. Mulți oameni își pot adapta obiceiurile alimentare fără a discuta cu un medic. Dar dacă urmați o dietă care este direct legată de anumite afecțiuni de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician, pentru îndrumare înainte de a face orice modificare în gestionarea greutății și în planurile de alimentație sănătoasă.
Căutați să vă umpleți farfuria cu cele mai sănătoase opțiuni disponibile, în special legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale. Acest lucru va lăsa mai puțin loc pentru mâncărurile mai puțin hrănitoare. A sări peste mese pentru a „economisi” o cină de sărbători nu este o strategie bună, deoarece aceasta duce adesea la supraalimentare atunci când sosește momentul. În schimb, încercați să mâncați cu restricții de timp sau limitați-vă consumul la o fereastră de opt ore în fiecare zi.
Dacă beți alcool, alegeți băuturi spirtoase amestecate cu ceva care nu conțin zahăr adăugat – cum ar fi seltzer sau apa tonică dietetică – mai degrabă decât bere, vin sau băuturi amestecate cu zahăr. De asemenea, amintiți-vă că alcoolul poate reduce inhibițiile și vă face mai probabil să vă răsfățați, așa că limitați-vă la 1-2 băuturi și beți un pahar cu apă după fiecare.

Pauză la mîncare. Alimente consumate în ordine
Consumați alimente într-o anumită ordine. Începeți cu o farfurie de salată sau legume înainte de a încerca opțiuni cu mai multe calorii la masă. Acest lucru vă poate ajuta creierul să recunoască mai repede când sunteți plin. Următoarea alegere ar trebui să fie proteinele slabe, cum ar fi carnea slabă, carnea de pasăre fără piele, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, fructele de mare și fasolea, care vă pot încetini digestia și vă pot face să vă simțiți fără poftă de mâncare mai mult timp. Economisiți carbohidrații cum ar fi cartofii, orezul și pâinea pentru final.
Nu stați la masa cu aperitive. În schimb, fixați o farfurie mică din cele pe care vrei să le încerci, apoi îndepărtează-te de cele tentante. Este posibil să consumați o varietate mai largă și cantități mai mari, dacă zăboviți la masă.
Bucătarii buni adoră să împărtășească mîncărurile favorite de sărbători, făcute din rețete secrete de familie, iar unele gazde vor insista să adăugați încă un produs bogat în brânză sau un desert prețuit cu „triplă” ciocolată în farfurie. Aveți încredere în ei să înțeleagă – și să nu fie ofensați – atunci când le explicați că încercați să dați dovadă de reținere.
Pauză între felurile de mâncare
Medicii recomandă, de asemenea, asortarea mâncărurilor tradiționale pe bază de carne cu legume și fructe proaspete din belșug.
Pentru mulți dintre români, sărbătorile sunt prilejul perfect pentru excese alimentare, de aceea medici îndeamnă la moderație, pentru a evita eventualele complicații medicale care pot apărea. Mesele sunt pline cu sarmale, cârnați, cozonac, friptură de porc și suntem tentați să combinăm alimentele, fără să mai ținem cont de consecințe.
Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Alis Grasu, recomandă să facem pauză între felurile de mâncare de cel puțin o oră, pentru a da timp stomacului să digere alimentele.
„Se va gusta câte puțin din alimentele preferate, dar criteriul de bază este ca porțiile să fie cât mai mici, astfel încât să se poată gusta din aproape toate preparatele. Se vor evita asocierea de preparate greoaie, carnea tocată cu carnea la cuptor, cu lebărul, cu caltaboșul, cu cârnatul, stropite din plin cu vin sau alte băuturi alcoolice, tocmai pentru a nu suprasolicita organismul. Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să-și urmeze dieta cu strictețe, să evite abuzurile sau încercările de a scăpa puțin de interdicțiile medicale în această perioadă”, a spus Alis Grasu pentru Radio România Actualități.
Citiți și: Cât dau românii pe mâncare