Cum să faci bani fără să te prindă ANAF-ul este visul oricărui român care s-a săturat să stea la coadă la impozite și să ia statul aproape jumătate din salariu. În acest moment ANAF este un uriaș cu picioare de lut.
Instituția în sine este de înjurat nu și cei care lucrează acolo ca inspectori, la sectorul 6, sectorul 2, sectorul 3 și mai peste tot pe unde am fost, (era să să zic că mi-am smuls părul din cap, dar nu mai am), oamenii ăia lucrează în niște condiții infernale. Mormane de dosare, hârțogărie pentru toate tâmpeniile, o legislație stufoasă și de multe ori prevederi contradictorii, iar femeile și bărbații care lucrează acolo sunt realmente niște mari martiri ai birocrației. Pentru că declararea veniturilor este de multe ori o aventură și foarte puțin dintre români au nervii necesari să completeze declarația numărul 735, 842, 273 și să le mai și țină minte preferă sa nu declare nimic. De exemplu, declarația aia de venit care se completează la începutul anului. Dacă n-ai cel puțin o facultate economică, nu întelegi nimic și ai pus-o de mămăligă, așa că românii aleg drumul cel mai scurt.
La mare cinste printre meseriile ce fentează ANAF-ul, mai ceva decât fenta Dobrin după ce pupase niște țuică de prune sunt:

1) Curățenia la domiciliu. Dacă ai timpul necesar și știi să dai cu mătura și cu aspiratorul, să ștergi praful să pui lucrurile în ordine la boieri și să mai faci și niște alte chestii mici prin casă, ai pus-o. De obicei, menajerele se pasează de la unul la altul și se angajează pe bază de recomandări. E o mafie a menajerelor bune de te sperii, iar o menajeră adevărată îți ia între 150 și 200 ron pe zi de menaj. Știu o doamnă care e zvârlugă la chestii de genul ăsta, dar care nu plătește 1 leu impozit.
2) O altă meserie este coafatul și manichiura la domiciliu. Cu cât te duci mai spre nordul Bucureștiului, cu atât cresc prețurile. 500-600 de lei un coafat, 300-400 de lei manichiura sunt prețuri modice pentru snobismul din Cartierul francez. Și aici se merge pe încredere și pe recomandări. Sunt cucoane care fac treaba asta și care scot câte 600-700 de lei pe zi, muncesc șase zile pe săptămână, iar de declarat la fisc declară fix ce iese de sub coada mielului.
3) O altă categorie căutată sunt instalatorii. În cazul în care nu sunt angajați pe la firme, instalatorii te jupoaie de viu de bani. Un vecin de meserie instalator, mi-a cerut 200 de lei să-mi schimbe bateria din bucătărie. Până la urmă m-am enervat, m-am uitat pe youtube, am desfăcut două piulițe și am pus bateria noua. Perfect. De banii ăia “câștigați” mi-am scos copiii la mici și la bere.
4) Zugravii și faianțarii sunt și ei la mare căutare și de obicei nu prea declară la fisc câștigurile pe care le obțin, decât dacă-i pârăște cineva.
5) mecanicii auto sau tinichigii, care lucrează în curte nu sunt nici ei mai prejos. În fostul cartier 23 august, prin Bucureștii noi, sau Chitila și în general în zona de case, există garaje unde meseriașii, de obicei pensionari, dar și tinerii fac un ban grămadă din reparații auto. Au softuri piratate, rețea de piese originale, tot tacâmul.
Dacă stai să te gândești bine, cei care nu plătesc impozite sunt vinovați doar față de cei care plătesc, nu și față de stat, pentru că statul îți dă cu un deget și îți ia cu trei mâini, așa că românul, inventiv, face ce face și trage pe țeapă statul cât se poate de des. Joaca asta de plata taxelor e păguboasă pentru stat și sunt câteva zeci de miliarde de euro anual pe care România îi pierde din cauza faptului ca ageamiul de ministrul de finanțe, împreună cu amatorii de la ANAF nu sunt capabili să concepă un plan simplu și eficient prin care să îți poți plăti taxele. O reducere progresivă, în funcție de data la care plătești ar fi mai mult decât necesară, dar conform tradiției românești, decât să fii deștept e mai bine să fii prost, să pui taxe mari și pentru asta să iei blana de pe găină, pentru că te-a făcut mă-ta economist și stai la Ministerul de finanțe pe bani cât să plătești 20 de contabili.
Astăzi, Gică Contra, îți urează să ai piersici cu blăniță și cuie de cașcaval.
PS. Vrei să știi cu sa fentezi ANAF-ul? Îti spun miercuri după Paște.
CITIȚI ȘI: ANAF a făcut publice veniturile colectate în luna iunie (oficiuldestiri.ro)