Roșiile tratate cu pesticide se pot recunoaște ușor pe tarabele din piață sau în supermarketuri, iar principala caracteristică a acestor legume “îmbunătățite” este însăși aspectul lor. Roșiile tratate cu pesticide sunt perfect rotunde, tari la palpare și nu au mirosul specific. Par din plastic, așa cum spunem mulți dintre noi! Iată și câteva trucuri pentru curățarea chimicalelor!
Roșiile tratate cu pesticide apar, de regulă, în extrasezon. Producătorii, din dorința de a fi primii pe piață, grăbesc creșterea roșiilor cu diverse substanțe chimice dăunătoare pentru sănătate. Iar cumpărătorii se lasă păcăliţi de eticheta de produs românesc.
Specialiștii în agricultură spun că putem deosebi legumele şi fructele stropite cu pesticide. De exemplu, cele mai multe roşii ţuguiate provin din solarii sau grădini unde coacerea a fost simulată cu pesticide în concentraţie mare.
Citește și: Postul la români. Cei mai puțini sunt motivați de credința în Dumnezeu
Cum recunoști roșiile tratate cu pesticide
Valentina Stoian, asistent cercetător în laboratorul de protecția plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură (SCDL) Buzău, a explicat la ce trebuie să fie atenți cumpărătorii atunci când caută fructe și legume, indiferent dacă merg la piață sau la supermarket.
„Sunt anumite criterii care ne ajută să le diferențiem pe cele sănătoase de cele tratate chimic. De exemplu, în cazul tomatei tratate cu pesticide, la palpat, se simte că este foarte tare. Apoi, dacă este tăiată, se poate observa cât de seacă este.
De asemenea, rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni. De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice, deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros.
De asemenea, alte moduri în care ne putem da seama dacă este sau nu sănătoasă sunt gustul, aspectul semințelor și al pulpei. Multe dintre soiurile de tomate sunt suculente, foarte puține sunt mai ferme. Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic”, a explicat specialistul pentru Adevărul.
Pesticidele pătrund dincolo de coaja roșiilor
Cele mai mari șanse de a cumpăra fructe și legume cultivate natural sunt atunci când este sezonul lor. De asemenea, specialistul a demontat mitul conform căruia pesticidele afectează doar coaja produselor.
În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea ecrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic.
„Cu siguranță avem șanse mai mari să găsim produse netratate (atunci când este sezonul nor n.r.), însă tot există riscuri, dar sunt mai mici, căci tratamentele sunt mai diminuate. Dacă condițiile de mediu sunt favorabile, planta își va desfășura ciclul așa cum trebuie, fructele și legumele ajung la maturitatea specifică și nu în toate cazurile va fi nevoie de tratamente cu pesticide.
Citeste si: Care este tipul de carne cea mai sănătoasă pentru organism
Astfel, avem șansa ca în plin sezon să găsim ceva cât mai natural, inclusiv în supermarketurile care lucrează cu producătorii locali. (…)Este mai degrabă un mit faptul că pesticidele s-ar găsi doar în coajă. Nu am văzut fruct sau legumă care să fie tratat cu pesticid doar la nivel de coajă, iar în interior să fie sănătos. Deci chiar dacă le spălăm şi le tăiem coaja tot au pesticide”, a mai explicat Valentina Stoian.
Cum putem curăța roșiile tratate cu pesticide
Specialiștii din legumicultură atrag atenția că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer.
„În cazul celor tratate chimic, apa nu ajută prea mult în eliminarea pesticidelor. Însă, indiferent de ce fel de fructe sau legume cumpărăm, ar fi bine să nu le ținem doar câteva secunde sub jetul de apă, ci să le punem într-un bol cu apă și să le lăsăm 10-15 minute. (…)
În cele mai multe cazuri, oțetul diluat în apă ajută la curățarea lor. Putem avea surpriza să vedem că legumele puse în apă cu oțet se decolorează, ceea ce înseamnă că nu sunt 100% naturale, ci au fost tratate chimic. În schimb, pe cele naturale, oțetul nu le alterează, ci din contră, le ajută”, mai spune Valentina Stoian.
Bicarbonatul de sodiu, de ajutor în cazul roșiilor tratate cu pesticide
Bicarbonatul de sodiu poate fi considerat un ingredient minune și poate fi folosit pentru spălarea corectă a legumelor, dar și a fructelor.
Pentru a spăla corect fructele și legumele ai nevoie să umpli chiuveta sau un bol mare cu apă și să adaugi bicarbonat de sodiu și puțină sare. Lasă alimentele timp de 15 minute în apă, astfel ca substanța să elimine pesticidele.