Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine în sprijinul pasagerilor care au avut de suferit din cauza condițiilor umilitoare din aeroportul Otopeni și a zborurilor anulate de compania TAROM. Într-un comunicat de presă, FACIAS anunță că pune la dispoziția pasagerilor afectați un instrument juridic prin care aceștia pot obține despăgubirile cuvenite.
Cum puteți recupera banii dacă v-a afectat criza de la TAROM
FACIAS oferă draft-ul unei acțiuni în răspundere civilă delictuală, permițând oricărei persoane prejudiciate să solicite despăgubiri în instanța competentă, respectiv judecătoria Buftea. În plus, fundația va asista reclamanții în procesele lor pentru a susține drepturile încălcate.
„Orice cetățean poate descărca și completa acțiunea, iar FACIAS va interveni după depunerea cererii în instanță în fiecare proces pentru a susține drepturile încălcate. FACIAS a semnalat în repetate rânduri condițiile umilitoare pe care Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) le oferă călătorilor: mizerie la toalete, lipsa aerului condiționat, spații învechite și neigienizate. Toate aceste neajunsuri fac insuportabilă șederea călătorilor aflați în tranzit sau ale căror curse au fost amânate sau anulate. La acestea se adaugă și managementul defectuos al CNAB și al companiilor aeriene, care conduce la greve ale personalului și ale piloților”, se arată în comunicatul FACIAS.
Haosul din interiorul Aeroportului Otopeni
Pasagerii a peste 30 de curse TAROM dorm pe jos sau pe bagaje în aeroportul Otopeni, după ce piloții nemulțumiți au anunțat că sunt inapți pentru a opera aceste curse. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut companiei aeriene să vină cu un plan urgent de restructurare pentru a evita repetarea unor astfel de blocaje.
Între timp, zeci de pasageri, inclusiv turiști străini fără cazare, au rămas blocați în aeroportul Otopeni. După ore bune de la anularea primelor zboruri, persistă o mare incertitudine în rândul pasagerilor. Mulți dintre ei dormeau pe jos sau pe bagaje în așteptarea unor informații.

Reprezentanții TAROM au anunțat că sunt în căutarea unor soluții pentru a gestiona această situație, menționând două opțiuni principale: rambursarea sau reprogramarea zborurilor. Unii pasageri au fost chemați pentru a solicita din nou informații, în timp ce turiștii străini, pentru că nu aveau cazare, au ales să rămână în aeroport.
FACIAS consideră că responsabilii trebuie să plătească pentru umilințele și condițiile inumane la care au fost supuși pasagerii și îndeamnă cetățenii să-și apere drepturile pe cale judiciară.
Pentru detalii suplimentare, pasagerii sunt încurajați să acceseze site-ul FACIAS și să urmeze instrucțiunile pentru depunerea cererilor de despăgubire.
Documentul care trebuie completat pentru recuperarea pagubelor poate fi descărcat de AICI.