România și celelalte țări europene schimbă ora: se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie și astfel ora 4:00 va deveni ora 3:00. Mulți oameni se tem de de trecerea la ora de iarnă și în general de schimbarea orei de două ori pe an, dar aflăm că acest lucru poate fi suportabil, ba chiar agreabil.
„Apreciază iarna pentru ceea ce este, fără să-ți dorești să fie ceva diferit”, este de părere psihologul Kari Leibowitz, care vorbește despre cum pot învinge oamenii tristețea, implicit depresia produsă de trecerea la ora de iarnă și de anotimpul rece în general.
„Schimbarea bruscă este grea pentru mulți oameni, dar există două lucruri pe care le putem face. Unul este este să pregătești și să anticipezi schimbarea. Poți fi realist cu privire la faptul că vei fi mai obosit și vei plănui să faci mai puțin și să ai ceva timp de nefuncționare. Al doilea este să sărbătorești! Ai putea să aprinzi lumânări – să iei cina la lumina lumânărilor sau să ai o seară confortabilă de film acasă. Fă ceva prin care poți profita de întuneric și transformă schimbarea orei într-un atu! De parcă o primești cu bun venit”. Prin urmare, se poate trece la ora de iarnă cu chef, desfă șampania! De ce nu, după părerea psihologului, orice e binevenit pentru a avea o stare bună.
„Ideea e că ne putem folosi diferite evenimente pentru a marca un nou capitol în viața noastră, cu comportamente și obiceiuri diferite. Doar stabilirea intențiilor poate arăta oamenilor câtă putere au pentru a-și schimba experiența de iarnă și de întuneric. Primești feedback în timp real cu privire la efectele acțiunilor tale, care este atât de puternic”, mai spune Kari.
Ora de iarnă vs energia de a merge la plajă
Strategia generală a psihologului se numește „a face iarna specială”. Care sunt sfaturile lui Kari? „Întrebați-vă ce activități puteți face, care vor pune iarna în altă lumină. Ai putea să mănânci diferite alimente – cum ar fi supe – pe care le poți aștepta cu nerăbdare, în același mod în care te-ai putea simți entuziasmat de un grătar. Iarna este un moment bun pentru hobby-urile de interior: a face muzică, a coace, a scrie poezii sau a merge la muzeu. Spre exemplu, eu sunt un olar amator și îmi este greu să ajung la atelierul de ceramică când e frumos afară.
Dar iarna, pot face mult mai mult din asta. A face iarna specială necesită puțin efort, dar la fel și activitățile de vară, cum ar fi mersul la plajă – și putem aplica aceeași energie în orice anotimp”, precizează cu optimism Kari.
Kari Leibowitz deține un doctorat în psihologie socială la Universitatea Stanford, unde a studiat rolul mentalului în starea noastră de bine. În ultimii 10 ani, Leibowitz a investigat atitudinile oamenilor față de iarnă și modurile în care acestea pot afecta puternic starea de spirit și comportamentul – cercetare care a culminat cu cartea ei de debut, How to Winter: Harnessing Your Mindset to Thrive in Cold, Dark Or Difficult Times, potrivit The Guardian.
Ca bursier Fulbright, ea s-a mutat din Atlanta la Universitatea din Tromsø din Norvegia. Noaptea polară de acolo durează aproape două luni. Această experiență se pare că i-a influențat părereile despre iarnă…
Ora de iarnă, nedăunătoare?
„Căutam un proiect de cercetare și am început să-i scriu lui Joar Vittersø, care este unul dintre cei mai importanți experți din lume în domeniul fericirii și al stării de bine. Mi-a spus că a fost la cea mai nordică universitate din lume și m-am gândit: cum trăiește expertul mondial în fericirea umană în acest loc în care soarele nu răsare timp de două luni în fiecare iarnă?”, își începe psihologul relatarea.
„Am presupus că iarna este dăunătoare pentru sănătatea mintală și că oamenii care locuiesc în Tromsø vor fi deprimați, dar am descoperit că au rate relativ scăzute de tulburare afectivă sezonieră având în vedere cât de departe se află la nord și cât de lungi le sunt iernile”, mai adaugă ea. Cu alte cuvinte, a descoperit că acești oameni nu prea sunt triști sau deprimați.
Leibowitz vorbește despre o nouă ipoteză. Care este contrară ipotezei latitudinii, potrivit căreia pe măsură ce ajungi mai la nord sau la sud de ecuator, iar iernile devin mai lungi și mai întunecate, ratele tulburărilor afective sezoniere ar trebui să crească. Această ipoteză a devenit „inginerie inversă” pentru către psihologi care au descoperit că lămpile de lumină erau un tratament eficient pentru tristețe sau depresie. Eii au presupus că dacă lumina tratează această tulburare, atunci întunericul trebuie să o agraveze. „Au existat unele dovezi că, în Statele Unite, oamenii din nord au rate mai mari de tristețe. În momentul în care mi-am realizat proiectul, totuși, o mulțime de alți cercetători au început să pună la îndoială această idee”.
De ce nu ar fi și iarna la fel de fermecătoare precum vara
Ea susține că „mentalitățile sunt ipotezele noastre de bază despre modul în care funcționează lumea și cum ne vor afecta diferite lucruri. S-ar putea să avem o mentalitate conform căreia stresul este fie întăritor, iar cercetarea mea sugerează că acest lucru poate modela modul în care facem față provocărilor”
În mod similar, „s-ar putea să avem o mentalitate că iarna este limitativă sau că este plină de oportunități, înspăimântătoare sau încântătoare. Îmbinăm circumstanțele obiective – că iarna este rece, întunecată și umedă – cu lucruri subiective, cum ar fi sumbră, plictisitoare și deprimantă, când ați putea la fel de ușor să susțineți că este confortabilă, magică și reconfortantă”, evidenţiază psihologul. Ideea ar fi că puterea stă în noi: De ce nu ar fi și iarna la fel de fermecătoare precum vara, chiar dacă nu se compară? Noi suntem cei care putem transforma iarna într-un anotimp care ne poate face fericiți (n.r. – depinde însă și de nivelul de trai, iar Norvegia este pe primele locuri în clasamente, atât la nivel de trai, cât și la stare de bine)
Kati Leibowitz a descoperit că mentalitățile oamenilor se corelează cu starea de bine în timpul lunilor de iarnă. Mai exact, în mod surprinzător, a descoperit următorul lucru: cu cât mergea mai în nord, cu atât atitudinea oamenilor era mai pozitivă față de iarnă și acest lucru părea să îi protejeze de „a intra în depresie”.
Ora de iarnă e și despre cum să fii bine și cu tine, și cu iarna
Cum se poate ajunge la o asemenea atitudine? Să fii bine și cu tine, și cu iarna?!? „Primul pas este să apreciezi iarna pentru ceea ce este, fără a-ți dori să fie ceva diferit și apoi să încerci să observi lucrurile care sunt plăcute la ea. De exemplu, s-ar putea să ne plângem că avem mai puțină energie. Dar am putea schimba asta și să spunem că iarna este un moment pentru a face mai puțin și a ne odihni mai mult. De asemenea, s-ar putea să reformulați narațiunea despre vreme. Când plouă, drumul spre serviciu poate fi mai incomod, dar s-ar putea să găsiți că această vreme este deosebit de potrivită pentru sarcinile de interior și creative”, este de părere psihologul.
Care conchide că unele cercetări sugerează că întunericul sporește creativitatea. Iar acele lucruri pe care vă concentrați vor avea o mare influență asupra modului în care experimentați vremea urâtă. Katie persistă în părerea că da, putem fi bine și cu noi și cu iarna, dacă facem ce a zis: „Aceste lucruri s-ar putea să pară mici sau prostești la început, dar te antrenează să observi lucruri diferite despre iarnă!”.
Citiți și: Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei afectează mental și fizic