Horia Brenciu a anunțat deja ce are de gând să facă, din punct de vedere artistic, în 2025. Are legătură cu Frank Sinatra şi Gică Petrescu, doi dintre artiştii emblematici care i-au marcat cariera, după cum spune.
Horia Brenciu a anunțat datele concertelor din anul 2025, respectiv 21 şi 22 noiembrie, evenimente care vor avea loc la Sala Palatului. Concertele se vor desfăşura sub numele „Crăciunul începe cu mine” şi vor marca împlinirea a 110 ani de la naşterea lui Frank Sinatra (n.12 decembrie 1915) şi Gică Petrescu (n.2 aprilie 1915), cei doi artişti care i-au marcat cariera lui Horia.
Alături de HB Orchestra Big Band, Horia Brenciu va oferi două recitaluri magice, cu melodii din repertoriul celor doi mari artişti, dar şi cu piese de Crăciun. Horia Brenciu are o admiraţie aparte pentru Frank Sinatra: „A fost un om de la care putem învăța foarte multe. Eu, personal, l-am descoperit la 25 de ani. Cineva cânta lângă mine, la un karaoke , și mi-am dat seama că respectivul om nu se uită pe versuri. , am întrebat. <Încearcă-le și tu!> Când m-am dus acasă și am văzut ce scrie de fapt în și am tradus versurile, am zis: Și de atunci până acum a fost o melodie care m-a marcat și prin intermediul ei am descoperit toată acea muzică frumoasă de la Gershwin încoace”, declara el.
În 2015, Brenciu a susţinut un concert dedicat lui Frank Sinatra şi intitulat „My Way”. Frank Sinatra este unul dintre cei mai bine vânduți artiști din istorie, cu peste 2.000 de melodii și mai mult de 150 de milioane de albume vândute. A fost apropiat de multe celebrități, printre care Dean Martin și de oameni de stat precum John F. Kennedy.
Cariera lui Frank Sinatra a luat avânt la începutul anului 1940 când s-a alăturat orchestrei lui Tommy Dorsey și a înregistrat peste o sută de cântece, inclusiv “Without A Song” sau “There Are Such Things”. În 1942, îl părăsește pe Tommy Dorsey și începe o carieră solo. Între 1943 și 1952, Sinatra a făcut aproape 300 de înregistrări cu casa de discuri americană Columbia. Pe 30 decembrie 1968, a înregistrat “My Way”, care a devenit un hit mondial.
Horia Brenciu: „Sinatra! Are o vorbă el: Suntem în acelaşi cartier, dar pe străzi diferite“
Cât îl privește pe Gică Petrescu, longevivul artist a a fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra. „Asta e paralela frumoasă. Gică Petrescu şi Frank Sinatra. Amândoi au cântat swing”, spunea Brenciu cu ani în urmă, într-un interviu. În cadrul aceluiași interviu, întrebat fiind „Frank Sinatra sau Elvis Presley?”, Horia a răspuns „Sinatra! Are o vorbă el: Suntem în acelaşi cartier, dar pe străzi diferite“.
Cât privește repertoriul lui Gică, Horia a avut de unde să se inspire. Și aceasta deoarece nu e niciun secret că, într-o carieră de peste 70 de ani, Gică Petrescu a lansat peste 1500 de cântece de petrecere și romanțe, multe dintre ele devenite şlagăre.
Maestrul Gică este considerat interpretul numărul 1 al cântecului de petrecere românesc. “Du-mă acasă, măi tramvai”, “Căsuța noastră”, “Dă-i cu șprițul pân’ la ziuă”, “Astă seară nimeni să nu doarmă”, “Cu lăutarii după mine”, “Zi una mai săltăreață”, “Uite-așa aș vrea să mor”, “Suflet candriu”, “Fetițe dulci ca-n București”, “Bucureștiul meu iubit”, “Că doar n-o să trăiesc cât lumea”, „Mi te-ai lipit de suflet”, „Costică, Costică”, „Ia, mai toarnă-un păhărel”, „Cântecel de dor și of”, „De ce e viața sucită”, „Ce cauți tu în viața mea”, „Mi-e dor astă-seară de-un chef cum știu eu” sunt doar câteva dintre ele, cântece scrise de mari compozitori, precum Ion Vasilescu, Henri Mălineanu, Dinu Șerbănescu, Vasile Veselovski.
Citiți și: Eveniment aniversar: Mircea Baniciu, 50 de ani de carieră