O mare tendință observată de către experții culinari o reprezintă faptul că aromele asiatice ocupă din ce în ce mai mult loc în evoluția bucătăriei moderne. Cu alte cuvinte, Asia a ajuns să influențeze gastronomia la nivel mondial.
Restaurantele caută să încorporeze mai multe ingrediente asiatice în mâncărurile tradiționale occidentale și „cred că vom continua să vedem Asia având un impact mare asupra lumii culinare”, este de părere Angus Chow, bucătarul anului la Premiile de excelență World Gourmet Summit din 2018.
Mai mult, potrivit lui Angus, restaurante spaniole remarcabile, cum ar fi Dos Palillos din Barcelona, îmbină în mod creativ tapas spaniole cu ingrediente și arome din Asia de Sud-Est, China și Japonia în feluri de mâncare precum „ghearele de Phoenix” (picioare de pui prăjite) sau un nigiri care este făcut din yuba (piele de tofu) , caviar și orez fermentat. Ei și-au dezvoltat propriul gen de bucătărie: asiatico-iberic!
În Singapore există Restaurantul Zén al bucătarului Björn Frantzén. Este un concept de mese experimentale și distractive, care se îndepărtează de tradițiile tradiționale ale meselor rafinate. Iar mesenii pot savura un amestec unic de bucătării nordice, franceză și japoneză, care reprezintă interpretarea lui asupra mâncării kaiseki (mai multe feluri japoneze).
„Trebuie să evoluăm și să ne stabilim propriul ritm, dar să ne asigurăm să nu ne pierdem în acest proces”, spune Frantzén.
Citiți și: Telegram, un cal troian?

Asia face parte din peisajul culinar vibrant
„Pentru a rămâne competitivi, mai ales în raport cu alte orașe gastronomice precum Bangkok și Hong Kong, trebuie să evoluăm și să ne stabilim propriul ritm, dar să ne asigurăm că nu ne pierdem în acest proces. Amestecul captivant de culturi din Singapore creează automat un peisaj culinar vibrant. Ce este bucătăria locală? Este chinez, malay, indian sau peranakan? Cred că sunt toate astea și mai mult”, este de părere Frantzén.
Într-adevăr, Singapore are multe avantaje pe planul alimentar, fiind sensibil la o multitudine de combinații de arome diferite. Restaurantele pot profita de acest lucru îmbinând aromele din Singapore cu bucătăria în stil internațional. Angus – care este și proprietarul restaurantului La Gake, spune că „servim delicatese japoneze cu o notă locală prin încorporarea ingredientelor precum ghimbirul și galanga în diverse feluri de mâncare. Avem lemongrass în stocurile noastre și chiar și pastă de creveți pentru a da mâncării o aromă de umami”.
Și acum, poate nu o să vă placă cum sună ce va urma, dar experții culinari au observat un nou fenomen. Respectiv că gastronomia a devenit o oglindă vie a lumii noastre globalizate. Bucătăriile diferitelor culturi și regiuni se îmbină din ce în ce mai mult pentru a crea noi întâlniri de gust. Una dintre cele mai interesante tendințe culinare din ultimii ani în acest sens este mâncarea fusion.
Tendință majoră pe scena gastronomică
Mâncarea fusion, numită și bucătărie fusion, este o interpretare creativă a diversității culinare. Mișcarea alimentelor de fuziune a luat naștere în SUA (de ce nu ne mirăm…) în anii 1980, inspirată de bucătăria din California. Ideea din spate a fost de a fuziona bucătăriile regionale prin combinarea mâncărurilor clasice tipice unei anumite regiuni cu ingrediente neobișnuite din alte regiuni. Acest tip de gătit este cunoscut și sub denumirea de crossover. Bucătăria fusion a evoluat de atunci, încorporând culturi culinare din întreaga lume și devenind o tendință majoră pe scena gastronomică.
Alimentele fusion au câștigat o bază de fani tot mai mare în ultimii ani. Oamenii sunt curioși în legătură cu noile combinații de arome și de fuziunea diferitelor bucătării, mai ales cea din Asia. Restaurantele fusion și camioanele cu alimente fusion apar în întreaga lume, oferind o varietate interesantă de feluri de mâncare. Popularitatea acestor alimente arată că oamenii sunt dispuși să depășească limitele culinare tradiționale și să încerce noi combinații.
Știați că există fusion asiatic? Acesta combină ingrediente și tehnici din diverse bucătării asiatice, precum bucătăria japoneză, tailandeză, coreană sau indiană. Astfel rezultă preparate interesante precum tiramisu indian, pizza thai sau tacos coreeni.
Asia și preferințele de la fiecare masă
Mâncarea din Asia Centrală, de Nord, de Sud, de Est și de Vest are caracteristici diferite și fiecare țară are propriile sale specialități. Orezul este un factor comun, dar chiar și orezul se schimbă în regiuni, de exemplu, orezul Basmati este comun în India, în timp ce orezul Jasmine este mai popular în Asia de Sud-Est.
Când vine vorba de carne, diferite țări au și preferințele lor. Japonia are cel mai mare consum de fructe de mare pe cap de locuitor, în timp ce carnea de porc este considerată un aliment tabu pentru musulmani și este evitată de unii hinduși. „Ne vom concentra pe mâncărurile din Asia de Sud-Est și China, deoarece asta este ceea ce servim”, spun cei de la P’Nut Street Noodles. „Asiaticii de Sud-Est iubesc să aibă boluri de orez sau tăiței de orez la aproape fiecare masă. Ingredientele aromatice și proaspete sunt folosite frecvent – gândiți-vă la semințe de susan, ardei iute, ceapă uscată, soia, tofu, condimente aromate și ierburi precum ghimbir, usturoi, coriandru și busuioc.
Între timp, China folosește fasole mung, soia și fasole neagră. Puteți găsi chiar și fasole neagră în meniul nostru curent la restaurantele P’Nut Street Noodles – Black Bean with Egg Noodles. Multe alimente sunt, de asemenea, simbolice în cultura chineză, de exemplu găluștele pot simboliza bogăția, iar tăițeii lungi pot simboliza viața lungă!”.
Sunt multe de spus în ceea ce privește influențșa Asiei la nivel gastronomic. Tot specialiștii spun că nu trebuie omis esențialul: o bucătărie este un stil caracteristic de practici și tradiții culinare, de obicei asociat cu o anumită cultură.
Citiți și: DJ Mahmut Orhan – Cine este și de ce vine la București