Una dintre cele mai mari țepe pe care statul român le trage cetățeanului, despre care zice că are grijă, că îl pupă pe frunte, că-i face freza și că-l spală pe picioare cu Dero este programul de împrumut derulat prin Trezorerie și numit Tezaur. Înghesuiala românilor la programul Tezaur e mai mare decât călcatul pe picioare la mall, la deschidere de supermarket cu tigăi la promoție. Conceput ca un program de împrumut de la populație, Tezaur nu este decât o nouă modalitate de a mai șterpeli niște bănuți de la cetățeni. Pentru că sunt mâncaț și pentru că am băut și o bere, am timpul necesar să vă explic cum vă minte Guvernul și cum vă bagă mâna în buzunar până la cot.
Programul Tezaur derulat prin Trezoreria română nu acoperă inflația
Dacă stai să te uiți ca porcul la dovleac și să analizezi picioarele din față ale realității, vei constata că niciodată, de când există statul (pe spatele cetățeanului), inflația nu a fost acoperită de către dobânzi, creșteri salariale, creșteri de pensii, sau alte echilibrări ale bugetului individual, cetățeanul fiind mereu un preș pe care Guvernul se șterge pe picioare și lasă noroiul aranjamentelor cu bani grei, pentru firmele de casă.
“A cincea ediție din 2024, de titluri de stat Tezaur are dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an, românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% și, respectiv 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.” Își umflă glandele verbale trepădușii de la Ministerul de Finanțe, pe site-ul mfinanțe.gov.ro. La prima vedere, oferta e atractivă și te cam face să scoți banii de la bănci, care oricum au dobânzi rahitice, mult sub acest nivel și să te duci cu ei fuguța la Poștă, sau la Trezoreria de care depinzi.
Mulți dintre români împrumută astfel falimentarul statul român cu bani, în speranța că Ministerul de Finanțe, ca reprezentant legal al Guvernului și implicit al Statului, le va mai pune pe piept cataplasma cu muștar a dobânzilor pentru a mai trage din răceala produsă de inflație. Dacă te uiți mai atent și la celălalt picior cu care stă pe pământ bugetul îți dai seama că oricum ai întoarce-o pierzi.
Inflația calcă mereu pe bombeu dobânzile date de stat
I-auzi una: “Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi”, transmite Agerpres.
Adică dobânda maximă pe care statul o dă este de 6%, în timp ce rata inflației pe luna martie este de 6,61%. Adică pierzi din start în momentul în care ai depus banii.
Dacă stăm să ne gândim bine, că pentru o sumă depusă anul trecut pe vremea asta luai în jur de 6,5% și că inflația a călărit leul cam pentru 7,5, chiar 8,5% rezultă că niște procentele din bănuții tăi pleacă pe șest, iar statul ți-i ia fără să te întrebe de ce, unde, când și cum. Pleacă hoțește, fără să ți se spună unde se duc și ce se are de gând să se facă cu ei. Șmechereala asta se face fără acordul tău și fără ca cineva să dea socoteală. Banii obținuți pe această cale se duc pâș-pâș la bugetul consolidat și în foarte scurt timp îi vei regăsi în licitații câștigate de firme de casă ale PNL sau PSD, bani botezați pompos “investiții”.
Unde prețurile sunt umflate, nu cu pompa de bicicletă, ci cu compresorul. Clar că nu ai altă alegere, (am scris despre asta cu câteva zile în urmă, dar uituc cum ești, nu mai ții minte), pentru că raportul leu-dolar a avut variații minime, iar viața s-a scumpit în România și în euro și în lei. Taci, înghiți cu noduri, înjuri și votezi.
Astăzi, Gică Contra îți urează să ai sandale din fontă și lămâi fosforescente.
CITIȚI ȘI: Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat TEZAUR