Studiul realizat la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), a deschis o posibilă cale de tratament inovatoare pentru bolile autoimune, folosind dieta keto.
Cum ar putea dieta keto să trateze în viitor bolile autoimune
Dieta keto este cunoscută pentru faptul că limitează sever consumul de carbohidrați, favorizând în schimb grăsimile, iar acest lucru provoacă corpul să folosească grăsimile ca sursă principală de energie, producând compuși denumiți corpuri cetonice. Aceste corpuri cetonice sunt folosite de celule pentru energie, dar au și un impact important asupra sistemului imunitar.
În cadrul studiului, cercetătorii au observat că șoarecii care consumau o dietă bogată în corpuri cetonice, în special β-hidroxibutirat (βHB), aveau simptome mai puțin severe ale sclerozei multiple (SM), o boală autoimună care atacă sistemul nervos central.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că producerea suplimentară de βHB stimulează bacteriile intestinale, în special Lactobacillus murinus, să producă un metabolit numit acid lactic indol (ILA), care joacă un rol important în blocarea activării celulelor imunitare T-helper 17, implicate în SM și alte boli autoimune.
Pentru a înțelege mai bine acest mecanism, cercetătorii au izolat bacteriile intestinale din trei grupuri de șoareci care au fost hrăniți cu diferite tipuri de diete (keto, bogată în grăsimi, sau keto suplimentată cu βHB). Analizând produsele metabolice, ei au constatat că efectele benefice ale dietei provin de la Lactobacillus murinus, care produce acidul lactic indol ce influențează pozitiv sistemul imunitar.
Acest studiu sugerează că dieta keto, combinată cu suplimente de βHB și ILA, ar putea oferi un tratament revoluționar pentru persoanele care suferă de boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, fără a fi nevoie să urmeze o dietă strictă și dificilă pe termen lung.
Totuși, cercetătorii subliniază că aceste descoperiri trebuie testate și pe oameni înainte de a deveni o soluție viabilă pentru tratamentele de zi cu zi. În concluzie, acest studiu deschide posibilitatea de a dezvolta tratamente mai tolerabile și accesibile pentru bolile autoimune, folosind microbiomul intestinal și compuși naturali care moderează sistemul imunitar.
CITEȘTE ȘI – La un pas de moarte după o “dietă” cu pastile de slăbit: “Nu luați așa ceva!”