Horațiu Potra a fost reținut duminică seară pentru 24 de ore, după ce împotriva sa au fost conturate suspiciuni de infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică, cea din urmă faptă fiind asociată cu o postare de pe Facebook, de la începutul lunii decembrie. Nu este pentru prima oară când Horațiu Potra are de-a face cu legea din România, împotriva lui fiind formulate, mai întâi în 2010, iar mai apoi în 2020, acuzații de trafic de droguri și, respectiv, de amenințări la adresa directorului Romgaz, Adrian Volintiru. Și într-un caz, și în celălalt, Horațiu Potra a scăpat basma curată.
Recunoscut pentru activitatea sa din Legiunea Străină Franceză, iar mai apoi pentru mercenariat în mai multe zone fierbinți din Africa, acolo unde s-a aflat la conducerea mai multor grupări paramilitare, Horațiu Potra a ajuns duminică seara clientul arestului preventiv. Împotriva sa există suspiciunea că ar fi comis infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi de instigare publică, cea din urmă faptă fiind asociată cu o postare de pe Facebook, de la începutul lunii decembrie. Nu este pentru prima oară când Horațiu Potra are de-a face cu legea din România, împotriva lui fiind formulate, mai întâi în 2010, iar mai apoi în 2020, acuzații de trafic de droguri și, respectiv, de amenințări la adresa directorului Romgaz, Adrian Volintiru. Și într-un caz, și în celălalt, Horațiu Potra a scăpat basma curată.
A scăpat basma curată în 2010 de acuzația de trafic de droguri
Reținut în trafic de către polițiști, sâmbătă noaptea, în timp ce se îndrepta spre București, Horațiu Potra a fost suspectat, inițial, că pregătea acțiuni de destabilizare în Capitală. Potrivit oamenilor legii, Horațiu Potra intenționa, împreună cu alte 20 de persoane, să ajungă în București la primele ore ale dimineții de duminică pentru a desfășura acțiuni de intimidare a unor politicieni și jurnaliști care au dezavuat modul în care candidatul independent Călin Georgescu a ajuns pe prima scenă a politicii românești. În 2010, Horațiu Petra s-a mai aflat în vizorul polițiștilor și al procurorilor, dar a reușit să scape basma curată. A fost acuzat de orchestrarea unei rețele de trafic de droguri, însă probele împotriva sa nu au fost suficiente pentru a-l trimite în spatele gratiilor. Procurorii DIICOT l-au trimis atunci pe Horațiu Porta în judecată, alături de alți șase bărbați, pentru trafic de droguri și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potra era acuzat că înființase o cultură de cannabis la ferma pe care o deținea în Mediaș, iar „locotenenții” săi vindeau drogurile. Procesul s-a încheiat în 2011, cu rezoluția condamnării lui Horațiu Potra doar pentru armele deținute ilegal, descoperite atunci la percheziții, nu și pentru presupusa faptă de trafic de droguri.
A susținut în fața procurorilor că un chiriaș olandez era răspunzător de înființarea culturii de canabis
Atunci când a venit vorba despre cultura de cannabis, descoperită de oamenii legii pe teritoriul unei ferme zootehnice din Mediaș deținută de Horațiu Porta, acesta a susținut în fața judecătorilor că ar fi fost plantată de către un cetățean olandez, căruia îi închiriase ferma. Potra a declarat atunci că, în momentul în care a descoperit ferma de canabis, i-a dat foc, iar cuvântul său a cântărit în balanța magistraților care i-au dat crezare. DIICOT a replicat, acuzându-l pe Potra că a incendiat la acea vreme cultura de cannabis doar pentru a-și șterge urmele, potrivit HotNews. În plus, jurnaliștii au arătat în ancheta desfășurată la acea vreme că au existat premise ale unei scurgeri de informații, în urma căreia Horațiu Potra a aflat din timp că urmează să fie „călcat” de mascați și procurori. „Scurgerea de informații a făcut posibil ca la momentul perchezițiilor la ferma lui Horațiu Potra să nu mai fie găsite decât resturi vegetale arse. Mai mult, acesta și-a pregătit și o strategie de apărare. S-a apărat în fața instanței susținând că de fapt cetățeanul olandez căruia îi închiriase ferma a cultivat plantația de canabis fără știrea sa iar când a aflat a întrerupt imediat colaborarea cu el și a distrus respectiva cultură, dându-i foc”, se arată în articolul hotnews.ro.
Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia l-au făcut scăpat pe Horațiu Potra de acuzația de trafic de droguri
„Din economia actelor şi înscrisurilor de la dosar (acte de reziliere a contractelor, declaraţiile inculpatului Potra) reiese, fără dubiu, că în momentul depistării activităților ilegale, acesta a reziliat contractul de închiriere, distrugând prin ardere cultura de cannabis rămasă. Aceste aspecte sunt confirmate de probele testimoniale cu referire specială la depoziţia martorului cu identitate protejată, coroborate cu procesele verbale de percheziţie şi cercetarea la fața locului efectuate la data de 29.09.2010, când la fermă au fost descoperite doar urme de substanţă vegetală arsă şi resturi vegetale. (…) Curtea precizează că prezumţiile relevate de către Parchet nu sunt suficient de puternice, clare şi concordante, astfel încât să justifice o condamnare, atâta timp cât din coroborarea acestora nu rezultă cu certitudine implicarea inculpatului în cultivarea fără drept a drogurilor de risc în vederea comercializării”, au motivat judecătorii Curții de Apel Alba Iulia soluția de achitare.
CITEȘTE ȘI: Cine este Horațiu Potra, mercenar în Legiunea Străină