Procurorii anticorupție au redeschis dosarul privind funcționarea pensiunii „Ferma Dacilor”, care funcționa fără aviz de securitate la incendiu, au menționat surse judiciare pentru oficiuldestiri.ro.
Dosarul privind neregulile de la această unitate de cazare a fost clasat în luna martie ac. Secția militară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție(DNA) a considerat că sunt necesare doar „avertismente” pentru lipsa autorizației de incendiu. Reamintim, pensiunea „Ferma Dacilor” a ars în întregime. Turiștii aflați la parter au reușit să se salveze până la venirea pompierilor. Din nefericire, șapte oameni au murit, iar altul este dat dispărut. Cazul este anchetat și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
„Sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova fost începută cercetarea la faţa locului, fiind cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Prahova, experţi din cadrul INSEMEX, inspectori de inspecţia muncii precum şi specialişti din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, arată sursa citată.
Din primele cercetări a rezultat faptul că în incendiu ar fi fost surprinse mai multe persoane, în cazul a şapte dintre acestea, trei minori şi patru majori, intervenind decesul, o a opta persoană nefiind găsită până în prezent, iar alte două persoane fiind transportate la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.
În urma incendiului au fost provocate distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Guvernul a permis ca localurile publice să funcționeze fără aviz ISU. Ce prevede legea
O Hotărâre din timpul Guvernului condus de Dacian Cioloș (n.r. HG 571/ 10 august 2016) permite ca unele imobile, inclusiv pensiunile, să funcționeze fără aviz ISU, cu simpla obligație de a afișa mesajul: „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”. Măsura ca unele imobile să rămână deschise, chiar și fără aviz de incendiu, vine după o altă mare tragedie, incendiul de la clubul „Colectiv”. Surse din cadrul ISU au subliniat, pentru oficiuldestiri.ro, că Guvernul României a adoptat, la vremea respectivă, hotărârea mai sus menționată, cu scopul de a delimita atribuțiile administrației locale de cele ale proprietarilor de localuri publice.
Peste 2000 de unități de cazare nu au autorizație emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență
Conform celor mai recente date ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU), 2.793 de unități din HoReCa (1.443 unități de alimentație publică și 1.350 de unități de turism și agrement) funcționează fără autorizație ISU. Funcționarea fără autorizație ISU contravine prevederilor art. 19, lit. c și art. 30 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
În anul 2022, s-au înregistrat peste 100 de incendii la unități de alimentație publică și de turism, cu pagube materiale semnificative, arată datele ISU consutate de oficiuldestiri.ro.
Teoretic, nicio contrucție fără aviz de securitate la incendiu
Începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi ori de modificare și/sau schimbare a destinației celor existente se face numai după obținerea avizului de securitate la incendiu.
Avizul și autorizația de securitate la incendiu sau de protecție civilă se solicită inspectoratului în a cărui zonă de competență urmează să fie realizată ori este amplasată construcția, instalația sau amenajarea respectivă.
Autorizația de securitate la incendiu își păstrează valabilitatea în situația schimbării destinației unei construcții sau a spațiului amenajat într-o construcție cu funcțiuni mixte, pentru care, potrivit legii, nu se emite autorizație de construire, dacă sunt respectate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare și de echipare cu instalații de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, iluminat de securitate și sisteme de desfumare, aferente noii destinații.