Cum a intrat Turnul Eiffel în grevă? Simplu! Celebrul simbol al Franței a fost închis, deoarece tot personalul care, teoretic, „e una cu turnul”, nu a mai vrut să facă nimic! Motivul?
Turnul Eiffel, simbolul oraşului Paris şi unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, a fost închis miercuri din cauza unei greve a angajaţilor societăţii care exploatează Turnul Eiffel (SETE), potrivit AFP.
Eiffel – grevă de 24 de ore
Angajaţii SETE au decis să organizeze o grevă de 24 de ore chiar în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la decesul inginerului Gustave Eiffel, „pentru a denunţa modul în care actuala administraţie duce SETE într-o criză”, a informat sindicatul CGT într-un comunicat de presă.
Aproximativ 20.000 de persoane pe zi „intră” în el
Construit în 1887, Turnul Eiffel atrage aproximativ 20.000 de persoane pe zi. În fiecare an, aproximativ şapte milioane de persoane vizitează turnul Eiffel şi peste 20 de milioane vin să vadă turnul fără a urca însă în el.
Cu o înălţime de 330 metri, Turnul Eiffel a fost conceput de inginerul Gustave Eiffel. După 1889, Turnul Eiffel a devenit un monument emblematic al Parisului şi până în 1930 a fost cea mai înaltă construcţie din lume. Inginerul Gustave Eiffel s-a stins din viaţă la 27 decembrie 1923, conform Agerpres.
Lucruri pe care nu le știai
Devenit unul dintre cele mai faimoase atracții turistice, construcția Turnului Eiffel a fost concepută de Emile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, toți angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inginerul reticent cu privire la construcția proiectului a devenit ulterior unul dintre cei mai mari susținători ai acestuia și a cumpărat brevetul.
Pentru întreaga construcție a fost nevoie de 18.038 de piese, ce au fost conectate prin două milioane și jumătate de nituri. Construcția Turnului din Paris Continuarea construcției Turnului Eiffel a fost posibilă datorită unui inginer român 3. Lucrul neștiut de multe persoane este faptul că lucrările pentru întreaga construcție a structurii Turnului ar fi durat mai mult de 2 ani dacă nu intervenea inginerul român, Gheorghe Pănculescu, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri.
Ce a făcut la Eiffel inginerul român Gheorghe Pănculescu
Pănculescu era inginerul care avea să revoluționeze construcțiile metalice odată cu metoda de montare a șinei de traverse în afara spațiului căii ferate O lucrare intitulată “Communication sur les travaux de la tour de 300 m” transmitea faptul că Turnul a fost construit printr-un sistem ce a fost inițiat de Gheorghe Pănculescu.
Sistemul a fost acela de a folosi subansamble din metal construite la sol pe care ulterior să le monteze sus. Inginerul Gheorghe Pănculescu avea să termine lucrarea concesionată în mai puțin de un an, în ciuda faptului că termenul de livrare era de aproape cinci ani. Întregul oțel folosit la construcția Turnului Eiffel a fost turnat în România.
De-a lungul timpului au existat mai multe legende, însă una dintre cele mai discutate legende a fost aceea că niturile au fost turnate la Govăjdia, lângă Hunedoara, deoarece în Franța nu exista siderurgie în anii 1800. Execuțiile de minereu de fier au început din 1820 în zona Teliuc, Ghelari, cele care au pus baza construcției Turnului Eiffel.
CITEȘTE ȘI: