Poor Things: Cum a ajuns filmul cu Emma Stone primul în box office-ul românesc

„Poor Things/ Sărmane creaturi”, lungmetrajul cu 11 nominalizări la Premiile Oscar, semnat de Yorgos Lanthimos şi Emma Stone, a debutat pe primul loc în box office-ul românesc de weekend,

Un film care porneşte de la romanul lui Alasdair Gray, publicat la editura Polirom, prezintă aventura Bellei Baxter (actrița Emma Stone), o tânără femeie readusă la viaţă din pragul morţii de către excentricul om de ştiinţă Godwin Baxter (Willem Dafoe), într-un mod umoristic. Prin urmare, un film destul de complicat – care prezintă destinul unui fel de Frankenstein-femeie, a făcut „ravagii” printre români.

Poor Things/ Sărmane creaturi” a înregistrat în acest weekend, în România, încasări de peste 563.000 de lei.

Filmul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia la 1 septembrie şi a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film. A strâns, până în prezent, peste 70 de premii şi peste 300 de nominalizări, inclusiv Globul de Aur pentru Emma Stone şi Premiul pentru cel mai bun film la secţiunea comedie/muzical.

13 februarie 2024 Poor Things un altfel de Frankenstein
Poor Things un altfel de FrankensteinInternet

Emma Stone, o altfel de Barbie?

Pentru Premiile Oscar din acest an, lungmetrajul se află în cursă la categoriile: „cel mai bun film”, „cea mai bună actriţă”, „cel mai bun actor într-un rol secundar”, „cel mai bun regizor”, „cea mai bună coloană sonoră”, „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu”, „cea mai bună coregrafie”, „cele mai bune costume”, „cel mai bun machiaj”, „cel mai bun montaj”.

„Poor Things” promite să fie ciudățenia cinematografică a anului, potrivit cronicilor. „Nu are cum să nu-ți aducă aminte de Frankenstein” sau Mireasa lui Frankenstein, producțiile clasice ale lui James Whale”, spun criticii.

În discursul de acceptare a Globului de Aur, Emma Stone a spus că vede acest film ca pe o comedie romantică: „Dar în sensul că Bella se îndrăgostește de viața însăși, mai degrabă decât de o persoană. Ea acceptă binele și răul în egală măsură, iar asta chiar m-a făcut să privesc viața altfel”.

„Este un basm și o metaforă – în mod clar, acest lucru nu se poate întâmpla de fapt – dar ideea că ai putea începe din nou ca femeie, ca acest corp deja format, și să vezi totul pentru prima dată și să încerci să înțelegi natura sexualității sau a puterii, sau a banilor, sau a alegerii, capacitatea de a face alegeri și de a trăi după propriile reguli, și nu după cele ale societății – mi s-a părut o lume cu adevărat fascinantă în care să pătrunzi”, a mai spus Stone într-un interviu.

Aceasta ar putea fi rețeta acceptabilă a succesului Poor Things? Probabil. Gurile rele vorbesc chiar despre o trecere de la „Barbiemanie”, la ”Poorthingsmanie”.

13 februarie 2024 Emma Stone și filmul ei SF. Ori parabolă. Sau metaforă...
Emma Stone și filmul ei SF Ori parabolă Sau metaforăIMDb

Ce le-a mai plăcut românilor la cinema 

Să nu credeți însă că acest film a fost singurul câștigător pe weekendul cinefililor români.

Un alt debut în clasamentul românesc de weekend este „Complotul bonelor” de Iura Luncaşu, comedia cu Anamaria Prodan şi Cristian Iacob. Filmul a fost văzut în cinematografe de 13.367 de spectatori şi a adus încasări de 369.761 lei.

De asemenea, thrillerul de acţiune „Argylle”, cu Henry Cavill, Dua Lipa, Samuel L. Jackson, John Cena, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell în rolurile principale, a coborât un loc, până pe trei, în al doilea weekend de la lansare. Pelicula a adunat în săli 10.951 de spectatori şi a generat venituri de 367.434 de lei, potrivit datelor cinemagia.ro.

Filmul de aventuri „Ultimul jaguar negru/ Autumn and the Black Jaguar”, semnat de Gilles de Maistre, a debutat pe patru, cu 12.060 de spectatori şi încasări de 321.669 lei.
Top cinci este completat de „Semmelweis”, în regia lui Lajos Koltai. Drama a fost văzută în sălile de cinema de 10.792 de spectatori la debut şi a generat încasări de 291.923 de lei.
13 februarie 2024 Emma Stone, un fel de femeia-Frankenstein în Poor Things
Emma Stone un fel de femeia Frankenstein în Poor ThingsCNN
Citiți și: 
author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE