Un leu din 3 care circulă în România este din evaziune fiscală, iar acest lucru plasează țara noastră pe locul trei la nivel de Uniune Europeană, la capitolul economie subterană, potrivit analiștilor. Cele mai mari deficite de TVA sunt în Bulgaria şi Croaţia, în timp ce cele mai mici sunt în Austria şi Ţările den jos.
Economia subterană este definită de către Parlamentul European ca reprezentând toate activitățile economice care sunt ascunse autorităților oficiale din motive monetare, regulamentare și instituționale.
În primele 8 luni ale anului, inspectorii antifraudă au verificat peste 22 de mii de firme şi au recuperat la buget mai mult de 5 miliarde de lei, mult sub nivelul economiei subterane de la noi. Combaterea fenomenului ar putea reprezenta una din soluţiile pentru gaura de la buget, care e de peste 42 de miliarde de lei.
În primele 8 luni ale anului, statul a recuperat la buget peste 5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din deficitul bugetar al ţării.
Fenomenul are o amploare mult mai mare
Numai în București, anul trecut au fost depistate prestând muncă fără forme legale 1.385 de persoane, o medie de 5,5 persoane în fiecare zi lucrătoare. Datele se referă doar la rezultatele unor controale, ceea ce înseamnă că, în realitate, fenomenul are o amploare mult mai mare și în Capitală, notează Avocatnet.ro.
Cristian Păun – profesor de economie: „Cu cât măreşti taxele, şi cu cât le măreşti mai anapoda, vizavi de puterea de cumpărare a românilor poţi să ajungi ca această evaziune fiscală să devină foarte tentantă pentru foarte mulţi. Contrabanda să devină foarte tentantă pentru foarte mulţi şi atunci ajungi să nu mai ai resursele necesare să mai poţi controla fenomenul”.
Dragoș Cabat – analist financiar: „Dacă luăm în calcul că România impozitează excesiv munca salariată atunci înţelegem şi unul dintre motivele pentru care în România procentul acesta este de 30% aproape, mult mai mare decât în Germania unde este undeva la 8%, în Danemarca unde este 9,10%”.
Potrivit TVR, principalele domenii în care s-a făcut evaziune fiscală în primele 8 luni ale anului au fost comerțul cu produse nealimentare, vânzarea de maşini şi construcţii.
Nu în ultimul rând, un studiu din 2013 realizat de cercetători de la Johannes Kepler University din Linz, Austria, sugera că, dacă volumul celor care lucrează ca liber profesioniști, freelanceri este mai mare, cu atât mai mult va crește rata de participare la economia subterană.