Vecinii de proximitate ai Chinei de la Pacific, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Singapore plus Australia constituie prima centură de securitate a Statelor Unite într-o probabilă confruntare cu China în viitorul mediu. Aceste state beneficiază de înzestrări militare la cele mai înalte standarde, inlusiv de avioane multirol din generația V. Este adevărat că sunt state bogate. Dar termenele de livrare a comenzilor pentru avionul F-35 (foto1) sunt mai scurte cu câțiva ani decât în cazul livrărilor în Polonia și România. Acest fapt reclamă că prioritatea Statelor Unite nu este să apere Flancul de Est al NATO cât țările partenere ale SUA din proximitatea Chinei de la Pacific, care constituie prima centură de securitate a Statelor Unite într-o confruntare cu China. Dacă vom adăuga premisa că sunt produse doar 156 avioane F-16 pe an vom observa că și din această perspectivă, în care cererea este mult mai mare decât oferta, tot Pacificul este cel avantajat în detrimental Flancului de Est sau chiar al NATO în ansamblu.
Flancul de Est al NATO a căzut pe locul doi
În cazul Japoniei, primele avioane F-35A au devenit operaționale la 29 martie 2019. Ele staționează în Baza Aeriană Misawa situată pe Insula Honshu a arhipelagului nipon la o distanță de 684 km Nord de Tokyo. Este o bază mixtă operată de Forțele Aeriene de Autoapărare Japoneze, a Forțelor Aeriene ale SUA și a Marinei SUA din portul Misawa Aomori. Japonia intenționează să mai achiziționeze încă 147 aparate F-35, dintre care 42 sunt de tip F-35B cu decolare și aterizare verticală (foto 2). Aparatele F-35B vor echipa distrugătoarele multifuncționale din clasa Izumo (foto 3).
Forțele Aeriene Sud-Coreene vor fi înzestrate cu 40 de avioane F-35A comandate deja în anul 2017, a căror livrare a început din ianuarie 2022. Alte 25 avioane au fost comandate în septembrie 2023, dintre care marina sud-coreană a cerut 20 de aparate F-35B cu decolare și aterizare verticală. Forțelele Aeriene Singaporeze au comandat 12 aparate F-35B în februarie 2024. În cazul Republicii Singapore asistăm la cea mai rapidă livrare din istoria companiei Lockheed Martin. Primele 4 aparate vor fi livrate în 2026 iar celelalte 8 în 2028.
Pacificul este mai important pentru Statele Unite decât Europa de Est și problemele ei de securitate
În cazul cererii pentru achiziția avioanelor F-35 de către aviația Republicii Chineze Taiwan formulate încă din anul 2009, SUA au amânat cererea pentru a nu irita China. Cererea a fost reiterată în 2017 în timpul administrației Trump și din nou în 2018 când s-a optat pentru varianta F-35B STOVL, capabilă să continue operațiunile aeriene în eventualitatea unei escaladări cu armata Republicii Populare Chineze, care în scenariul unei invazii ar distruge majoritatea pistelor aerodromurilor militare taiwaneze. SUA și-au exprimat pentru prima dată îngrijorarea reală de a înzestra forțele taiwaneze cu F-35 în aprilie 2018, când au dezvăluit că spionii chinezi înfiltrați în Forțele Armate Taiwaneze vor putea efectua un transfer de tehologie militară în China comunistă, dacă avionul F-35 va fi livrat Taiwanului. Forțele Aeriene Taiwaneze dispun de 140 de aparate F-16A și F-16B.
Australia a început primele demersuri pentru achiziția avionului F-35 în 2008, în cadrul proiectului AIR600 Phase 2A/2B. Forțele Regale Aeriene ale Australiei (RAAF) au planificat să achiziționeze 100 de aparate F-35A, înzestrare redusă la 72 de aparate în timpul mandatului premierului Tony Abbott. Primul F-35 a fost livrat în 2014, de la baza Fort Worth din Texas. La sfârșitul anului 2020, 60 din cele 72 de aeronave comandate au fost livrate. Ultimele 12 au sosit la sfârșitul anului 2023. RAAF deține trei escadroane de F-35A, dintre care escadroanele 2 și 3 în baza Williamtown.
Avionul F-35 este livrat mai repede în statele din Pacific decât în Polonia sau România
Pe Flancul de Est al NATO doar două țări dețin un PIB capabil să achiziționeze avionul F-35: Polonia și România. Și asta în condițiile în care bugetul anual al ministerelor apărării din cele două țări este mai mic decât prețul achiziției a două flotile. Ambele state vor achiziționa avionul cu bani împrumutați și plătiți în avans. Forțele Aeriene Poloneze au comandat 32 de avioane F-35A pe 31 ianuarie 2020. Livrările vor începe în 2024 și se vor încheia în 2030. Etapa a doua vizează achiziția a încă două escadroane formate din 16 avioane fiecare.
România a politizat achiziția celor 32 de aparate F-35 a doua zi după ce ea a fost aprobată de Departamentul de Stat în cadrul programului Foreign Military Sales. PNL a confiscat decizia Departamentului de Stat și a transferat-o în ecuația alegerilor prezidențiale, asociind-o cu candidatul la prezidențiale Nicolae Ionel Ciucă. Pe panourile electorale ale candidatului apare pe prima față Nicolae Ionel Ciucă, cu sloganul „Cu onoare și credință în slujba țării”, iar pe cea de a doua, o imagine aeriană a avionului F-35 cu mențiunea „Construit pentru România”. Primul panou de campanie a fost instalat în fața porții principale a Palatului Cotroceni din B-dul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu.
CITIȚI ȘI: Oare cercetarea militară a intrat și ea în NATO? (oficiuldestiri.ro)
Insa il poti gasi pe Ciuca si cu cafea, bere, si multe alte chestii pe panourile multifateta – PNL a cumparat multe spatii si e cam la intamplare ce mai e pe cele ramase.