Castelul de pe Chei – Casa Pompiliu Eliade e o bijuterie fantezistă Art Nouveau, cu valoare de unicat în București, care a fost pusă în vânzare cu o sumă mare pentru unii, mult prea mică pentru valoarea sa, pentru alții.
Se vinde Castelul de pe Chei, cea mai frumoasă ruină din București
Castelul de pe Cheiul Dâmboviței se degradează an de an, însă mai păstrează ceva din farmecul de altădată. Ei bine, devenit reședință pentru oamenii străzii, în ultimii nedrept de mulți ani, Castelul de pe Chei a fost scos la vânzare pentru suma de aproape 2 milioane de euro.
Lângă monument, va fi ridicat un hotel cu 3 etaje, pentru care PMB a emis autorizație de construire, potrivit b365.ro.
Castelul de pe Chei urma să fie expropiat, însă, în 2022, PMB a anulat hotărârea, din lipsă de fonduri. Casa are o arhitectură rar întâlnită în București.

“Acum, casa are alți locatari. Dezmoșteniții sorții au simțit că aici e rost de un acoperiș și au invadat casa goală. Din nefericire nu numai pentru casă, ci și pentru ei, sunt oameni care nu știu cum se locuiește civilizat într-o casă. Și nici nu-i interesează. Singurul lucru care-i interesează e să nu le cadă tavanul în cap. De aceea l-au proptit cu niște stâlpi. Ultima oară când am fost să fac fotografii la “locuința” lor, am vorbit cu un june oacheș și plin de bunăvoință. Mi-a spus că poliția știe că locuiesc aici clandestin și că îi tolerează”, scria Silvia Colfescu pe blogul său.
Povestea Castelului de pe Chei
Proiectat de arh. Henry Baron de Susskind în anul 1907, după o schiță semnată de Bogdan Petriceicu Hasdeu, Castelul de pe Chei a fost reședința lui Pompiliu Eliade (1869-1914), istoric literar, profesor de limba și literatură franceză la Facultatea de Litere din București, deputat PNL, membru al Ateneului Român și director al Teatrului Național (1908-1911).
Pompiliu Eliade, a trăit între 1869 și 1914, și a fost o figură marcantă a culturii române, în multiple domenii, de la teatru la literatură și politică. „Casa de pe chei”, cum mai este cunoscută, a fost martora unei vieți dedicate artei și științei, găzduind pe Eliade.
Mai târziu, familia acestuia s-a mutat la Paris, iar casa a trecut prin diverse întâmplări, devenind temporar chiar cămin studențesc și locuință pentru diverse personalități politice și juridice.
După trecerea în neființă a lui Eliade, casa a trecut în patrimoniul Creditului Urban. Ulterior, proprietatea a fost vândută magistratului Anton Rădulescu, iar din 1946, casa a fost împărțită cu diverși chiriași impuși de regimul comunist, în prezent fiind proprietate privată. Arhitectura sa unică, cu detalii de Art Nouveau și ornamente inspirate din natură, face din Casa Pompiliu Eliade un punct de reper cultural și istoric în București.