În 2023, cererea de forță de muncă calificată în Europa a atins cote alarmante, afectând aproximativ 75% dintre angajatorii din 21 de țări europene. Și nu există niciun semn că cererea de lucrători calificați va încetini prea curând.
Lipsa de competențe devine din ce în ce mai mult o problemă serioasă pentru angajatorii din întreaga Europă, după cum ilustrează diferite sondaje. În 2023, 54% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE au raportat că dificultățile în găsirea de angajați cu competențele potrivite reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale lor, potrivit Eurostat.
75% dintre angajatorii din UE nu găsesc muncitori calificați
Trei din patru angajatori din 21 de țări europene nu au putut găsi angajați cu competențele de care aveau nevoie pentru companiile lor. Această cifră este în creștere semnificativă față de nivelul de 42% înregistrat în 2018, reflectând o creștere de 33% în doar cinci ani. Practic, 75% dintre companii au căutat forță de muncă cu pregătire, dar nu au găsit ceea ce aveau nevoie, ceea ce pune o presiune enormă pe economie.
“În Europa, asistăm la o scădere a șomajului, ceea ce înseamnă că nu există suficienți lucrători calificați pentru a ocupa locurile de muncă existente sau noi. Pentru a agrava această situație, Europa are o populație îmbătrânită, iar scăderea globală a natalității contribuie și mai mult la deficitul de competențe și talente pe care îl vedem astăzi”, a declarat pentru Euronews Business Mara Stefan, vicepreședinte al Global Insights la ManpowerGroup.
Criza forței de muncă lovește România
Discrepanțele între țări sunt semnificative, iar România se situează într-o poziție mai favorabilă comparativ cu Germania și Grecia. Cu toate acestea, procentul este alarmant, ajungând la 81% în țara noastră.
Evoluția fenomenului este îngrijorătoare, cu o creștere considerabilă în multe state europene, de la 18% la 81% în Irlanda și de la 19% la 80% în Marea Britanie, începând din 2018.
Tehnicienii de care este nevoie cel mai mult
Rolurile de tehnicieni existau într-o treime dintre IMM-uri. Cu toate acestea, acestea se confruntă în mod obișnuit cu un deficit de personal cu pregătire tehnică, cum ar fi mecanicii. Aproape jumătate (42%) dintre IMM-urile europene au declarat că se confruntă cu un deficit de tehnicieni. Acesta este, de departe, cel mai identificat rol profesional cu deficit de competențe.
Cauzele lipsei de muncitori calificați
Comisia Europeană a subliniat că deficitul de forță de muncă și de competențe a crescut în toate statele membre de aproape un deceniu. Lipsa de muncitori calificați este cauzată în principal de:
- schimbările demografice
- cererea de noi competențe legate de evoluțiile tehnologice
- provocările legate de condițiile de muncă
“În toate domeniile, piața forței de muncă restrânsă în 2023 înseamnă că mulți se confruntă cu dificultăți în a găsi persoane cu competențele transversale și tehnice necesare. Investițiile în perfecționarea și recalificarea profesională, precum și accentul pus pe pregătirea oamenilor pentru locurile de muncă de mâine au devenit – și vor rămâne – tot mai importante și ar trebui să se afle în fruntea agendei fiecărui lider de afaceri”, a explicat Mara Ștefan de la ManpowerGroup.
A scăzut populația aptă de muncă
Populația UE aptă de muncă a scăzut de la 269 de milioane, cât era în anul 2012, la 264 de milioane, în 2021. Se așteaptă pierderea a încă 35 de milioane de persoane până în 2050, potrivit raportului “Analysis of Labour and Skills Shortages” (Analiza deficitului de forță de muncă și de competențe), realizat de Business Europe, cu sediul la Bruxelles, care subliniază faptul că provocările sunt interconectate.
Este nevoie de programe de formare profesională
Raportul a constatat că orientarea insuficientă a programelor de educație și formare profesională în raport cu nevoile pieței forței de muncă este o altă componentă care duce la deficitul de lucrători cu calificări adecvate.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că Executivul are în plan introducerea unor noi tipuri de vouchere care să susțină piața muncii, care în acest moment se confruntă cu deficit de forță de muncă calificată.
”Prima componentă vizează programele de ucenicie. Ne dorim să modificăm modalitatea de finanțare a acestora, astfel încât să fie suportate prin bani europeni. Scopul nostru este de a stimula creșterea competențelor angajaților pentru a le oferi oportunități de avansare în carieră și de obținere a unor venituri mai mari.”, a anunțat ministrul Muncii.
Oficiul de știri a scris AICI despre cele voucherele pentru competențe digitale, competențe lingvistice și competențe verzi.
Investițiile în perfecționare și recalificare sunt esențiale pentru a aborda această criză, la fel și adaptarea curriculumului educațional la nevoile pieței muncii. Criza va remodela piața muncii, accelerând automatizarea producției și creșterea utilizării inteligenței artificiale.
Este imperativ ca autoritățile să acționeze urgent pentru a adapta sistemul de învățământ la cerințele pieței muncii și pentru a spori competitivitatea economică a țării.