Vin vremuri grele pentru români, o nouă criză financiară se preconizează la orizont. Consultantul Adrian Negrescu susține că încetinirea semnificativă a economiei este cauzată în mare parte de efectele inflației, dublată de scăderea de cumpărare a populației.
La care se adaugă și problemele semnificative pe care le resimte și mediul privat. În mare parte din cauza diminuării vânzărilor și a blocajului financiar determinat de scăderea creditului furnizor.
O nouă criză financiară se profilează în România
Afirmațiile consultantului financiar sunt confirmate și de datele publicat joi, 14 noiembrie de Institutul Național de Statistică (INS). PIB-ul României nu a crescut în trimestrul trei din 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, produsul intern brut al României a scăzut cu 0,2%.
„Economia funcţionează cu frâna de mână trasă. Datele de la statistică vin să confirme că asistăm la o adevărată stagnare economică. Cu multe sectoare unde vânzările scad semnificativ, iar numărul companiilor care se închid creşte de la o zi la alta.
Încetinirea semnificativă a economiei trebuie pusă pe seama efectelor inflaţiei. A scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi a problemelor majore cu care se confruntă tot mai multe firme, pe fondul scăderii vânzărilor, de la blocaj financiar la scăderea creditului furnizor”, a explicat Adrian Negrescu.
Analistul a avertizat că producția industrială din România este în declin de luni bune. Sectorul construcțiilor a raportat cel mai ridicat recul din 2008 și până în prezent în timp ce agricultura este grav afectată de seceta din vară. Nici la capitolul comerț România nu stă prea bine. Activitatea comercială a scăzut din cauza diminuării puterii de cumpărare.
Previziuni sumbre pentru 2025
Din păcate pentru climatul economic din țara noastră, nici măcar sectorul IT&C nu au îmbunătățit PIB-ul României. Pentru anul viitor, analistul economic nu prevede un scenariu ceva mai pozitiv. Dimpotrivă. Adrian Negrescu avertizează pentru a doua oară că deficitul României va depăși pragul de 27 de miliarde de euro. Chiar dacă au fost alocate fonduri uriașe pentru investiții, completează analistul, economia României se îndreaptă cu pași repezi spre o criză financiară.
„Nici măcar sectorul IT&C nu mai vine cu o contribuţie pozitivă la PIB. Economia gâfâie, iar perspectivele lui 2025 nu arată deloc bine. E un paradox ce se întâmplă în România – am împrumutat aproape 50 de miliarde de euro, deficitul va trece de 27 de miliarde de euro, am alocat mai mulţi bani pentru investiţii şi, cu toate acestea, economia se îndreaptă spre criză financiară. E un semn că situaţia nu e deloc pozitivă şi că trebuie luate măsuri”, a adăugat consultantul economic.
Cu aceste date pe masă, economistul sugerează că guvernanții ar trebui să scadă taxele pe muncă, astfel încât angajații și angajatorii deopotrivă să rămână cu mai mulți bani în buzunare.
Cum poate fi evitată o posibilă criză financiară
O altă măsură propusă de analistul Adrian Negrescu ține de actualizarea tichetelor de masă la valoare reală a alimentelor, asta în contextul în care puterea de cumpărare este direct proporțională cu creșterea economică.
„O creştere a taxelor, în 2025, ar însemna un adevărat sepuku economic, cu efecte ample în viaţa noastră de zi cu zi, mai cu seamă că ar veni pe un fond inflaţionist, generat de eliminarea plafonării preţurilor la energie şi gaze şi de creşterea accizelor la carburanţi şi alte bunuri esenţiale.
Dacă ne uităm la puterea de cumpărare, cea care are o influenţă decisivă în privinţa creşterii economice, consumul fiind unul dintre principalele motoare, cred că în 2025 va fi absolut vital să scădem taxele pe muncă, pentru a lăsa mai mulţi bani în buzunarele oamenilor, şi să extindem o serie de facilităţi fiscale, inclusiv sistemul tichetelor de masă care trebuie actualizat la valoarea reală a produselor alimentare”, a mai spus Adrian Negrescu.
Investițiile private, angajările și creșterea salariilor sunt principalele măsuri pe care Guvernul României ar trebui să le aibă în vedere în 2025. Orice alte măsuri care nu rezonează cu cele anterior menționate vor afecta economia țării până într-acolo încât România va intra în recesiune din care cu greu își va putea reveni.
FMI a revizuit negativ creșterea economică a României pentru 2024
Cu alte cuvinte, apreciază Adrian Negrescu, guvernanții nu trebuie să opereze noi majorări de taxe și impozite. În schimb, Guvernul trebuie să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat și gradul de absorbție a fondurilor europene.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere la 1,9% prognoza pe 2024 privind creșterea economiei românești. O scădere de aproape un procent față de estimarea din luna aprilie, potrivit stiripesurse.ro.