Criptomonedele, miză uriașă pentru Donald Trump, care pare să fi găsit soluția prin care să decupleze economia americană de un dolar tot mai slăbit de dezechilibrele economice interne. Analiștii financiari cred că Trump va constitui o rezervă națională strategică în Bitcoin, deși ideea are parte și de numeroși critici.
Criptomonedele, miză uriașă pentru stabilitatea economică
Criptomonedele, miză uriașă, în condițiile în care mediul investițional global se schimbă radical: Tot mai multe bănci centrale preferă să își păstreze rezervele în aur, în dauna titlurilor de trezorerie americane, denominate în dolari.
Dezechilibrele puternice cu care se confruntă economia americană, cum ar fi ponderea datoriei publice raportate la PIB și deficitul bugetar, ajunse la niveluri istorice, au slăbit încrederea băncilor centrale și a investitorilor globali în dolarul american.
În acest context, viitoarea administrație republicană de la Casa Albă marșează pe o idee care nu cu mult timp în urmă ar fi părut de neconceput, și anume folosirea criptomonedelor ca active de rezervă pentru băncile centrale.
Donald Trump vine cu o viziune mai largă de a poziționa Statele Unite ca principal hub global pentru criptomonede, pe fondul discuțiilor despre o rezervă națională de Bitcoin, scrie site-ul specializat pe industria de profil Crypto News Flash.
Criptomonedele, miză uriașă în următorii patru ani
Se pare că Donald Trump urmărește o legislație care ar elimina impozitele pe câștigurile de capital realizate în SUA prin criptomonede. Conform acestei propuneri, criptomonedele americane precum Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Algorand (ALGO), Ripple (XRP), Stellar (XLM) și Hedera (HBAR) ar putea fi scutite de impozitele pe câștigurile de capital.
Scutirea va fi condiționată de înregistrarea în SUA a companiilor de criptoactive, înainte de a-și lansa jetoanele.
Mai mult, viziunea lui Trump merge dincolo de scutiri de taxe și ia în considerare un cadru pentru a încuraja companiile cu active criptografice existente să își mute operațiunile în Statele Unite, propunându-și să atragă companiile de profil din întreaga lume, pentru a consolida poziția SUA în activele digitale.
Marți a venit și anunțul că Donald Trump se va întâlni în privat cu Brian Armstrong, CEO-ul Coinbase, pentru a discuta despre numirile în viitorul cabinet republican. Faptul că președintele SUA va vorbi cu CEO-ul unei burse majore de criptomonede pentru primi sfaturi despre cine sunt cei mai buni oameni pe care să-i pună în poziții de putere, în jurul său, pentru a lua decizii, arată cât se poate de clar că viitoarea Administrație a SUA va fi pregătită să susțină puternic industria criptoactivelor.
Analiștii financiari anticipează că următorii patru ani vor aduce cele mai uimitoare inovații pentru criptomonede și o explozie a valorii acestora, în condițiile în care prețul Bitcoin a crescut cu aproape o treime din ajunul alegerilor, pe fondul prognozelor vizând o reglementare mai laxă a monedelor digitale.
Bitcoin versus aur
Trebuie arătat că fondurile de criptomonede au înregistrat în aceste zile cel mai mare flux săptămânal din istorie, de peste 6 miliarde de dolari, în dauna aurului, care, deși aflat la cotații istoric ridicate, a înregistrat în urmă cu câteva zile cea mai rea săptămâna din ultimele cinci luni.
Iar fondurile de investiții bazate pe aur au înregistrat retrageri de capital de 1,6 miliarde dolari, cele mai mari din iulie 2022.
Știrile despre susținerea noii administrații americane pentru industria criptomonedelor continuă să curgă: Donald Trump a anunțat că îl va nominaliza pe Cantor Fitzgerald , cunoscut susținător public al criptoactivelor, pentru poziția de Secretar pentru Comerț.
Iar Robert F. Kennedy Jr, cunoscutul apropiat al lui Donald Trump și viitorul ministru al Sănătății în SUA, a scris recent pe rețelele sociale că ”Bitcoin este valuta libertății ce protejează clasa medie din America împotriva inflației, un remediu împotriva retrogradării dolarului din poziția de monedă internațională de rezervă și punerea la adăpost în fața unei datorii publice naționale ruinatoare”.
Bitcoin, al 7-lea cel mai mare activ din lume
Nu este de mirare că specialiștii din industrie se așteaptă la o avalanșă de fonduri exotice de criptomonede tranzacționate la bursă, ce ar putea fi dezlănțuită în SUA, în urma victoriei electorale a lui Donald Trump, așa cum scrie Financial Times.
Mai ales ce fondul de investiții lansat de Blackrock ce se susține pe Bitcoin a înregistrat performanțe remarcabile, în linie cu evoluția puternic ascendentă a monedei digitale.
După ce capitalizarea bursieră a Bitcoin a depășit-o pe cea a argintului, în urma unei evoluții impresionante, valoarea monedei digitale a depășit în această săptămână 90.000 de dolari, ridicându-și capitalizarea totală de piață la 1,8 trilioane de dolari.
Această explozie a transformat principala monedă digitală în al șaptelea cel mai mare activ de pe pământ, depășind uriașul saudit al petrolului Aramco.
Avantajele criptomonedelor ca active de rezervă
În Statele Unite, 62 de companii publice au acum o strategie de trezorerie ce include Bitcoin, în timp ce companiile private sunt estimate la un număr de ordinul miilor.
Mai mult decât atât, ”Rezerva Strategică de Bitcoin” poate fi văzută acum pe site-ul oficial al Rezervei statale în Pennsylvania.
Febra Bitcoin a ajuns și în Europa, unde Slawomir Mentzen, candidat pentru alegerile prezidențiale din Polonia, inspirat de politicile anunțate de Donald Trump, susține că Polonia ar trebui să își creeze o rezervă strategică de Bitcoin.
Revenind în SUA, piețele pariază că sunt șanse de 67% ca Donald Trump să creeze o rezervă strategică în Bitcoin pentru cea mai mare economie a lumii.
Cei care susțin cauza criptoactivelor argumentează că băncile centrale ar trebui să adopte Bitcoin pentru a aborda provocările financiare și geopolitice cheie, invocând trei motive principale: protecția împotriva inflației, imunitatea la manipulări și control politic, precum și protecția împotriva sancțiunilor economice și financiare.
Caracteristicile unice ale Bitcoin îl fac o completare valoroasă a activelor de rezervă tradiționale, cum ar fi aurul și valutele străine, susțin adepții criptoactivelor.
Criticile
Există însă și voci care critică puternic aceste idei, acuzându-i pe politicienii din SUA care ”lovesc în moneda națională” și vor să slăbească supremația dolarului american de lăcomie și interese personale.
Poziția dolarului de principală valută în care se țin rezervele mondiale este cea mai puternică armă financiară a SUA, prin urmare cei care vor să slăbească această armă nu pot fi patrioți, acuză criticii lui Trump.
De asemenea, opozanții ideilor ce promovează criptomonedele ca posibile active de rezervă susțin că înlocuirea valutelor fiduciare (care nu au acoperire în aur) cu unele virtuale, care nu au nici suportul economic concret al celor dintâi, nu va aduce o stabilitate a sistemului financiar global, din contră, alte scopuri au cei care au făcut din criptomonede o miză uriașă.