Actualizarea parolei pentru ca să fie mai lungă și să conțină un amestec de litere, cifre și simboluri poate crește timpul necesar unui hacker pentru a o sparge, chiar dacă măsurile de criptare a parolelor se îmbunătățesc, potrivit unei analize realizate de firma de IT Hive Systems.
Compania a publicat un tabel de parole pentru 2024, actualizat în fiecare an. În tabel este afișat timpul necesar pentru a sparge o parolă folosind cel mai bun hardware accesibil consumatorilor.
Potrivit informațiilor preluate de Euronews, în mod obișnuit, site-urile solicită parole de minimum opt caractere, care combină litere, cifre și simboluri.
Experții anticipează necesitatea unor actualizări viitoare, deoarece o parolă mai extinsă poate genera mult mai multe combinații posibile, dificil de descoperit de către hackeri. O parolă numerică de opt caractere poate fi decodificată în doar 37 de secunde prin forță brută. Tehnica presupune testarea unui număr mare de combinății. Pentru o parolă de 16 caractere, ar fi necesari 119 ani pentru a fi descifrată. Experții recomandă utilizarea unor parole extinse, chiar dacă acestea sunt mai simple. De exemplu, o parolă de opt caractere care combină cifre, litere mari și mici, și simboluri, ar necesita șapte ani pentru a fi spartă.
Durata necesară pentru spargerea unei parole s-a mărit în ultimul tabel, în urma analizei unei metode de criptare mai eficiente. Experții avertizează că acest avantaj temporal „probabil nu va persista odată cu creșterea capacității de calcul în anii următori”.
O parolă anterioară compromisă, bazată pe cuvinte comune sau reutilizată pe mai multe site-uri, poate fi spartă mult mai rapid. Din acest motiv sunt tot mai necesare noi măsuri de securitate. Deși parolele mai lungi sunt mai sigure, gestionarea lor poate fi dificilă. Din acest motiv mulți optează pentru manageri de parole. Aceste instrumente criptează și stochează datele de autentificare, facilitând folosirea unor parole unice și complexe, ceea ce reduce riscurile de securitate în cazul unei breșe.
Site-urile oferă adesea măsuri suplimentare de securitate pentru a preveni atacurile de tip forță brută, cum ar fi limitarea încercărilor de acces. Portalurile ce protejează informații sensibile implementează frecvent autentificarea cu doi factori pentru a contracara fraudele. Experții sugerează să se pună accent pe crearea și menținerea unor parole puternice și unice, în loc de a fi schimbate des, o practică care poate duce la alegeri de parole mai slabe și reutilizate. Strategia este considerată mai eficace pentru protecția datelor.
Citiți și