Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF au tras un semnal de alarmă privind creșterea alarmantă a cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală. În 2023, numărul infectărilor s-a dublat, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii. Specialiștii pun această recrudescență pe seama întârzierilor în vaccinare cauzate de pandemia de COVID-19 și a dezinformării tot mai răspândite.
Creștere dramatică a cazurilor de rujeolă. Cum stă România la acest capitol
Anul trecut, în cele 53 de țări din regiune, au fost raportate 127.350 de cazuri de rujeolă și cel puțin 38 de decese. Majoritatea persoanelor infectate erau nevaccinate sau aveau un statut necunoscut privind vaccinarea.
România a fost țara cu cele mai multe cazuri din regiune (30.692), urmată de Rusia și Kazahstan. În Uniunea Europeană, Italia a înregistrat 1.057 cazuri, Germania 647, Austria 555 și Belgia 531.
Fatima Čengić, șefa programului de imunizare UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, a subliniat că autoritățile sanitare se confruntă acum cu o situație critică: „Discutam despre cum să îmbunătățim sănătatea copiilor, iar acum trebuie să ne concentrăm pe supraviețuire.”
Rujeola, considerată una dintre cele mai contagioase boli, poate provoca complicații grave precum pneumonie, inflamația creierului și orbire. În 2023, peste 50.000 de cazuri au fost înregistrate la copii sub cinci ani, iar 60% dintre pacienți au necesitat spitalizare.
OMS și UNICEF au identificat două cauze majore ale exploziei de cazuri:
- Scăderea vaccinării – În perioada 2019-2023, procentul copiilor care au primit prima doză de vaccin a scăzut cu 10%, ceea ce a lăsat 500.000 de copii neprotejați doar în 2023.
- Dezinformarea – Pandemia de COVID-19 a amplificat teoriile conspirației despre vaccinuri, afectând inclusiv acceptarea vaccinului împotriva rujeolei. În România, de exemplu, mai multe partide politice care au intrat recent în parlament promovează mesaje anti-vacciniste. Între 2013 și 2023, rata de vaccinare cu prima doză în România a scăzut de la 92% la 78%, mult sub pragul de 95% necesar pentru imunitatea colectivă.
Situația este și mai gravă în Bosnia și Herțegovina, unde rata vaccinării a fost de doar 55%, și în Muntenegru, cu un nivel alarmant de 24%.
CITEȘTE ȘI – Perfecționismul, dușmanul subtil al sănătății. Cum să îți redescoperi liniștea interioară